Mijn eigen schaliegasonderzoekje

Voor de winning van schaliegas in de VS zijn de afgelopen jaren duizenden gaten geboord. Het kaartje hieronder laat de boringen zien die tussen 1997 en 2010 in het gebied te westen van Dallas in Texas werden uitgevoerd.

( het kaartje omvat een gebied van 210 km bij 185 km - bron EIA)

( het kaartje omvat een gebied van 210 km bij 185 km – bron EIA)

Als je dezelfde verdeling van boorgaten legt over het gebied waar men in Nederland schaliegas wil winnen, dan krijg je het plaatje hieronder.

Nederland_overzicht_posidoniakopie
(Klik voor een vergroting)

In die smalle strook, die Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant omvat, zullen duizenden gaten geboord moeten worden. Dat vertelt de schaligaslobby er niet bij. In het dichtbevolkte gebied met vele wegen zal het moeilijk worden om genoeg boorlokaties te vinden.
Tussen Den Haag en Rotterdam, my backyard, zal tientallen keren geboord gaan worden.
De kosten van die duizenden boringen zijn gigantisch. Als we uitgaan van 100.000 euro per boorgat, dan komen de kosten in Nederland op 100 miljoen per 1000 boringen.
Als er gas gewonnen wordt, dan zal dit via een leidingenstelsel getransporteerd moeten worden naar het aardgasnet. Ook daar moeten kosten worden gemaakt.

Hoeveel schaliegas kan er in Nederland gewonnen worden?
Er is nog veel onduidelijk over de hoeveelheid schaliegas, die in Nederland, gewonnen kan worden. Ik hoorde afgelopen week een schatting van 200 tot 500 miljard kubieke meter.
Stel dat het allemaal een beetje tegenzit en er wat minder geboord kan worden in de dichtbevolkte Randstad en in Brabant. Dan zou die 200 miljard kuub het maximaal haalbare zijn.
Per jaar verbruikt Nederland 40 tot 50 miljard kuub aardgas. De totale hoeveelheid Nederlands schaliegas dekt dan slechts voor 4 a 5 jaar het binnenlands gebruik.

Veel zal afhangen van het tempo waarmee geboord en gefrackt wordt. Als het lukt om op alle geschikte lokaties binnen 10 jaar te boren en te fracken, dan zal binnen die 10 jaar de maximale schaliegasproduktie bereikt worden. Dan zou er 10 tot 20 miljard kubieke meter schaliegas per jaar gewonnen kunnen worden (20-40% van het totale Nederlands verbruik). Daar zijn flinke investeringen voor nodig. In dat geval zal de schaliegasproduktie na 15 jaar ver zijn teruggelopen (tot minder dan 10% van het binnenlands gebruik).

Als de schaliegaswinning over een langere periode (20-30 jaar) wordt uitgesmeerd. Dan zal de maximale schaliegasproduktie onder de 10 miljard kuub per jaar blijven en kan niet worden voorkomen dat Nederland aardgas moet importeren of het gebruik van aardgas zal moeten verminderen.

Wat gaan we stoken na 2030?
Vanaf ongeveer 2023 is de conventionele aardgasproduktie (Groningen) niet meer voldoende om te voorzien in de binnenlandse behoefte.
In de periode 2020-2030 kan schaliegas de teruglopende produktie uit bestaande gasvelden gedeeltelijk compenseren. Daar zijn grote investeringen voor nodig en er zal veel moeten worden geboord in dichtbevolkt gebied. Maar groot inzetten op schaliegas biedt slechts tijdelijk soelaas.
Schaliegas is geen duurzame vervanger voor het conventionele aardgas. Beginnend tussen 2025 en 2030 zal Nederland moeten overstappen op een andere brandstof… of een hele dikke trui aan moeten trekken.

5 gedachten over “Mijn eigen schaliegasonderzoekje

  1. Pingback: Vissen dood door vloeistoffen schaliegasboring!? | Paradoxnl's Blog

  2. Jan

    Zelf vind ik het veel erger dat de bodem onherstelbaar verontreinigd wordt en er straks geen schoon drinkwater meer gewonnen kan worden. De voorbeelden kun je zien in Amerika.

    1. Hans Verbeek

      De bevolking van Zuid-Holland drinkt duinwater of rivierwater. In Noord-Brabant is er wel een groot risico op vervuiling van het drinkwater. Is 200 miljard kuub schaliegas dat risico (en de enorme kosten van duizenden boringen) waard?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s