Wordt Jordanië het nieuwe Pijplijnistan?

483px-Arab_Gas_Pipeline.svg
Jordanië is een van de weinige landen in het Midden-Oosten, waar bijna geen olie en gas in de bodem zit. Jordanië is een arm land. Toch is het aardolieverbruik aan de hoge kant. Bij een bevolking van 6,5 miljoen inwoners is het olieverbruik per hoofd van de bevolking gemiddeld 6,3 vaten olie per jaar.

De afgelopen maanden kwam Jordanië wat vaker in het nieuws (dat ik volg). Jordanië is een buurland van Syrië, waar een burgeroorlog woedt. President Obama heeft alvast maar Amerikaanse militairen naar Jordanië gestuurd voor het geval dat die burgeroorlog overslaat naar Jordanië.

Omdat Jordanië zelf geen fossiele brandstoffen bezit is het land afhankelijk van brandstof dat het importeert uit Egypte. Via de Arab gas pipeline komt Egyptisch gas naar Jordanië waar in centrales wordt omgezet in elektrische energie. Door sabotage in de Sinai-woestijn wordt de gastoevoer regelmatig afgesneden. In Jordanië leidt dat tot energietekorten. Om de vraag naar energie te laten dalen en de peperdure import van brandstof te kunnen beperken wil de Jordanese regering de elektriciteitsprijs verhogen. Dat leidt uiteraard tot protesten van de bevolking.

Er zal steeds minder aardgas uit Egypte naar Jordanië stromen omdat Egypte steeds minder aardgas exporteert. Misschien zal Egypte reeds in 2013 stoppen met de export van gas omdat de volledige produktie in Egypte zelf wordt opgestookt.
Het aardgasverbruik in Jordanië is al sterk aan het dalen. Hieronder een grafiek van de Amerikaanse EIA om dat te illustreren.

chartjordannatgas

Hoe moet Jordanië in de toekomst aan aardgas komen voor zijn elektriciteits-centrales? Misschien kunnen ze een deal sluiten met Iran en en pijpleiding naar Iran aanleggen.
Maar waarschijnlijk zal de rest van de wereld de schouders ophalen en denken: ach die Jordaniërs kunnen ook best zonder gas en elektriciteit.

Het dalende aardgas- en energie-verbruik in Jordanië is natuurlijk hardstikke goed voor het klimaat. De CO2-uitstoot van Jordanië daalde in 2011 met 10% t.o.v. 2010.

chartjordanCO2

7 gedachten over “Wordt Jordanië het nieuwe Pijplijnistan?

   1. Bemoeier

    Misschien vinden ze het niet halal om inventief te zijn omdat ze van die corrupte religie arm en dom moeten blijven.
    Zodat ze lekker uitgemolken konden worden door de top, onder het mom dat je van inventiviteit duivelse dwaasheden bedenkt.
    En dat je het zogenaamd niet moet proberen om het beter te weten dan Allah.

   2. Hans Verbeek Berichtauteur

    Met dit antwoord laat je alleen maar zien hoe dom je zelf bent, Bemoeier.

   3. Bemoeier

    Heb jij dan een beter antwoord waarom ze alleen maar afgezaagde fantasieloze dingen doen in het midden oosten ?

   4. Hans Verbeek Berichtauteur

    Waarschijnlijk vluchten de moslims niet in leeg materialisme. En zien ze dat andere dingen (waardigheid, respect en familie) veel belangrijker zijn dan zoveel mogelijk rijkdom vergaren.

   5. Bemoeier

    Leeg materialisme, zoveel mogelijk rijkdom vergaren.
    Het oplossen van een probleem, daar hebben we het toch over ?
    Bovendien hebben ze die waardigheid en respect alleen voor zich zelf.
    Net zoals wij in de chauvinistische middeleeuwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s