Water van de Middellandse Zee ook kouder dan normaal

Je zou verwachten dat het water van de Middelandse Zee door de klimaatverandering in 2013 warmer zou zijn dan in de periode 1971-2000. Maar dat is niet het geval.
Onderstaand kaartje laat zien dat het zeewater in het westelijk deel van de Middelandse Zee momenteel 1 a 2 graden kouder is dan het gemiddelde voor begin juni over de periode 1971-2000.

mddlndszeejuni2013

In het deel ten westen en ten zuiden van Italië is het zeewater de afgelopen 7 jaar niet zo koud geweest als nu. De grafiek hieronder laat de wekelijks gemiddelde temperatuur uit de Reynolds OIv2 dataset zien voor het gebied tussen 37°NB en 43°NB en 0°OL en 22°OL.

mddlndszeejuni20062013

Waardoor de Middelandse Zee in mei zo sterk afkoelde is niet uitgezocht. Misschien is er abnormaal veel smeltwater uit de Alpen via de Rhone en uit de Pyreneën via de Ebro in zee gestroomd. Italiaans onderzoek van Struglia et al. liet in 2003 al zien dat een negatieve NAO (Noord-Atlantische Oscillatie) leidt tot een hogere afvoer van smeltwater door Ebro en Rhone. Dat zou betekenen dat een koude winter met veel sneeuwval in de Alpen en Pyreneën kan zorgen voor afkoeling van de Middelandse Zee.

Het zeewater zal de komende maanden weer geleidelijk opwarmen. Maar de lage temperatuur zal de komende twee maanden wel zorgen voor lagere temperaturen in het Middelandse zeegebied. Het Amerikaanse Cliumate Prediction Center (onderdeel van NOAA) voorspelt dat de maanden juli en augustus in het Middelandse zee-gebied kouder dan normaal zullen zijn.

mddlndszeeaug2013

Advertenties

6 gedachten over “Water van de Middellandse Zee ook kouder dan normaal

 1. Tinus

  Allereerst dank voor het bijhouden van dit blog: ik lees er vaak interessante dingen, dank!

  In je verhalen over zeewater/opwarming van de aarde die al dan niet gaande is vind ik je in dit geval een beetje selectief: Je titel is wat misleidend want in het oosten van de middellandse zee is het weer warmer dan normaal. Op de schaal van de hele aarde is het op zoveel plekken warmer of kouder dan normaal, dus ik begrijp je punt niet helemaal: vertel!

  1. Hans Verbeek

   Hallo Tinus,
   het weer in Nederland vind ik een boeiend onderwerp. De temperatuur in NL wordt sterk bepaald door de temperatuur van het Noordzeewater. Daarom houd ik dat extra in de gaten.
   Vorige week zag ik dat een groot deel van de Middellandse Zee kouder was dan het langjarig gemiddelde. Ik vind het raar dat het zeewater kouder wordt, terwijl deskundigen beweren dat de temperatuur zal blijven stijgen.
   Als de voorspellingen van klimaatdeskundigen niet uitkomen en het warmt niet verder op, dan is dat goed nieuws.

   De laatste jaren is er geen stijgende trend meer te zien in de temperatuur van het mondiale zee-oppervlak. Kijk eens naar het meest recente plaatje (half juni 2013) dat Bob Tisdale maakte.

   Ik heb (met de KNMI Climate Explorer) een plaatje gemaakt voor het totale zee-oppervlak van de hele Aarde: dat laat ook zien dat de temperatuur de laatste 10 jaar eigenlijk niet verder stijgt.
   (de dikke groene lijn is het voortschrijdend gemiddelde over 10 jaar)

 2. Tinus

  Hey Hans,

  Het plaatje van Bob Tisdale laat zien dat de SeaSurfaceTemp Anomalies, met uitzondering van even voor 2008 gemiddeld iets van +0,15-0,2 graden zijn.

  Dan staat er toch juist dat we de afgeleopen 10 jaar bijna continu in een stijging zitten? Nul zou in zo’n weergave immers het gemiddelde zijn en stijging nog daling aangeven.

  Verder is de Middellandse zee vanaf 13 juni alweer zover opgewarmd datie weer boven normaal warm is nu:

  1. Hans Verbeek

   Tinus, het plaatje van Bob Tisdale laat de afwijking van het langjarig gemiddelde over de periode 1971-2000 zien. De nullijn is de gemiddelde temperatuur over de periode 1971-2000.
   De afwijking t.o.v. dat gemiddelde is de afgelopen 10 jaar gelijk gebleven. In 2001 was het 0,5 graden warmer dan dat gemiddelde en dat is het nu nog steeds. Dat betekent dat de temperatuur niet hoger is geworden in de afgelopen 10 jaar.

   Wat betreft de Middellandse zee heb je gelijk: die is snel aan het opwarmen.
   Volgens dit plaatje is de temperatuur bijna weer terug op het langjarig gemiddelde.
   De afkoeling door smeltwater uit de Alpen en Pyreneën is een tijdelijk verschijnsel, dat ieder jaar in mei optreedt. Dit jaar was de afkoeling wel erg drastisch… kennelijk was er de afgelopen winter heel veel sneeuw gevallen.

   1. Tinus

    ah dus de temperatuur is gewoon een halve graad warmer gebleven: da’s geen stijging inderdaad.

    Ik kan me voorstellen dat als de Rhone haar koude smeltwater van de Alpen in de zee dumpt er iets van te merken is: het zal ongetwijfeld een tijdje blijven drijven op het zoute water en vervolgens weer mengen: klinkt als een tijdelijk verschijnsel dat je vooral ziet als je de temp meet van het oppervlaktewater 🙂

   2. cassandraclub Berichtauteur

    Klopt, Tinus, de satellieten meten de temperatuur van het zee-oppervlak, de laag, die in contact staat met de atmosfeer. Over het algemeen heeft de lucht boven het zee-oppervlak dezelfde temperatuur als de zee.
    Dit jaar was er kennelijk meer sneeuw gevallen dan normaal en koelde het zee-oppervlak in mei verder af dan we gewend zijn. Als de trend naar meer sneeuwval zich doorzet, dan zal de Middelandse Zee vaker kouder zijn dan het langjarig gemiddelde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s