Netto-energierendement EROEI, de basis van ons bestaan

Alle dieren moeten meer energie halen uit hun voedsel dan ze besteden om dat voedsel te vergaren. Als een jachtluipaard 1000 kcal besteed aan de jacht en daarmee slechts 900 kcal aan voedsel vergaart, dan zal het dier uiteindelijk sterven door energiegebrek, verhongeren. In dit voorbeeld is het netto-energierendement EROEI 1:0,9. Om te overleven hebben dieren een minimale EROEI nodig van 1:1. En om zich te kunnen voortplanten moet de EROEI zelfs hoger zijn dan 1:1

Mensen willen veel meer doen dan overleven.
Dan heb je ook veel meer energie nodig. Voor de huidige menselijke samenleving met uitgebreide ziekenzorg, onderwijs en cultureel vermaak is een netto-energierendement nodig van 1:10 of zelf 1:14.

In het filmpje hieronder legt professor Charles Hall uit dat het energierendement EROEI van cruciaal belang is voor onze samenleving en al de voorzieningen waar we aan gewend zijn geraakt.

We denken dat we veel slimmer zijn dan de dieren, die elke dag genoeg energie moeten vinden om te kunnen overleven. Maar we moeten nog altijd gehoorzamen aan dezelfde natuurwetten. We kunnen niet meer energie besteden aan het vergaren van energie, dan we uiteindelijk nuttig kunnen besteden. Biobrandstoffen, teerzandolie, diepzee-olie en schalie-olie leveren een te laag energierendement (EROEI) om onze huidige maatschappij te kunnen ondersteunen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s