Voor 1 calorie voedsel zijn 14 calorieën energie nodig

In de Amerikaanse economie tilt men nog niet zwaar aan energieverspilling. De afstanden waarover spullen vervoerd worden zijn erg groot.
Eric Garza keek eens kritisch naar de Amerikaanse voedselproduktie.
Garza woont in Vermont aan de Amerikaanse oostkust, maar hij kan in zijn supermarkt voedsel kopen uit Californië, Italië, Japan, Nieuw-Zeeland en Argentinië.
Garza ging op onderzoek uit en probeerde de energiekosten te bereken voor dit luxueuze voedselaanbod in zijn supermarkt.

In 2002, zo berekende het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA), werden er 12 calorieën aan energie verbruikt werden om één calorie voedsel op tafel te zetten. In 2007 was het energieverbruik al opgelopen tot 14 calorieën voor elke calorie voedsel. Van alle energie, die in de VS wordt verbruikt, gaat 15,7% zitten in produktie, transport, verpakking en opslag van voedsel.

Eric Garza rekent nog even verder: per dag wordt er 4,5 liter autobrandstof verbruikt om elke Amerikaan te eten te geven. Per jaar is dat 1590 liter. Dat is ongeveer dezelfde hoeveelheid brandstof, die de gemiddelde Amerikaan met zijn auto verbruikt (1628 liter).

Bron: The Energy Cost of Food – Eric Garza

Een gedachte over “Voor 1 calorie voedsel zijn 14 calorieën energie nodig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s