Shell: makkelijk winbare olie in Nigeria is op

In januari 2013 werd Shell Nigeria door een Nederlandse rechter veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding aan een Nigeriaanse boer. De olielekkages op het land van de boer werden veroorzaakt door sabotage, maar toch vond de rechter dat Shell Nigeria de zorgplicht had geschonden en nalatigheid verweten kon worden.
Het moederbedrijf Shell werd vrijgesproken.

Afgelopen week maakte dat moederbedrijf bekend dat de winst over het tweede kwartaal slechts 2,4 miljard dollar bedroeg. Het tweede kwartaal van 2012 bracht nog 6 miljard dollar winst in het laatje.
De winst werd vooral gedrukt door een afboeking van 1,8 miljard dollar op de waarde van schaliegasreserves in de VS. De afboeking werd gedaan op grond van de meest recente inzichten uit de resultaten van exploratie- en evaluatieboringen en productiegegevens”, aldus het concern. Kennelijk zijn de schaliegasreserves in het verleden veel te rooskleurig ingeschat. Hierover zal ik een andere keer bloggen.

Een tweede oorzaak van de winstdaling is de lagere produktie van olie- en gas. Die produktie daalt al jaren. Het afgelopen jaar is met name de produktie in Nigeria gedaald door sabotage en diefstal. Terwijl de kosten van exploratie en oliewinning in Nigeria sterk zijn gestegen. Shell-topman Peter Voser zei in een toelichting: “Hogere kosten, exploratiekosten, ongunstige wisselkoers en andere uitdagingen in Nigeria vormen de spreekwoordelijke druppel. Een aantal factoren ondermijnen de ons resultaat, maar het resultaat is duidelijk teleurstellend.”

shellinnigeria

Kort na de presentatie van de kwartaalcijfers maakte de hoogste baas van Shell Nigeria, Mutiu Sunmonu, bekend dat het bedrijf zich zal terugtrekken uit de Niger-delta. Sabotage en diefstal maken de oliewinning in dat gebied tot een verliesgevende activiteit. De makkelijk winbare, winstgevende olie is op.

Kennelijk bepalen niet alleen geologische factoren of oliereserves exploiteerbaar zijn. Ook politieke en geografische factoren, zoals de lokale bevolking, kunnen ervoor zorgen oliereserves niet langer economisch interessant zijn. Misschien blijft de resterende olie wel voor eeuwig in de grond achter.

Doordat Shell Nigeria de oliewinning in de Niger-Delta staakt, zal de Nigeriaanse olieproduktie verder dalen. Lees meer daarover in Peakoil in Nigeria

5 gedachten over “Shell: makkelijk winbare olie in Nigeria is op

 1. Hans

  Er bestaan landen waar men eerst een netwerk aan pijpleidingen aanlegt, om het vervolgens maar te laten verslonzen en verloederen. De bevolking komt dan(soms letterlijk) tot in de enkels in de rotzooi te staan. Investeringen doet men niet meer omdat het niet meer genoeg oplevert. Ja, er vinden plunderingen plaats maar op een schaal die nauwelijks naam mag hebben. Schandalig.

 2. paradoxnl

  Quote uit het artikel van Cassandraclub:
  “….De winst werd vooral gedrukt door een afboeking van 1,8 miljard dollar op de waarde van schaliegasreserves in de VS. De afboeking werd gedaan op grond van de meest recente inzichten uit de resultaten van exploratie- en evaluatieboringen en productiegegevens”, aldus het concern. Kennelijk zijn de schaliegasreserves in het verleden veel te rooskleurig ingeschat. Hierover zal ik een andere keer bloggen….”

  Cassandraclub, bedankt voor de heldere informatie! Je bent me voor.
  Enkele dagen geleden las ik in BNDeStem een artikel met als titel “Amerikaanse schalie-olie bezorgt Shell enorme strop” en eentje met als titel “Shell zet velden in Nigerdelta te koop”.
  Laatstgenoemden inspireerde me om er een stukje op mijn blog over te gaan schrijven…misschien dat ik er binnenkort een stuk over ga schrijven met een link naar dit Cassandra artikel.

  Op internet had ik alvast onderstaande informatie verzameld:

  http://nos.nl/artikel/535424-teleurstellend-kwartaal-voor-shell.html

  http://www.z24.nl/ondernemen/shell-ziet-winst-dalen-door-strop-schaliegas-vs?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=shell-ziet-winst-dalen-door-strop-schaliegas-vs

  http://www.z24.nl/ondernemen/jeroen-de-boer-schaliegas-geen-panacee-voor-goedkope-energie

 3. Larsboelen

  Spot in CC! Peakoil is alive and kicking.
  Precies zoals voorspeld drogen de oudste en beste velden langzaam op. Op plekken waar het onderhouden van infrastructuur niet meer opweegt tegen de opbrengsten wordt deze verlaten. De nigerdelta zal de komende decennia geconfronteerd worden met steeds meer lekkende installaties.

  Dit is ook precies de reden waarom ik zo fel tegen schaliegas ben : je moet duizenden putten slaan, en na 5 jaar staan ze droog, maar je moet de afgedopte putten nog wel eeuwen blijven bewaken op methaanlekkages, dat is onbetaalbaar. Veel van de “voorraden” die nu in de boeken staan zullen “stranded assets” blijken. Ik hoop dat de lamgetermijneconomen binnen de fossiele industrie nu eindelijk de overhand krijgen over de eindejaarsbonusuitrekenaars en schoon schip gaan maken. Dat wordt dan even slikken voor het westen (party is over), maar misschien dat daardoor eindelijk focus op zonne-energie/geo/wind komt te liggen, en we aan een echt nieuwe samenleving kunnen gaan werken.

  1. Hans Verbeek Berichtauteur

   Bedankt, Lars.
   Vanavond hef ik het glas op de ‘stranded assets’, de reserves, die voor eeuwig in de grond zullen blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s