Als olie en gas opraken, komen de wolven terug

Een paar eeuwen geleden, voordat we in Nederland fossiele brandstoffen gingen gebruiken, waren wolven in Nederland heel gewoon. De wolf was een dodelijke vijand. Uit die tijd stammen de sprookjes waarin wolven de hoofdrol spelen.

roodkapje2

Dankzij de fossiele brandstoffen konden we grotere steden bouwen en wegen aanleggen. Met vuurwapens hebben we veel wolven gedood. Grootschalige, machinale landbouw maakte West-Europa ongeschikt als leefgebied voor wolven. Niemand hoeft meer bang te zijn voor de grote, boze wolf. Onze generatie kent de wolf alleen nog maar uit sprookjes.

Maar in West-Europa raken steenkool en aardolie op. We rijden minder kilometers en kopen minder auto’s. Natuurbeschermers doen alles om de wolven te beschermen en de wolven passen zich aan, aan het door de mens veranderde landschap. Langzamerhand wordt West-Europa weer geschikt als leefgebied voor wolven.
In Duitsland zijn de wolven terug. In Zweden mag weer op wolven worden gejaagd. En wie weet zijn in Nederland de wolven ook teruggekeerd.
De volgende generatie Nederlanders zal weer oog in oog staan met wolven en er weer bang voor worden.

roodkapje3

Advertenties

3 gedachten over “Als olie en gas opraken, komen de wolven terug

 1. Jenny

  Wat een onzin zeg! Ga eens eerst meer lezen over het leven van wolven voordat je zulke rare onzin gaat publiceren. Nu zie ik dat het al van vorig jaar is, en aan de reacties te zien wordt het (gelukkig) niet veel gelezen. Mocht je geïnteresseerd zijn in hoe je jezelf, familie en bekenden het beste kunt voorbereiden (met die angst is dat wel nodig… :/ ) : http://www.canineefficiency.com
  Op sommige plekken in Europa zijn wolven nooit weg geweest en zien de mensen, die er dagelijks (!!) mee te maken hebben, het nut in van grote roofdieren in de natuur. Ze leven al eeuwen samen met deze werkelijke natuurbeheerders!
  Naast dit; olie en gas hebben totaal niets te maken met de terugkomst van de wolf. Destructie door de mens wel. Mensen zijn altijd de oorzaak van alle drama.

  1. Hans Verbeek

   Neem me niet kwalijk, Jenny, ik heb zelf geen sprookjes geschreven. Ik heb ze alleen aangevoerd om aan te geven dat er vroeger meer wolven in Europa rondliepen en dat mensen er bang voor waren. Ik ben geen deskundige.

   Als aardolie opraakt en de autosnelwegen verlaten zullen worden, dan zullen de wolven makkelijker kunnen rondtrekken. Als de straatverlichting dooft door gebrek aan brandstof voor elektriciteitscentrales, zullen de wolven weer ongezien en ongestoord rondtrekken. Stel je het leven zonder olie en gas voor als het leven in de 18e eeuw. En in die tijd was er in NL wel plaats voor de wolf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s