83 miljoen Egyptenaren kunnen geen kant op

In die laatste 10 jaar ging het goed met de Egyptenaren. Het BNP groeide van 268 miljard dollar in 2002 naar 526 miljard in 2012. De hoeveelheid elektriciteit die in Egypte werd opgewekt groeide in die periode van 70 miljard kWh naar 124 miljard kWh.

Maar er zat ook een keerzijde aan die economische groei. In het afgelopen decennium is de bevolking van Egypte gegroeid van 70,7 miljoen naar 83,7 miljoen.

indexmundi_ex21

In 2002 produceerde Egypte 6,3 miljoen ton graan. Die produktie is flink gestegen. In 2009 werd er 8,5 miljard ton graan geproduceerd, maar de laatste jaren stijgt de graanproduktie niet verder.

graanegypte

De bevolking blijft echter groeien en door de stijgende welvaart is er een middenklasse ontstaan, die meer vlees eet. Daardoor stijgt ook de hoeveelheid graan die gemiddeld per hoofd van de bevolking wordt verbruikt. Het gevolg is dat Egypte niet langer in de eigen behoefte aan graan kan voorzien. Egypte is de grootste graan-importeur van de wereld en voert steeds meer graan in.

waarde van de Egyptische graanimport - bron: indexmundi

waarde van de Egyptische graanimport – bron: indexmundi

In 2005 importeerde Egypte voor 1,6 miljard dollar aan graan. In 2011 moest er 5 miljard worden betaald voor de import van graan.

Hoelang kan de rekening betaald worden zonder olie-inkomsten?
In 2005 exporteerde Egypte nog 75 miljoen vaten aardolie. Dat leverde het land meer dan 3,5 miljard dollar op. In 2005 had Egypte nog een overschot op de handelsbalans van 2,2 miljard dollar.
In 2011 was de situatie drastisch veranderd. Egypte verbruikte zelf vrijwel alle olie, die het produceerde. Het land verdiende niets meer aan de export. Daardoor ontstond een tekort op de handelsbalans van 5,4 miljard dollar.

De graanproduktie en de voedselproduktie lijkt in Egypte niet veel meer te kunnen stijgen. Maar de bevolking groeit nog altijd door: jaarlijks met 1,8 tot 2%. Egypte zal steeds afhankelijker worden van de import van voedsel.
De export van Egyptisch aardgas loopt terug en zal in de komende jaren stoppen. En de politieke onrust zal ertoe leiden dat de inkomsten uit toerisme zullen dalen. Hierdoor zal het tekort op de Egyptische handelsbalans verder oplopen.

Al duizenden jaren levert de landbouw in Egypte voldoende voedsel om de lokale bevolking te voeden. Er werd nog nooit zoveel voedsel geproduceerd als de laatste jaren… maar er waren in Egypte nog nooit eerder 83 miljoen monden te voeden.

Advertenties

12 gedachten over “83 miljoen Egyptenaren kunnen geen kant op

 1. NevenA

  Ik vrees dat de moslimbroederschap niets ziet in geboortebeperking. Staan dit soort dingen überhaupt op de kaart daar?

  De twitter-revolutie… Wat een grap. Twitter jezelf hier nog maar eens uit.

 2. NevenA

  PS, ik moest bij dit krantenbericht nog aan je denken, Hans. Een beetje voorbarig nog allemaal, maar in principe een interessante ontwikkeling, die stadsboerderij.

  Ik zag altijd voor me hoe ze in Amsterdam in plaats van een oude wijk plat te gooien en het vol te plempen met moderne, trendy nieuwbouw, eigenlijk de boel moesten omtoveren tot een gigantische stadstuin, midden in de stad. Na het kijken van vele permaculture-filmpjes kan ik me voorstellen dat daar nog best veel eten uit gehaald kan worden, en ik weet zeker dat het een hoop sociale problematiek zou kunnen reduceren.

 3. Hans

  Mooi dat je inzoomt op situaties zoals in Egypte(en veel andere landen). Het maakt dat het een stuk beter te begrijpen is wat er in die landen gaande is en belangrijker, wat de media ons meestal niet laat zien hier. De (waarschijnlijk)echte oorzaken zwijgt men dus maar liever dood.

   1. Hans

    Dank je voor de tip, Hans. Ik had het stuk al gelezen en het is absoluut een sterk stuk.

    Een tijdje terug had je ook al meer over de Egyptische situatie en ik ben er eens over door gaan lezen op Crude oil peak. Samenvattend trek ik uit zijn conclusies, dat Egypte een uiterst belangrijk land vormt in het verhaal. Het is weliswaar niet bij de OPEC, maar wel in staat het Suez kanaal en de Sumed pijplijn lam te leggen, wat gevaar op kan leveren voor grote delen van (Mediterraan)Europa. De kans is groot(aldus hem), dat de OPEC olie moet gaan leveren, omdat er anders te veel landen in die regio(en midden Oosten), kans op(geweld) infectie(s) lopen. Daardoor zal er veel minder olie beschikbaar zijn voor landen die dachten “de olie wel altijd voor hun plezier te kunnen kopen”…

  1. Hans Verbeek

   Religie biedt alleen troost, nooit een oplossing.
   Ook in Israel zijn er grenzen aan de groei van de voedselproduktie en de bevolking. Er is een goede reden waarom de staat Israel vruchtbaar Palestijns land confisceert.

   1. likoednederland

    @Hans Verbeek Hahaha, u denkt zeker dat Israel het nog moet hebben van de sinaasappelverkoop? Israel is inmiddels een high tech economie. Overigens beslaan beslaan de ‘nederzettingen’ slechts 1,5% van de Westbank, dus waar heeft u het over?

   2. Hans Verbeek Berichtauteur

    Als het slechts 1,5% van het grondoppervlak is, dan kan Israël dat land toch gewoon teruggeven en zich terugtrekken achter de grenzen van mei1967.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s