Dalend olieverbruik = dalende materiële welvaart

In landen met een hoog aardolieverbruik kent de bevolking een hoge materiële welvaart.
In Nederland gebruikt de gemiddelde inwoner ruim 20 vaten olie per jaar. In Nederland zijn er 527 auto’s per 1000 inwoners.
In Hongarije ligt het gemiddelde olieverbruik op 5 vaten per jaar en zijn er maar 345 auto’s per 1000 inwoners.
De gemiddelde Egyptenaar verbruikt maar 0,15 vat olie per jaar. En er zijn ook maar 45 auto’s per 1000 Egyptenaren.

olieverbruik

Maar het olieverbruik van landen is niet constant.
In het verleden, toen we minder of helemaal geen aardolie verbruikten, was onze (materiële) welvaart lager. In 1965 verbruikte de gemiddelde Nederlander maar 14 vaten aardolie; in 1965 was onze materiële welvaart ook veel lager dan tegenwoordig.

De afgelopen jaren is het aardolieverbruik in veel landen aan het dalen. In Griekenland daalde het olieverbruik per hoofd van de bevolking van 15 vaten per jaar in 2006 naar 10,6 vaten per jaar in 2012.
In Italië trad ook een sterke daling op van 12 vaten per jaar in 2003 naar 8 vaten in 2012.

olieverbruikb

Een deel van de aardolie kan vervangen worden door andere fossiele brandstoffen (aardgas of steenkool). Maar het lagere verbruik van aardolie wordt ook direct zichtbaar doordat er minder kilometers gereden worden, minder gevlogen wordt en minder aardolieprodukten (verf, plastic enz.) worden verkocht.
En dan wordt zichtbaar dat een lager aardolieverbruik automatisch zal leiden tot een lagere materiële welvaart waarbij we minder kunnen reizen en minder aardolieprodukten kunnen maken.

In Nederland daalt het aardolieverbruik slechts heel langzaam: van 23.5 vaten in 2007 naar 20.4 vaten per Nederlander in 2012.

olieverbruikc

Het aantal vliegreizen en gereden kilometers daalt in Nederland nog niet zo hard. Maar het lijkt mij dat het aardolieverbruik de komende jaren wel verder zal gaan dalen en daarmee zal ook de materiële welvaart van de gemiddelde Nederlander gaan afnemen.

Het aardolieverbruik in Noorwegen is nog altijd aan het stijgen. Maar Noorwegen is ook een olieproducerend land dat ruimschoots in de eigen aardoliebehoefte kan voorzien.

Advertenties

Een gedachte over “Dalend olieverbruik = dalende materiële welvaart

  1. Hans

    Mooie grafiek, Hans. Opvallend vind ik dat het bij veel landen al heel wat jaren krimp geeft, dat strookt ook meer met mijn gevoel van de jaren na 2000. Duitsland krimpt opvallend veel, itt men ons wil laten geloven. De autoverkopen stagneren hier ook steeds meer en zijn dat volgens mij ook al veel langer, Duitsers rijden steeds langer door in hun auto’s, een steeds groter probleem voor hun industrie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s