Makkelijk winbare olie raakt op, het makkelijke krediet ook

In het afgelopen decennium hebben we gemerkt dat de makkelijk winbare olie begint op te raken. De olieprijs verdrievoudigde en overal ter wereld startten oliemaatschappijen met het exploiteren van moeilijke winbare aardoliereserves.

Met het opdrogen van makkelijk winbare oliebronnen, droogde ook de stroom van makkelijk verkrijgbaar krediet op. Banken zijn tegenwoordig minder makkelijk met het verstrekken van krediet.
Startende ondernemers krijgen geen krediet meer. Autofabrieken ook niet meer. Starters op de woningmarkt krijgen moeilijker een hypotheek en er worden geen aflossingsvrije hypotheken meer verstrekt.
Omdat de huizenprijzen dalen krijgt niemand meer een tweede hypotheek om de overwaarde van zijn huis in de economie te kunnen pompen.
(Of zou het omgedraaid zijn: niemand krijgt meer een tweede hypotheek van de banken en daarom dalen de huizenprijzen.)

De totale hypotheekschuld in de eurozone steeg in de periode 2003-2008 van 2200 miljard euro naar 3500 miljard. Een stijging van bijna 60% in 5 jaar tijd.

In de periode 2008-2013 groeide de hypotheekschuld in de eurozone verder naar met 3850 miljard euro: een stijging van nog maar 10% in de afgelopen 5 jaar.

In de VS zien we eenzelfde ontwikkeling. De totale uitstaande schuld op de balans van alle commerciële banken steeg tussen 2003 en 2008 van 4300 miljard dollar naar 6800 miljard: een stijging van 58% in 5 jaar tijd.

In de periode 2008-2013 steeg de uitstaande schuld door naar 7300 miljard dollar: een stijging van 7,5% in 5 jaar tijd.

Er bestaan helaas geen grafieken waarin wordt weergegeven of aardolie makkelijk winbaar is. Ik kan wel laten zien dat moeilijk winbare aardolie een steeds groter deel uitmaakt van de totale hoeveelheid aardolie, die de wereld produceert.

Teerzandolie
In 2005 werd er in Canada ca. 750.000 vaten olie uit teerzand gewonnen. Dat was toen minder dan 1% van de totale wereldproduktie.

tarsand

In 2011 bestond al 2% van de wereldproduktie uit moeilijk winbare teerzandolie.
In 2015 zal dat aandeel opgelopen zijn tot 3%.

Schalie-olie
In de VS haalt men ook olie uit schalie. In 2005 werd er slechts 150.000 vaten schalie-olie per dag geproduceerd: minder dan 0.2% van de wereldproduktie en slechts 2% van de totale Amerikaanse produktie. Dat betekent dat 98% van de Amerikaanse olieproduktie relatief makkelijk winbare olie is.
In 2012 is al 13% van de totale Amerikaanse olieproduktie moeilijk winbare schalie-olie. En dus nog maar 87% van de Amerikaanse olie is relatief makkelijk winbaar.

Olie en andere fossiele brandstoffen worden steeds moeizamer verkrijgbaar.
Krediet om een huis te kopen of een bedrijfje te starten wordt ook steeds moeilijker te verkrijgen.
Deze verschijnselen treden tegelijkertijd op in het afgelopen decennium. Ik denk, net als Gail Tverberg en Andrew McKillop, dat er een oorzakelijk verband is.

Meer onderbouwing vind je hier (Our Finite World) en hier (the Market Oracle)

Advertenties

3 gedachten over “Makkelijk winbare olie raakt op, het makkelijke krediet ook

  1. jhaand

    INteressant verhaal over Peak debt. Het moge ondertussen wel duidelijk worden dat het grote feest van bijlenen ondertussen ten einde komt. Zonder extra leningen heb je ook geen groei meer. Een heel groot probleem voor de overheid want de staatschuld mag maar 60 % van het BNP zijn. Als het BNP daalt dan dan moet ook de staatschuld dalen. Dat zie ik voorlopig nog niet gebeuren.
    Naar mijn idee had je een half jaar geleden ook een posting waar er een relatie tussen peak-oil en peak-debt werd gemaakt. Het meest interessante daar aan vond ik dat het volume private schulden afnam maar dat dit door overheidschulden werd opgevangen. Alleen beginnen nu daar ook de grenzen aan de groei te komen. Uiteindelijk zullen ook overheden niet meer kunnen lenen en komen de lasten bij de bevolking te liggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s