De tijdelijke obsessie met Amerikaans schaliegas

Even leek de winning van schaliegas in de VS te zorgen voor een overvloed aan goedkoop aardgas. Er werden plannen gesmeed om het goedkope gas vloeibaar te maken en te exporteren naar Azië of naar Europa.
Maar de tijdelijke overvloed aan aardgas lijkt alweer voorbij.
In februari 2013 werd er slechts 1852 miljard cubic feet geproduceerd: dat was de laagste produktie sinds november 2010, waarbij wel moet worden aangetekend dat februari slechts 28 dagen heeft.

USnatgas20092013

Wat wel duidelijk uit de grafiek hierboven blijkt is dat de gasproduktie de afgelopen 15 maanden niet verder is gestegen.

Het aardgas verbruik in de VS stijgt nog wel.

USnatgascons20042013

Stijgende vraag bij een constant (of afnemend) aanbod betekent dat de prijs zal stijgen. En dat zien we de afgelopen maanden ook gebeuren in de VS.
De prijs van aardgas is de afgelopen 12 maanden met 93% gestegen (zeg maar verdubbeld)

Momenteel (eind mei 2013) kost 1000 m³ aardgas in de VS alweer $153. Dat is een stijging van 12% in de afgelopen 2 maanden.

Bij deze hoge prijzen is het niet meer lucratief om aardgas vloeibaar te maken en naar Europa te verschepen. Het Amerikaanse aardgas is nog wel een stuk goedkoper dan Russisch aardgas. Maar het prijsverschil wordt snel kleiner. En het is nu onzeker of de investeringen, die gedaan moeten worden om aardgas vloeibaar te kunnen maken en te transporteren, terugverdiend kunnen worden.

De VS heeft voorlopig nog voldoende aardgas voor het eigen gebruik. Maar de schaliegasbronnen raken veel sneller uitgeput dan de conventionele gasvelden zoals die in Groningen en Siberië. Het schaliegastijdperk zal korter duren dan menigeen denkt.

Advertenties

3 gedachten over “De tijdelijke obsessie met Amerikaans schaliegas

 1. NevenA

  Ik zou even een linkje op Climategate plaatsen, Hans. Ze geloven daar alles wat Fox News ze vertelt, ook al wonen ze niet in the Midwest. 🙂

  Ik had niet verwacht dat dit zó snel een bubble zou blijken te zijn…

  1. Hans Verbeek

   Ik neem de mensen op Climategate niet erg serieus, Neven.
   Nu de gasprijs stijgt zullen de Amerikanen meer moeite gaan doen om de gasproduktie op ye krikken. Maar ik geloof niet dat dit veel zoden aan de dijk zal zetten. Het makkelijk winbare schaliegas (uit de sweetspots) is al opgestookt. De overblijvende plekken zijn minder lucratief.
   Peak-shale is upon us.

 2. Hans

  Grappige is dat notabene Shell zachtjes voorspelde vorig jaar, dat de gasprijzen zouden stijgen dit jaar en ook door zullen stijgen.

  En uit meerdere berekeningen over schaliegas blijkt dat de bubbel in 2014 definitief knapt. Benieuwd welke rokende puinhoop overblijft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s