Moeilijk winbare olie: uitstel, uitstel… afstel?

Gisteren las ik dat de Noorse oliemaatschappij Statoil een oliewinningsproject in de Barentszee op de lange baan schuift. Het Johan Castberg-project omvat een olieveld dat 240 km. ten noordwesten van Hammerfest ligt. De winbare reserves worden geschat op 400 tot 600 miljoen vaten.
Maar de investeringen, die gedaan moeten worden zijn zo groot, dat het project pas rendabel wordt bij een olieprijs boven de $85 per vat. Statoil doet nog wel een paar proefboringen in het gebied en hoopt dat het olieveld groter zal blijken. Maar misschien blijven die 400 tot 600 miljoen vaten olie gewoon zitten in de aardkorst, waar ze miljoenen jaren zitten.

Olieproduktie van Brazilië valt tegen
Afgelopen jaar produceerde Brazilië dagelijks gemiddeld 2,15 miljoen vaten aardolie. Dat was 2% minder dan in 2011 toen er gemiddeld 2,19 miljoen vaten per dag werden geproduceerd.
De olieproduktie blijft flink achter bij de prognoses van de gerenommeerde EIA. In haar International Energy Outlook 2011 (PDF) verwacht het agentschap dat de Braziliaanse olieproduktie juist zal gaan stijgen tot 2,9 miljoen vaten per dag in 2015.
Hieronder een plaatje waarin die prognose wordt vergeleken met de gerealiseerde produktie.

brazilië2012a

Het EIA was heel erg optimistisch over de Brazliaanse olieproduktie in 2020: 3,5 miljoen vaten per dag. De Amerikaanse Energy Information Administration ging ervan uit dat de nieuw ontdekte olievelden in het Santos-bekken (waaronder het Tupi (ofwel Lula) olieveld) vanaf 2012 in produktie zouden komen. Maar dat wil nog niet erg vlotten. Het blijkt erg moeilijk voor de staatsoliemaatschappij Petrobras om voldoende geld bij elkaar te krijgen om de kostbare diepzee-olie te kunnen exploiteren.
Dit jaar zal het EIA wel een nieuwe prognose voor de wereld-olieproduktie uitbrengen. Ik denk dat de prognoses voor Brazilië en Noorwegen naar beneden zullen zijn bijgesteld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s