Waarom wil Indonesië steeds meer biobrandstof produceren?

largest

In Maleisië is de lucht zo zwaar vervuild dat de regering adviseert om binnen te blijven. De smog wordt veroorzaakt door moedwillig aangestoken bosbranden op Sumatra. Het regenwoud op Sumatra moet plaats maken voor oliepalm-plantages, want met palmolie is in Indonesië veel geld te verdienen.

De afgelopen 5 jaar is de produktie van biobrandstof in Indonesië gestegen met 450%: van 216 naar 1212 kiloton olie-equivalent.

indonesië2012d

De achterliggende oorzaak is de dalende olieproduktie in Indonesië.
In 1977 bereikte Indonesië peakoil: de maximale produktie, die voor dat land haalbaar was, bedroeg 1,685 miljoen vaten per dag (84,9 miljoen ton op jaarbasis)
In 1996 pompte het land nog 76,7 miljoen ton omhoog. Maar in 2004 was dat afgenomen tot 55,9 miljoen ton. In dat jaar was de binnenlandse olieconsumptie (60,5 miljoen ton) voor het eerst groter dan de produktie.

indonesië2012a

Indonesië werd een importeur van aardolie. Door ieder jaar meer olie te importeren, kon de economie blijven groeien. In 2012 bedroeg de import van olie al 27 miljoen ton, vijf keer zoveel als in 2004.

indonesië2012b

De hoeveelheid geïmporteerde olie steeg snel, maar in dezelfde periode steeg de prijs van olie ook sterk. De kosten van de aardolie-import stegen tussen 2004 en 2012 exponentieel.

indonesië2012c

Door de produktie van palmolie (biodiesel) op te voeren, hoopt men de olieimportrekening iets te verlagen.Niet veel want de hoeveelheid biobrandstof die in 2012 werd geproduceerd dekt maar 1,7% van het totale olieverbruik in Indonesië. Op de lange termijn is de oplopende olierekening onhoudbaar(unsustainable). Er moet iets gebeuren.

De Indonesische regering gaat ook proberen om het binnenlands verbruik te beperken. Dat doet men door geleidelijk de subsidie op brandstof te verlagen. Daardoor stegen de brandstofprijzen de afgelopen maand met gemiddeld 33%.
Veel Indonesiërs kunnen nu minder brandstof kopen en zullen vaker te voet of op de fiets gaan: een hoopvolle ontwikkeling.
Het lijkt me ook wel iets voor Nederlanders.
Of het olieverbruik en de olie-import door de prijsverhoging zullen dalen kunnen we pas volgend jaar zien.

Meer over de oliereserves van Indonesië

In 1996 werden de Indonesische oliereserves nog geschat op 4700 miljoen vaten. In 2012 is die voorraad geslonken tot 3700 miljoen vaten.

indonesië2012e

In 2004 schatte men de reserves op 4300 miljoen vaten. Bij een constante dagelijkse produktie van 1,13 miljoen vaten zouden de reserves uitgeput raken na 10,5 jaar… dus voor 2015.

indonesië2012f

Maar we weten dat de produktie in 2012 is afgenomen tot 0.92 miljoen vaten per dag. Bij deze dagelijkse produktie zullen de reserves pas over 11 jaar uitgeput zijn… dus pas in 2024.

De verhouding tussen reserves en produktie geeft geen goede indicatie van het tijdstip wanneer de olie opraakt. De dagelijkse produktie zal niet constant blijven, maar steeds verder afnemen. En daardoor schuift de datum dat de Indonesische olie helemaal op is verder naar de toekomst.
Het enige dat we met zekerheid kunnen zeggen is dat de dagelijkse olieproduktie steeds verder zal afnemen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s