Zeewater op het Noordelijk Halfrond warmt niet verder op

Het was mij al opgevallen dat de Noordzee, de Oostzee en een groot stuk van de Atlantische Oceaan de afgelopen jaren niet warmer geworden zijn of zelfs iets zijn afgekoeld.

Maar als je de temperatuur van het gehele zeeoppervlak van het Noordelijk Halfrond bekijkt, dan zie je hetzelfde verschijnsel.
Ik heb de metingen van het zee-oppervlak, de Reynolds OIv2 SST-dataset, gedownload van de webserver van het Amerikaanse NOAA. En in die dataset heb ik specifiek naar het Noordelijk Halfrond gekeken: vanaf de evenaar tot de Noordpool.
In onderstaande grafiek staat de gemiddelde maandelijkse afwijking van het klimatologisch gemiddelde over de periode 1971-2000.

NHSST01

In de periode 2003-2007 was de temperatuur over het algemeen hoger dan de laatste 4 jaren. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de zeewatertemperatuur op het ook in 2013 nog altijd 0,2 tot 0,3 hoger is dan in de periode 1971-2000.
Met de oranje lijn is de dalende trend over de laatste 10 jaar zichtbaar gemaakt.

In de grafiek hieronder heb ik het voortschrijdend gemiddelde over 36 maanden uitgezet. Het eerste punt van de rode lijn is de gemiddelde temperatuur over de periode januari 2003 t/m december 2005. Het laatste punt geeft het gemiddelde over de periode juni 2011 t/m mei 2013.

NHSST02

Uit het voortschrijdend gemiddelde kun je ook aflezen dat de zeewatertemperatuur op het Noordelijk Halfrond niet verder stijgt, zoals in de periode 1970-2003. Je zou zelfs kunnen concluderen dat het zee-oppervlak op het Noordelijk Halfrond 0,1°C is afgekoeld.

Waarom de opwarming is gestopt, is niet bekend.
Het zou kunnen zijn dat de toename van de sneeuwval op het Noordelijk Halfrond, de verwachte opwarming door meer broeikasgassen tegenwerkt.
Het kan ook zijn dat een nog onbekend mechanisme zorgt voor meer bewolking boven het zeeoppervlak, hetgeen ook opwarming tegenwerkt.

Het wordt interessant om te zien of de opwarming blijft stagneren of dat het zeewater de komende jaren verder zal gaan opwarmen.

Advertenties

Een gedachte over “Zeewater op het Noordelijk Halfrond warmt niet verder op

  1. Alp

    Waarschijnelijk is da omdat er door het smelten van de poolijs extra koude zeestromingen loskomen. Daardoor is het zeewater afgekoeld en is er meer kans op late of vroege sneeuw,
    sneeuwstormen, koude wind, koude periodes, strenge winters en poolsneeuw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s