Klopt de huidige olieprijs met de voorspellingen?

De Amerikaanse EIA (Energy Information Administration) probeert het toekomstige energieverbruik en de toekomstige energieprijzen te voorspellen. Wereldwijd gebruiken veel regeringen en bedrijven deze voorspellingen om hun beleid op te baseren.
In mei van dit jaar publiceerde EIA de Annual Energy Outlook 2013.
In dat omvangrijke document vind je een prognose voor de olieprijs over 2013, 2014 en 2015 (zie hieronder)

AEoutlook2013a

Voor het jaar 2013 verwachtten de knappe koppen van EIA dat een vat Brent-olie gemiddeld $96.81 kost. Over de eerste 7 maanden van 2013 bedroeg de gemiddelde prijs voor een vat Brent $107.91. Dat is $11 meer dan het EIA voorzag.
Maar momenteel moet je voor een vat Brent-olie $116.12 betalen bijna $20 meer dan de verwachte prijs. Het EIA zit er in september met haar schatting 20% naast.

Het Nederlandse Centraal Planbureau (CPB) publiceerde in juni de meest recente korte-termijn-raming, met daarin ook een prognose voor de prijs van een vat Brent-olie.

cpbjuni2013

Met een schatiing van $105 per vat zit het CPB dichter in de buurt van de werkelijke prijs. Maar ook het CPB schat de olieprijs te laag in.

De schatting, die het Amerikaanse EIA maakte voor een vat West Texas Intermediate (WTI) is veel te rooskleurig. In mei van dit jaar voorzag het EIA dat een vat WTI gemiddeld $87.81 zou gaan kosten.
Over de periode januari-juli was de prijs gemiddeld $95.73, bijna $8 (ofwel 9%) boven de prognose van EIA.
Inmiddels is de prijs van WTI-olie opgelopen tot $110 per vat. Dat is maar liefst $22 (ofwel 25%) hoger dan waar het EIA op rekende.

Het EIA voorziet dat de olieprijs in 2014 en 2015 ook onder de $100 per vat zal blijven (volgens het Reference en het Low Oil Price-scenario)

aeo2013b

Maar het lijkt erop dat die beide scenario’s de prullenbak in kunnen. Op het ogenblik ligt het High Oil Price-scenario meer voor de hand, waarbij de olieprijs voor 2020 op $150 per vat zal uitkomen.

Het CPB meent in de korte-termijn-raming van juni 2013 dat een vat Brent-olie in 2014 gemiddeld $102 zal gaan kosten. Ik stel voor dat ze die rooskleurige raming naar boven bijstellen ($110-$115 per vat) en ook alvast uitrekenen wat die hogere olieprijs betekent voor de inflatie, voor de koopkracht en de economische groei, c.q. krimp.

Een gedachte over “Klopt de huidige olieprijs met de voorspellingen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s