Zal onze CO2-uitstoot ooit nog stijgen?

Een paar maanden geleden kwam ik op internet een grafiek tegen over de Amerikaanse CO2-uitstoot. De grafiek laat zien hoe de Energy Information Administration (EIA) haar prognose voor de Amerikaanse CO2-uitstoot telkens naar beneden bijstelt.

eiaco2

In 2009, 2010 en 2011 verwachtte het bureau dat de CO2-uitstoot binnen de kortste keren zou gaan stijgen en hoger zou worden dan in 2005.Maar in de Annual Energy Outlook van 2012 en 2013 verwacht het bureau dat de CO2-uitstoot zeker tot 2040 onder het niveau van 2005 zal blijven.
Ondanks alle hallelujah-verhalen over schaliegas en fracking zullen de Amerikanen de komende 30 jaar niet zoveel fossiele brandstof verbruiken als in 2005.

Ook in Europa daalt de CO2-uitstoot.
Hieronder heb ik in een grafiek de CO2-uitstoot van de VS en van de eurozone uitgezet.

CO22013

In 2012 bedroeg de Amerikaanse CO2-uitstoot 5786 miljoen ton. Dat was 3.6% minder dan in 2011. Als deze daling zich voortzet zal de VS in 2014 nog maar 5400 miljoen ton CO2 uitstoten.
Voor de eurozone was de CO2-uitstoot afgelopen jaar 3977 miljoen ton, 1,6% minder dan in 2011. Als die trend doorzet, daalt de CO2-uitstoot van de eurozone in 2014 naar 3850 miljoen ton.

De totale mondiale CO2-uitstoot steeg het afgelopen jaar nog wel. Dat komt doordat in China, India en andere opkomende economieën het verbruik van fossiele brandstoffen nog altijd groeit. Maar ook in deze landen zal binnen 10 jaar een omslag plaatsvinden naar een dalende CO2-uitstoot. Er zijn aanwijzingen dat in China en India het gebruik van fossiele brandstoffen dit jaar al zal afnemen.

Door de hoge prijs groeit het olieverbruik in india niet verder.

In China blijft het olieverbruik min of meer constant op 2,5 vaten per hoofd van de bevolking.

Ik verwacht dat de CO2-uitstoot in Europa en de Vs verder zal dalen. De prognose van de Amerikaanse EIA zal opnieuw naar beneden worden bijgesteld. En misschien zien we in 2014 het onderstaande grafiekje op internet verschijnen.

eiaco2b

3 gedachten over “Zal onze CO2-uitstoot ooit nog stijgen?

 1. paradoxnl

  Mooi verhaal.

  Op basis van wat ik gelezen heb raken de makkelijk (goedkoop) winbare voorraden aan fossiele brandstoffen van hoge kwaliteit snel uitgeput. Naar mijn idee is het onvermijdelijk dat het wereldwijde dagelijkse verbruik van fossiele brandstoffen al in de nabije toekomst gaat afnemen. Dat inderdaad ook in landen als China en India het totaal verbruik binnenkort gaat afnemen. De CO2 uitstoot door fossiel brandstofverbruik zal daarmee ook verder afnemen.
  Goed nieuws voor de mensen die zich zorgen maken over de wereldwijde CO2 uitstoot.

 2. Hans

  Het hoort eigenlijk niet thuis in dit topic maar ik wilde dit toch even aantippen, voor de liefhebbers(soms is de tv toch nog ergens goed voor…).
  Morgenavond(Donderdag 18 Juli om 20.40)in de rekenkamer: Wat kost benzine? Cent voor cent gaat men berekenen wat benzine kost in ons land en waar die kosten vandaan komen.
  Ook eventueel later te bekijken op hun site: http://derekenkamer.kro.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s