Liesbeth, wat dacht je van helemaal geen gas meer gebruiken?

Het is best een leuk voorstel van Liesbeth van Tongeren: elk gezin kan bij zijn gasleverancier zelf aangeven of ze gewoon Gronings (of Russisch) aardgas willen of dat ze schaliegas willen stoken. Als genoeg Nederlanders bij hun gasleverancier aangeven dat ze geen schaliegas willen, dan blijft het schaliegas misschien wel voor altijd in de bodem zitten.

Er is nog een andere manier waarop je de gasindustrie kunt dwingen om het schaliegas in de bodem te laten zitten. We kunnen bijvoorbeeld stoppen met het gebruik van aardgas. Dat klinkt als een belachelijk voorstel, maar denk er eens wat langer over na: het is nog niet zo gek.

Al het aardgas raakt op, ook schaliegas
Nederland heeft de afgelopen decennia jaarlijks 40 tot 50 miljard m³ aardgas uit eigen bodem opgestookt. Bij voortzetting van dat gebruik zal de Groningse gasbel over 15 jaar zo goed als leeg zijn. Er zijn mensen, die denken dat we dan gewoon per jaar 50 miljard m³ kunnen invoeren uit Rusland of Qatar. Maar daar hangt een prijskaartje aan.

Anderen beweren doodleuk dat we per jaar 50 miljard m³ schaliegas kunnen winnen. Dat is waarschijnlijk technisch onmogelijk.
Bovendien raken schaliegasbronnen in korte tijd uitgeput. De gasproduktie zakt in 3 jaar tijd terug naar minder dan 20% van beginproduktie. Het schaliegastijdperk zal in Nederland niet langer duren dan 10 tot 15 jaar.
En hoe moeten we dan verder?

Een echte duurzame oplossing voor de rest van de eeuw
Als we een echte duurzame oplossing willen vinden voor het opraken van het aardgas, dan moeten buiten de box denken.
Voor het aardgas ontdekt werd gebruikten de Nederlanders steenkool en huisbrandolie voor verwarming. Dat is geen optie voor de 21e eeuw omdat er in Europa bijna geen steenkool en olie meer gewonnen wordt en omdat deze brandstoffen snel duurder worden.

Kijken we langer(150 jaar) terug in de tijd, dan zien we dat hout en turf gebruikt werden als brandstof. En we zien dat de huizen veel kleiner waren en niet of nauwelijks verwarmd werden.
Dat laat ons zien wat echt duurzaam is.
Als gas en schaliegas op raken, dan moeten we weer in kleinere huizen gaan wonen en die alleen verwarmen als het echt nodig is.

Er zijn al veel mensen, die op het aardgasloze tijdperk vooruitlopen. Die mensen hebben al een houtkachel gekocht, die alleen de huiskamer verwarmt.
Als we in Nederland op grote schaal hout willen gebruiken als brandstof, dan moeten we zorgen voor heel veel bomen.
Het klinkt raar, maar helaas hoor ik oud Greenpeace-directeur Liesbeth van Tongeren en andere politici van GroenLinks nooit over het planten van bomen.

Advertenties

3 gedachten over “Liesbeth, wat dacht je van helemaal geen gas meer gebruiken?

 1. zinneninzuidoost

  Planten van bomen roept de volgende opmerking bij mij op; “Plantertje dood, boompje groot.”
  Jammer genoeg hebben weinig politici een visie m.b.t. een volgende generatie.

  Huizen op de zon gericht bouwen met de juiste isolatie doen we jammer genoeg ook al niet.

  Als straks alle fossiele brandstof op is, dan zal iedereen terug kijken naar een spilzieke periode in Nederland.

  Zon, wind en getijden zullen ons dan van energie moeten voorzien!

  Bezorgde groet,

 2. NevenA

  Ik wil het in ons nieuwe, supergeïsoleerde huis twee winters met infraroodverwarming gaan proberen (stroom mede geproduceerd door zonnepanelen op het dak). Mocht dat niet voldoende zijn of te veel stroom kosten, dan zetten we een houtoven in de huiskamer, waarvan de energie voor 80% procent voor warmwaterbereiding gebruikt wordt. Het wordt anders immers al snel te warm in dat supergeïsoleerde huis. Dan moeten de ramen weer open, wordt de buitenlucht warm, en dat is weer niet goed voor global warming. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s