Aardgasrevolutie in de VS stagneert

Er zijn nog altijd mensen die denken dat Amerika het land is van de onbegrensde mogelijkheden en van de onbegrensde schaligasvoorraden. Journalisten en mensen uit de olie- en gasindustrie proberen ons te verleiden om ook in Europa schaliegas uit de bodem te gaan trillen. (het is geen complot, men probeert gewoon een graantje mee te pikken)
Dat lijkt aardig te lukken: Europese leiders vinden dat er meer proefboringen gedaan moeten worden en dat de winning van schaliegas grote economische kansen biedt en niet bij voorbaat moet worden uitgesloten.
Maar lidstaten van de EU mogen zelf bepalen of ze schaliegas uit de bodem gaan winnen.

Voordat we in Nederland een schaliegas-industrie gaan opzetten kunnen we nog even kijken of de gaswinning in de VS inderdaad de hooggespannen verwachting waarmaakt.
Hieronder de dagelijkse aardgasproduktie in de VS over de periode januari 2010 tot april 2013.

vsaardgas2013
Bron: EIA

Sinds november 2011 produceert de aardgasindustrie in de VS tussen de 65 en 67 miljard cubic feet per dag. De groei is eruit: de revolutie stagneert.
De gasproduktie van conventionele Amerikaanse aardgasvelden daalt gestaag, net als in Europa en Rusland. De groei, die in 2010 en 2011 optrad, is afkomstig uit schaliegasprojecten. Maar de levensduur van schaliegasbronnen is beperkt en de gasproduktie kan alleen op peil blijven door voortdurend nieuwe bronnen te boren.

De prijs van aardgas is het afgelopen jaar met 75% gestegen, maar deze hogere prijs is nog geen prikkel voor de industrie om de produktie te verhogen en nog meer schaliegasbronnen te boren.
Sterker nog: momenteel zijn er nog maar 354 boorplatforms in de VS, die naar aardgas boren. Dat is het laagste aantal sinds juni 1995.
Volgens de Energy Information Agency is het aantal platforms dat naar aardgas zoekt het afgelopen jaar met 40% afgenomen.

Ik verwacht dat de dagelijkse Amerikaanse aardgasproduktie het komend jaar langzaam zal gaan afnemen. Ondanks alle hooggespannen verwachtingen en de oplopende prijs.

Advertenties

Een gedachte over “Aardgasrevolutie in de VS stagneert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s