Pas bezuinigen als het aardgas op is

Het Amerikaanse Energy Information Agency schat de Nederlandse aardgasreserves op 1230 miljard m³.
Het gemiddelde binnenlands aardgasverbruik over de afgelopen 5 jaar bedraagt 49,27 miljard m³. Daarbij exporteert Nederland elk jaar netto aardgas: over de afgelopen 5 jaar was dat gemiddeld 32,28 miljard m³. Door deze hoeveelheden bij elkaar op te tellen krijg je een schatting van de jaarlijkse afname van de aardgasreserves: 81,55 miljard m³.
Bij deze afname is Nederland over 15 jaar, in 2028, door zijn reserves heen.

Maar het zal moeilijk worden om ieder jaar dezelfde hoeveelheid aardgas uit de reserves af te tappen. De druk in de gasvelden neemt af en het makkelijk winbare aardgas raakt op.
Waarschijnlijk zal de jaarlijkse aardgasproduktie gaan afnemen.
De grafiek hieronder vond ik op het weblog Paradoxnl. Het laat de Nederlandse aardgasproduktie zien sinds 2001 en de verwachte aardgasproduktie tot 2035.

aardgasNl

Omdat de jaarlijkse aardgasproduktie steeds lager wordt, zullen we er langer over doen voordat al ons aardgas op is.

In grafiek hieronder heb ik met een rode lijn het gemiddelde binnelandse aargasverbruik aangegeven. Pas in 2023 zal de aardgasproduktie niet meer voldoende zijn voor de binnenlandse vraag.

aardgasNl2

Met de blauwe lijn heb ik de som van het binnenlands gebruik en de export aangegeven. De komende jaren zal de totale gasproduktie nog dicht in de buurt liggen van de gemiddelde produktie van 80 miljard m³.
Maar vanaf 2016 zal de produktie sneller gaan dalen en dat zal vooral ten koste gaan van de export van aardgas. Vanaf 2016 zullen de inkomsten uit de export van aardgas sneller gaan afnemen.

Bij een gelijkblijvend binnenlands verbruik zal de export van aardgas in 2016 ongeveer 26 miljard m³ bedragen. Dat is al 18% minder dan over de afgelopen 5 jaar.
In 2018 kan de export al zijn teruggelopen tot 18 miljard m³: 43% lager dan in de afgelopen 5 jaar.
In 2011 verdiende Nederland €12,4 miljard met de export van aardgas. In 2019 zullen de inkomsten uit de aardgasexport zijn gehalveerd, tot €6 miljard.

Dit lijkt me een erg dringende reden om niet langer te wachten met noodzakelijke bezuinigingen. Of zouden de andere eurolanden nog een paar jaar uitstel gunnen.

Het CBS becijferde dat het Nederlandse begrotingstekort zonder de inkomsten uit aardgas in 2011 zelfs 6,5% zou zijn geweest.

18 gedachten over “Pas bezuinigen als het aardgas op is

 1. Paradoxnl

  Hoi Cassandraclub,

  Goede toevoeging die rode en blauwe lijn! Maakt de informatie in context van het huidige Nederlandse verbruik en (netto) export een stuk inzichtelijker (duidelijker).

  1. Hans

   Inderdaad een zeer mooie toevoeging!

   Dit maakt zeer duidelijk dat ons(zelfs buiten het aardolieverhaal), zeer zware bezuinigingen te wachten staat. Even slikken, maar het is niet anders. Misschien hadden ze niet zo tegen Griekenland aan moeten schoppen…

 2. Richard

  Hans,

  Gelukkig staat de opvolger van onze gasbel al weer op de rol: Shale gas. Levert net zoveel op, if not more dus we kunnen rustig nog 50 jaar extra vooruit.

  Fijn he? Het enige wat we hoeven te doen is al die linksche oelewappers negeren, dan kunnen we daarna gewoon weer ons eigen leven leiden.

  1. Hans Verbeek

   Je bent slecht geïnformeerd, Richard.
   De hoeveelheid schaliegas in Nederland is veel kleiner dan de hoeveelheid conventioneel aardgas, waarschijnlijk minder dan 10%. Bij het huidige verbruik voegt het dus hooguit 5 jaar toe aan het aardgastijdperk. En de snelheid waarmee schaliegas uit de bodem komt, is veel lager dan bij het conventionele aardgas. Er zal dus niet genoeg zijn voor iedereen.

   1. Richard

    Hans,

    Echt waar? Weet je het zeker? Heel zeker? Zo zeker ‘to put your money where your mouth is’ zeker ofblijft het -zucht- weer bij doempraatjes?

   2. Richard

    Frankrijk en Polen hebben enorme shale gas voorraden. Fijn he?

    Of geldt hier weer het ouden adagium: Eigen gas eerst?

    Ik zal in ieder geval weer rustig slapen.

   3. Hans Verbeek Berichtauteur

    Je hebt kennelijk de presentatie van Werner Zittel niet bekeken, Richard. Je wil kennelijk niets nieuws leren.
    Zittel neemt precies Polen als voorbeeld om te illustreren hoe lastig het is om dat schaliegas naar boven te halen en hoe snel het dan weer op is.

 3. Pingback: Pas bezuinigen als het aardgas op isBewust Nieuws | Bewust Nieuws

 4. Hans

  Volgens de info in dit artikel(link onderaan) heeft NL nog 600 miljard kuub gas. Er wordt 75 miljard per jaar geproduceerd waarvan 40 uit het Slochteren veld, 25 van velden op zee en 10 op land.

  Mocht er daadwerkelijk gas gevonden worden, dan zal de exploitatie nog zeker 5 tot 10 jaar op zich laten wachten. Het gaat om erg afgelegen gebieden en oliemaatschappijen boren daarom liever op plaatsen waar de kosten lager zijn. Pas vanaf 5 miljard kuub wordt het aantrekkelijk om het te gaan winnen.
  Bron: RtLZ
  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/vondst-nieuw-olie-en-gasveld

   1. Hans

    Gelukkig niet Hans ik heb een leesfoutje gemaakt.

    Er staat dat we nog 600 miljard kuub hebben in het Slochteren veld. Uitgaande van 600:40=15 jaar, exact gelijk aan jou voorspelling in jouw artikel, hierboven. Tenzij het Amerikaanse Energy Information Agency, de overige 35 Mkuub, als volwaardig mee is blijven tellen( 25 in de zee en 10 op land). Ik ga er een beetje van uit dat daar ook een vermindering in plaats gaat vinden. Maar dat zullen ze wel hebben meegepakt.

 5. pyrolysium

  vorige link werkt blijkbaar niet. Bij deze nog een keer!
  De laatste paar jaar blijkt uit de jaarlijkse rapportages van Gasunie dat bij een
  productieplafond van 80 miljard m3 het Groningenveld eerder uitgeput zou zijn dan
  wenselijk wordt geacht (2020 in plaats van 2030). Dit heeft voor een groot deel te maken
  met het feit dat in de prognoses voor de middellange termijn het aanbod uit kleine velden
  significant afneemt. Het mechanisme van een nationaal plafond leidt dan tot compensatie
  via meer productie uit Groningen. Daarom is begin dit jaar het productieniveau waar
  Gasunie vanuit mag gaan bij de uitoefening van het kleine veldenbeleid verlaagd 16.
  http://www.sodm.nl/sites/default/files/redactie/gasbrief.pdf

  http://www.nlog.nl/resources/…/Annual_review_2013_version_0_NLOG.pdf
  Figure 5. Actual production of natural gas in the Netherlands from 2001 – 2013 and production prognosis for the
  period 2014 – 2038

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je aanvulling, Pyrolysium.
   In je grafiek staat de verwachte gasproduktie voor de jaren na 2013. Opvallend is dat de produktie uit het Groninger-gasveld wordt ingeschat op ca. 40 miljard m³ per jaar.Als de regering in 2015 de produktie wil beperken tot 35 miljard m³, dan zal er waarschijnlijk meer gas uit kleine velden gehaald moeten worden (of meer gas geïmporteerd moeten worden).

   Ik vind het opvallend dat niemand het heeft over de periode na 2020, als de produktie uit het Gronnger-veld en de kleinere velden sterk zal verminderen. Het moet kennelijk wel gezellig blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s