Voedselzekerheid: hoe staat Nederland ervoor?

Door de lange koude winter is er een tekort aan aardappels ontstaan in Noord-Ierland. De nieuwe oogst is verlaat en de Noord-Ieren zijn nu tijdelijk afhankelijk van dure import-aardappelen.
Afhankelijk zijn van geïmporteerd voedsel… dat is niet lang vol te houden.

Afgelopen week las ik op Skeptical Science over een artikel over voedselzekerheid. Onderzoekers van het Potsdam Institute in Berlijn spreken hun zorgen uit over het feit dat voedsel steeds vaker wordt geproduceerd op een andere plek dan waar het geconsumeerd wordt. Steeds meer landen zijn afhankelijk van voedselimport.

Het is een interessant artikel. Maar één figuur baarde me direct zorgen.
Een kaart waarin per land de afhankelijkheid van voedselimport is weergegeven met een kleur.

voedsel01

Op die kaart heeft Nederland een rode kleur, net als Noord-Korea en Jemen.

voedsel02

De rode kleur betekent dat de inwoners van Nederland meer voedsel consumeren dan het kan produceren met de beschikbare landbouwgrond en water.
Nederland kan niet voorzien in de eigen voedselbehoefte. Nederland moet voedsel importeren.

Zolang andere Europese landen meer voedsel produceren dan ze zelf nodig hebben, kan Nederland dat overschot opkopen en importeren. En zolang er genoeg vrachtauto’s rijden en schepen varen, zal er genoeg eten zijn in Nederland.

Maar het zou beter zijn als we in Nederland zelf meer voedsel gingen produceren.
Ik probeer daar mijn eigen kleine bijdrage aan te leveren.
In mijn tuintje staan 4 kleine appelboompjes met daarnaast een rijtje wortels en radijsplantjes. Langs de schutting staan zaailingen van komkommer en 5 tomaten plantjes. Als alles goed opgroeit en vrucht draagt, produceer ik misschien 1% van mijn eigen voedsel. Het is een miniscuul druppeltje op de gloeiende plaat.

Advertenties

3 gedachten over “Voedselzekerheid: hoe staat Nederland ervoor?

  1. NevenA

    De rode kleur betekent dat de inwoners van Nederland meer voedsel consumeren dan het kan produceren met de beschikbare landbouwgrond en water.

    Daarom ben ik weggegaan uit Nederland. Zodat jullie meer te eten hebben! 😉

      1. Hans Verbeek

        Neven, in de tekst van het artikel staat te lezen:
        The so-called ‘national ecological deficit’ is defined as
        the difference of ecological footprint (the area of productive
        land and aquatic ecosystems required to produce the resources
        used and to assimilate the wastes produced) and ecologically
        productive land divided by population (Rees 1996). This
        is similar to our estimates for CE in per cent of available
        productive land. The highest national ecological deficits
        were calculated for The Netherlands (1900%), Belgium
        (1400%), Korea (950%), Germany (780%), Japan (730%),
        Switzerland (580%),

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s