Bereiken we in 2035 al 2 graden opwarming?

Afgelopen week schreven drie klimaatonderzoekers in Nature dat de opwarming van het Noordpoolgebied kan leiden tot het vrijkomen van 50 Gigaton methaangas uit de bevroren moerasgrond (permafrost) in Siberië.
Het artikel leest als een onheilstijding. Door het vrijkomen van al dat methaangas zal het klimaat nog sneller opwarmen. Er zullen meer natuurrampen (orkanen, overstromingen, droogten en misoogsten) optreden en de totale schade van die rampen zal 60 biljoen dollar bedragen.

De auteurs hebben ook een grafiek in het artikel geplaatst (zie hieronder)

methaanramp

Kennelijk verwachten de schrijvers dat door het vrijkomen van het methaangas de temperatuur tussen 2020 en 2035 met 1°C zal stijgen. Eén graad in 15 jaar betekent 0,07°C temperatuurstijging per jaar.

De afgelopen 15 jaar is er echter nauwelijks sprake van opwarming.
In het plaatje hieronder zie je dat de atmosfeer de afgelopen 15 jaar minder opgewarmd is dan 0,07°C.

De temperatuurstijging sinds 1998 bedraagt minder dan 0,07°C. En toch beweren de auteurs Whiteman, Hope en Wadhams, dat het vanaf 2020 elk jaar 0,07°C warmer zal gaan worden. Zodat het in 2035 al 2 graden warmer zal zijn dan in 1978 en in 2060 zelfs 3 graden warmer dan in 1978.
Ik vind die voorspelling ongeloofwaardig.
Ik heb meer vertrouwen in de de wetenschappers van het KNMI. In dit najaar het volgend voorjaar zal het KNMI nieuwe klimaatscenario’s publiceren. Ik ben benieuwd hoeveel opwarming de Nederlandse klimaatwetenschappers verwachten voor het jaar 2035.

Advertenties

5 gedachten over “Bereiken we in 2035 al 2 graden opwarming?

 1. Henk Daalder Duurzame Brabanders

  60 biljoen is gemiddeld 6000 EUR per inwoner
  Dat is een koopje, de belasting op aardgas alleen al is hoger.
  Maar rijke landen hebben natuurlijk meer schade dan arme landen.
  In arm landen gaan mensen gewoon dood. In rijke landen gaat de woon en medische verzekering om hoog.
  Laten we rekenen op 60.000 per Nederlander.
  En nog eens 120.000 per inwoner om het ongerief van het bedrijfsleven te compenseren, wan dat gaan ze natuurlijk niet zelf betalen.

  Dat wordt een CO2 prijs van 500 EUR per ton

  1. Hans Verbeek

   Is dat de reden waarom dit artikel werd geschreven, Henk?
   Om een prijskaartje te kunnen hangen aan een ton CO2?
   Als we het niet kunnen betalen, dan vragen we gewoon aan Mario Draghi of de ECB ons het geld voor onbepaalde tijd leent tegen 0% rente 😉

   Geld is makkelijk te maken, Henk, een paar toetsaanslagen op een computer-keyboard en er is nieuw geld.
   Om de schade van ‘klimaatrampen’ te kunnen herstellen heb je veel aardolie (diesel, kerosine en benzine) nodig. Dat is helaas niet onbeperkt voor handen.

 2. Lars Boelen

  Hans,
  Ik vind die 3 graden ook onvoorstelbaar (voor “ongeloofwaardig” heb ik te weinig kennis) maar ik sluit het toch niet helemaal uit. Het is net als met zwanger worden : je hebt feest en plezier en je negeert alle waarschuwingen, zwanger, dat is iets uit sprookjesverhalen, en als je dan toch een beetje zwanger raakt, dan kan je toch stoppen en tegenmaatregelen nemen? En dan ineens “plok”, toch zwanger, het leven verandert van de ene op de andere dag voorgoed. Met de Siberische-permafrost geldt iets soortgelijks, je kan niet iets “een beetje ontdooien”.

  Ik ben zelf wel bang voor positieve feedbackeffecten die we nog helemaal niet kunnen voorzien : gaat opborrelende permafrostmodder de zee troebel maken waardoor hij meer warmte op kan nemen? Voorkomt borrelend methaan het dichtvriezen in de herfst? Ik noem er maar.

  En voor wat betreft die 60 biljoen: ik denk dat als de schade zó groot is dat we wel kunnen spreken van TEOTWAWKI : dat is niet een bedrag dat, gedwongen of vrijwillig, door rijke westerse consumenten even opgehoest wordt om wat puinruimers te betalen. Bij dat soort bedragen verdwijnen hele markten (geen Indiërs en Chinezen meer die Cola, fastfood en IPhones kopen, schulden die nooit meer afbetaald gaan worden etc.), en de 180k€ van Henk per Nederlander (7 ton voor een gezin?) zal samenlevingontwrichtend zijn.

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je reactie, Lars.
   Ik denk dat de permafrost in Siberië juist wel beetje bij beetje kan ontdooien. In het winterhalfjaar blijft de boel gewoon bevroren. In sommige zomers ontdooit de permafrost een beetje en in andere zomers ontdooit een groter deel. Ik verwacht niet dat die 50 Gigaton in 20 jaar tijd helemaal zal vrijkomen. Vergeet niet dat bij hogere temperatuur en hogere CO2-concentratie in het Poolgebied ook veel meer CO2 zal worden vastgelegd (een negatieve feedback).

   Tsja, The End Of The World As We Know It is voor steeds meer mensen realiteit aan het worden. Je zal maar in Griekenland wonen in een klein bergdorpje en werkeloos worden. Hoe ga je de komende winter je huis warm stoken?
   Je zal maar boer zijn in Egypte en je land alleen maar kunnen bebouwen met een op gesubsidieerde diesel draaiende irrigatiepomp.

   1. Lars Boelen

    Hans,

    Ik heb het stuk zo gelezen dat de permafrost onder de siberische zee pas gaat ontdooien als al het water een bepaalde temperatuur heeft,
    als de hele waterkolom eenmaal die temperatuur heeft begint het ontgassen van de zeebodem. Dat proces zou gemakkelijk het jaar rond door kunnen gaan als het water maar warm genoeg is. Maar goed we zullen zien.

    Ik heb pas ook ergens gelezen dat de enorme hoeveelheid biologisch materiaal in de permafrostzone aan land door de hoge temperatuur verder uiteen zal vallen en ook een netto bron van CO2 en methaan zal worden. Laten we hopen dat de negatieve feedback het wint en er over 50 jaar een gigantisch Siberisch Oerwoud staat!

    “spannende” tijden, kan gewoon noet geloven dat we dit experiment maar gewoon aan het starten zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s