Groeit de wereldeconomie nog wel?

Markit Economics verzamelt elke maand gegevens van bedrijven in ruim 30 landen. Daarmee houdt de organisatie de vinger aan de pols van het wereldwijde bedrijfsleven.
Elke maand publiceert Markit Economics de zogenaamde PMI’s, Purchasing Managers Indeces (inkoopmanagers-indexen), van een flink aantal landen. Die cijfers laten zien of de economie van een land groeit of krimpt.

Egypte
Het is duidelijk dat de economie in Egypte niet meer groeit. De werkeloosheid loopt op, er zijn tekorten aan brandstof en de consumenten hebben steeds minder te besteden omdat voedsel en brandstof duurder worden.
De PMI van Egypte staat ver onder de 50 en dat wijst op krimp.

Egypt2013

BRIC-landen: Brazilië
In Brazilië wordt keihard gewerkt om de aardolievelden van het Santos-bekken te exploiteren. Maar er is ook onrust onder de bevolking.
De PMI van Brazilië (industrie) is voor het eerst sinds september 2012 weer onder de 50 gedaald: krimp.
brazil2013

Rusland
Rusland is ook een van de veelbelovende opkomende economieën. Maar ook in Rusland is de economische groei afgezwakt. Voor het eerst sinds augustus 2011 is de PMI weer onder de 50 punten gekomen, dit duidt op krimp.

Russia2013

India
De volgende opkomende economie is India. De nieuwste inkoopmanagers-index die Markit Economics publiceerde, was net boven de 50: 50.1.
De Indiase economie groeit niet meer.

india2013

China
Het laatste BRIC-land is China, hard op weg om de grootste economie van de wereld te worden. Tenminste als de economie niet gaat krimpen.
Uit de nieuwste cijfers blijkt echter dat de Chinese industrie wel krimpt.

China2013

Uit alle PMI-cijfers, die maandelijks worden gepubliceerd, berekent zakenbank JP Morgan Chase een mondiale PMI. De Amerikaanse economie weegt in die berekening ruim drie keer zo zwaar als de Chinese en vijf keer zo zwaar als de Duitse. Volgens die berekening gaat het juist weer beter met de mondiale economie. De “Global All-Industry Output Index” bereikte met 54.1 de hoogste waarde in 16 maanden tijd.

Als je lichtpuntjes wilt vinden, kun je die altijd wel via je eigen berekening vinden.

Een gedachte over “Groeit de wereldeconomie nog wel?

 1. Hans

  De Nederlandse situatie is allerminst rooskleurig. Kijk eens even naar dit interview van socioloog Paul Schnabel in Knevel en van den Brink.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Schnabel

  Groei
  De verwachting van Schnabel is dan ook dat de komende tien vijftien jaar de economische groei in Nederland zich steeds rond het nulpunt zal bewegen. Het lijkt de Schnabel dan ook verstandig dat mensen ‘de sfeer van een snelle groei van de welvaart vergeten’. En dat betekent volgens de socioloog dat mensen ‘de tering naar de nering moeten zetten’

  http://www.eo.nl/tv/knevelenvandenbrink/artikel-detail/paul-schnabel-pessimistisch-over-nederlandse-economie/
  Bron :Eo.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s