Peakoil in Brazilië

peakbrasil

Brazilië gebruikt per dag ongeveer 2,6 miljoen vaten aardolie. En omdat Brazilië dagelijks maar 2,2 miljoen vaten olie produceert, is Brazilië een netto-importeur van aardolie.
In de afgelopen jaren zijn er voor de kust van Brazilië significante olievondsten gedaan, zoals in 2008 het Tupi-olieveld. Maar de olie, die de laatste jaren is ontdekt ligt op vele kilometers diepte onder de zeebodem, op een plek waar de zee 2 kilometer diep is. De recent ontdekte olie is moeilijk te winnen.

tupi

Om de moeilijk winbare diepzee-olie te winnen, zijn enorme investeringen nodig. En.. er is ook heel veel energie (in de vorm van aardolie) nodig om de enorme produktieplatforms te maken en op hun plaats te krijgen. De extra olie, die Brazilië gebruikt om de diepzee-olie te gaan winnen, moet worden geïmporteerd, tegen een behoorlijk hoge prijs.

Het netto-energierendement (EROEI) voor de diepzee-olie is misschien maar 5:1 of 4:1. Als investering van één vat olie een viervoudig rendement oplevert, lijkt dat een zinvolle activiteit. Maar op een dergelijk rendement kun je geen moderne, industriële samenleving met miljoenen auto’s en honderden vliegtuigen laten draaien.
Het is maar de vraag of alle moeite, die de Brazilianen doen om olie uit de zeebodem te halen uiteindelijk wel de moeite waard is.

Terwijl er hard gewerkt wordt om de nieuwe olievelden te exploiteren, daalt de olieproduktie in de bestaande Braziliaanse velden. Het netto resultaat is dat de Braziliaanse olieproduktie begint af te nemen. De maximale olieproduktie, peakoil, werd eind 2012 bereikt: 2,2 miljoen vaten per dag.

En als de olieproduktie van Brazilië daalt, kan de Braziliaanse economie dan nog wel groeien?
Hieronder de PMI (Inkoopmanagersindex) voor Brazilië. Die is de laatste jaren boven de 50; dat wijst op groei. Maar het houdt niet over.

brazilpmiapr2013

Advertenties

2 gedachten over “Peakoil in Brazilië

 1. paradoxnl

  Bedankt voor de informatie.

  Een nogal lange reactie mijnerzijds…ik kan het niet laten…

  Volgens mij zal het niet meer lang duren eer duidelijk wordt dat de wereldwijde olieproductie, ondanks de flink hoge olieprijzen, zich nu al min of meer op piekniveau bevindt.

  De rek in de wereldwijde olieproductie (om deze nog noemenswaardig te verhogen) is vrijwel geheel verdwenen. De olieprijs-marge waarbij oliewinning nog economisch rendabel en tegelijkertijd niet te duur is om op wereldwijde schaal tot structurele vraagvernietiging te leiden, is reeds ongekend smal geworden. Er is vrijwel geen speling meer over. De gemiddelde kostprijs van nieuwe olieprojecten is zelfs met de huidige hoge olieprijzen bijna te hoog om nog economisch rendabel te zijn.
  De huidige olieprijs is daarnaast eigenlijk al te hoog om op grote schaal nog noemenswaardige (structurele) economische groei te ondersteunen…

  1)
  Vanuit Saoedi Arabie is in directe en minder directe bewoordingen aangegeven dat het grote olieveld “Manifa” het laatste grote olieveld zal zijn wat in Saoedi Arabie de komende jaren nog ‘online’ zal komen/ waaruit de productie de komende jaren nog noemenswaardig opgekrikt kan worden. Vermoedelijk resteren er na Manifa in Saoedi Arabie geen grote olievelden meer die nog niet in productie genomen zijn. Manifa betreft relatief lastig winbare zware olie. De (nieuwe) olieproductie uit Manifa zal de productie terugval uit de bestaande grote oliebronnen dienen te compenseren. Volgens onafhankelijke analisten is het slechts een kwestie van tijd eer de Saoedische ‘All liquids’ productie structureel zal gaan inzakken…Wanneer de groei van de olieproductie van het Manifa veld de komende jaren gaat stagneren, zal de terugval in productie uit de bestaande grote olievelden niet meer gecompenseerd kunnen worden… gevolg een dalende olieproductie. Bovendien is de laatste jaren de olieconsumptie in Saoedi Arabie flink gestegen…afwachten hoe lang de consumptie aldaar nog een flink stijgende lijn gaat vertonen…

  2)
  De Russische olieproductie is de laatste jaren flink gestagneerd en bevind zich waarschijnlijk nu al op een piekniveau. Alleen bij flinke investeringen gevoed door erg hoge olieprijzen kan aldaar op korte termijn de all liquids productie nog wat toenemen. Menig onafhankelijk analist gaat er vanuit dat de Russische olieproductie (all liquids) binnen nu en enkele jaren zelfs met flink hoge olieprijzen zal gaan in zakken.

  3)
  Zeker gedurende de meest recente maanden ‘lijkt’ in de VS de tight oil productie ondanks de nog steeds hoge olieprijzen minder snel te groeien dan eerder van uitgegaan werd. Menig onafhankelijk analist verwacht dat vooral de tight oil productie in de VS de komende jaren flink onder de (in hun ogen) optimistische ramingen vanuit de industrie gaat blijven. Er zijn in ieder geval flink hoge olieprijzen benodigd om in de VS de toename in de tight oilproductie op stoom te houden.

  4)
  Ook in Irak blijft de olieproductie flink onder ‘de verwachtingen’ vanuit nationale en industriele hoek.
  Alleen als in Irak vrede komt kan misschien de olieproductie aldaar nog flink opgekrikt worden…Irak het land waar zeer waarschijnlijk nog flink wat goedkoop winbare olie van goede kwaliteit in de grond zit…de laatste strohalm in mijn ogen.

  5)
  In de overige belangrijke olieproducerende landen ziet men de productie niet of nauwelijks meer toenemen en in menig lang al structureel afnemen (Noorwegen, Mexico, Indonesie…)

  En heel belangrijk…de afgelopen tien jaar is de kostprijs (ook gecorrigeerd op inflatie!) van een vat olie (de prijs om een vat olie uit de grond te halen en te raffineren) flink gestegen. En de teneur is dat de kostprijs de komende jaren nog hoger komt te liggen…in steeds meer gevallen te hoog om nog economisch rendabel te zijn…

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je reactie, Paradox.
   Vooral met je laatste zin snijd je een belangrijk punt aan. Olie is te kostbaar geworden om te verspillen. Olie wordt bijna niet meer gebruikt om te verbranden in elektriciteitscentrales. Onzinnige verspilling zoals supersoon vliegen is taboe verklaard. De moeilijk winbare olie moet zo efficiënt mogelijk gebruikt worden.

   Ik vond op de website van het Amerikaanse EIA nog een grafiekje over de Braziliaanse olieproduktie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s