Hoe zit het met de opwarming van de Atlantische Oceaan deel 2

Ik blogde vorige week over de temperatuur van het oppervlak van de Noordelijke Atlantische Oceaan. Om te controleren of de opwarming inderdaad stagneert, heb ik gekeken naar de temperatuur van een aantal plaatsen langs de Atlantische kust.

Via de website van de Britse Met Office kun je de gegevens van Britse weerstations ophalen.
Ik heb de gegevens bekeken van
1. Stornoway (op het Schotse eiland Lewis)
2. Valley (in het noorden van Wales)
3. Camborne (in Cornwall)

UKstations

De stations liggen dicht langs de Atlantische kust en de temperatuur van het zeewater zal van grote invloed zijn op de temperatuur, die deze stations meten.

Over de afgelopen 12 jaar vertonen de gemiddelde temperaturen op het Schotse eiland Lewis een dalende trend. Hieronder is de afwijking van het langjarig gemiddelde over de periode 1981-2010 weergegeven voor zowel de maximum (blauw) en de minimumtemperatuur (rood).

temperatuurstornoway20002013b

Ook voor Valley in het noorden van Wales dalen de maximum en de minimumtemperaturen over het afgelopen decennium.

temperatuurvalley20002013b

En last but not least: in Cornwall laat ook het weerstation van Camborne zien dat de gemiddelde temperatuur de laatste jaren lager is dan aan het begin van deze eeuw.

temperatuurcamborne20002013b

De gekozen weerstations zijn representatief voor de gehele Atlantische kust van de Britse eilanden. De temperatuur in het gebied tussen 50 en 60°NB en 5 en 15°WL is in de periode 1985-2005 opgewarmd.


(grafiek gemaakt m.b.v. de KNMI Climate Explorer)

Maar zoals de groene lijn in bovenstaande grafiek (het 10-jaars voortschrijdend gemiddelde) laat zien, stagneert de opwarming sinds 2007. Over de laatste 5 jaar lijkt er sprake van een afkoelende trend.

De opwarming van de noordelijke Atlantische Oceaan lijkt sinds het jaar 2007 te stagneren. Ik ben benieuwd of de temperatuur de komende 5 jaar weer zal gaan stijgen. Als verdere opwarming uitblijft zullen we op zoek moeten naar een verklaring van deze trendbreuk.

5 gedachten over “Hoe zit het met de opwarming van de Atlantische Oceaan deel 2

 1. Anja

  dr kevin trenberth heeft het hier toevallig juist over in een interview dat gisteren is gepubliceerd op youtube. behoorlijk ingewikkelde materie.

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je aanvulling, Anja.
   Trenberth wijst op veel factoren, die invloed hebben op de temperatuur van het zee-oppervlak (bewolking, het smelten van zeeijs, de zonnecyclus enz.)
   Ik hoop dat er snel betere klimaatmodellen komen, die de invloed van deze factoren beter inschatten en beter voorspellen hoe de temperatuur zich zal ontwikkelen.

   Jammer dat Trenberth aan het eind weer op de proppen komt met het voorbeeld van bosbranden in de VS. Net of hij denkt dat elke droogte en elke orkaan tegenwoordig veroorzaakt wordt door de menselijke CO2-uitstoot.

  1. jhaand

   Omdat er ondertussen heel veel gevestigde belangen zijn.
   In de afgelopen Tribune van de SP staat een aardig interview van Jan Marijnissen met Salomoon Kroonenberg. Deze geeft ook een heel gematigd beeld over de invloed van de mensheid op het klimaat en dat iedereen zich nu voornamelijk druk maakt om geld te verdienen.
   Vanaf pagina 7.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s