De voedselmachine

In de prehistorie zorgde ieder gezin zelf voor voedsel. Dat kostte veel tijd en moeite.
Door de ontdekking van landbouw kon een kleine groep boeren voedsel produceren voor tientallen of honderden mensen. Er kwam tijd vrij om andere dingen te doen. Maar de meeste mensen wisten nog wel waar hun voedsel vandaan kwam.

Tegenwoordig wordt het voedsel geproduceerd door een klein groepje mensen die machines gebruiken. De meeste mensen weten niet meer waar hun voedsel vandaan komt. Vooral in rijke, Westerse landen zoals Nederland, kost het maar heel weinig moeite en heel weinig tijd om voor een hele week voedsel in huis te halen.
Er is een hele industrie ontstaan, die miljoenen mensen van anoniem voedsel voorziet.

2 gedachten over “De voedselmachine

  1. NevenA

    Een vriend van mij die boer is, is ervan overtuigd dat binnen afzienbare tijd al het eten op synthetische wijze geproduceerd gaat worden, omdat het a) efficiënter is, b) beter voor de hygiëne, en c) het vrijwel niemand geen ene flikker interesseert.

    Ik weet niet hoe ver ze zijn op dat gebied, maar als het mogelijk wordt, zal het me niets verbazen als het geïmplementeerd wordt. En dan is Soylent Green bewaarheid geworden. 😉

  2. Hyls

    Blij dat men hier in Thailand nog terug kan vallen op oude gebruiken en kennis en dat de meeste mensen hier nog in het bezit zijn van landbouwgrond. De visionaire koning (die reeds tientallen jaren weet) ziet het al aankomen en heeft al een alternatief economisch plan uitgediept. Het wordt al deels in de praktijk gebracht, maar de meerderheid vd mensen begrijpt het niet en het strookt niet met de over-materialistische, gebaseerd op hedonisme/overconsumptie, levenswijze van het gros vd mensen nu.
    Ik ben ervan overtuigd dat wanneer het goed misgaat met de wereldeconomie Thailand er relatief snel bovenop komt en dat de chaos hier wellicht minder lang duurt dan elders. Men bevind zich nu nog in een spagaat tussen enerzijds dat alles door grote bedrijven, incl. landbouw en supermarkten zoals BigC, Tesco Lotus, gedomineerd wordt, anderzijds de oude (soms in de ogen van een westerling armoedige) levensstijl met nog veel markten, kleine winkeltjes, overal handel, groentetuintjes, kleine landbouwpercelen, etc.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s