Shell CEO Voser dreigt: toekomstige olie wordt nog duurder

De afgelopen maanden heeft oliemaatschappij Shell flink moeten afschrijven op mislukte projecten in de VS. De winning van schaliegas blijkt niet zo winstgevend als eerst gedacht en de winning van schalie-olie blijkt zelfs verliesgevend.

Toch roept Shell-topman Peter Voser op tot meer investeringen om de moeilijk winbare olie- en gas reserves toch uit de aardkorst te halen. Om zijn oproep kracht bij te zetten dreigt Peter Voser met een fysiek olietekort en daardoor een sterk oplopende olieprijs.

voser2013

We zijn gewend dat alleen Richard Heinberg, Nate Hagens en Jeff Rubin ons erop wijzen dat de fossiele brandstoffen zullen opraken. En dat de directeuren van oliemaatschappijen ons geruststellen en wijzen op de enorme reserves, die er nog zijn.
Nu is het anders: Shell-CEO Peter Voser zegt zelf dat de olie zal opraken… als we niet meer geld beschikbaar stellen aan Shell voor nieuwe grootschalige projecten.

Shell is nog altijd een winstgevend bedrijf. De aandeelhouders krijgen hun dividend en Shell-aandelen zijn een waardevaste investering voor banken en pensioenfondsen… nog wel.
Je zou denken dat Shell voldoende kapitaal heeft om zelf moeilijk winbare olie en gas te exploiteren. Maar als de CEO moet gaan bedelen om extra investeringen en daarbij begint te dreigen, dan zit Shell kennelijk krap bij kas.

Beleggers staan voor de keuze om te investeren in olie- en gas projecten, waarvan het rendement twijfelachtig is (zie de mislukte projecten van Shell: schalie-olie, Shtokman en Alaska). Of om te investeren in echte duurzame lokale projecten voor opwekking van wind en zonne-energie.
Duurzame energie-opwekking zal nog eeuwenlang een zinvolle en renderende investering blijven. De olie- en gaswinning zal steeds grotere investeringen vergen en steeds kleinere opbrengsten opleveren. Zelfs niet-ingewijden zullen dat begrijpen.
Peter Voser en Shell zijn aan de verliezende hand… fighting a losing battle.

8 gedachten over “Shell CEO Voser dreigt: toekomstige olie wordt nog duurder

 1. NevenA

  Doet Shell nog wat met hernieuwbare energiebronnen, of zijn ze daar helemaal mee gekapt? Jaren terug hadden ze prachtige greenwashing-campagnes. Of verwissel ik Shell met BP?

 2. Hans

  Duurzame energie-opwekking zal nog eeuwenlang een zinvolle en renderende investering blijven…

  Dat lijkt me toch niet, immers daar zal je toch ook nafta en (zeldzame)grondstoffen voor nodig hebben. Volgens mij kan men blij zijn als we over een jaartje of 30 daar de grondstoffen nog voor hebben, die dan vanuit China of Afrika moeten komen…per zeilboot o.i.d.?

  Ik weet niet of je laatst de berichten uit Spanje hebt gehoord, waar de regering heeft besloten om de belasting op zonne-energie fors te verhogen? Hier zijn vele beleggers en pensioenfondsen(zelfs hier in Nederland!), miljoenen aan kwijtgeraakt, omdat men daar het hele zonne-feestje op z’n kop heeft gezet. Men heeft dat daar gedaan, omdat er bij de gewone man niets meer te plukken viel en men de rijken moest gaan aanpakken. Zonnepanelen= rijk, dus dan pakken we die toch aan, is hun motto. De belastingcenten moeten toch ergens vandaan komen. Gail Tverberg, waarschuwt daar vaak voor.

  Overigens heeft men in Egypte 80.000 troepen langs het Suezkanaal(200 kilometer) gesitueerd, omdat er sterke aanwijzingen zijn op toenemende aanslagen aldaar. De situatie in Egypte wordt met de dag gespannener(in tegenstelling tot de algemene berichtgeving) . Vooral zeecontainers krijgen te maken met forse prijsstijgingen per container als ze via de kaap van Zuid Afrika moeten gaan.

  1. Hans Verbeek

   Hans, in het verleden gebruikten we ook hernieuwbare energiebronnen zonder nafta en zeldzame grondstoffen. Heel Nederland staat nog vol met antieke windmolens..
   Wat dacht je van een leven zonder elektriciteit? Ga eens op vakantie op een natuurcamping of op een trektocht door de Schotse Hooglanden (tentje op je rug0.

 3. Hans

  Dat klopt natuurlijk helemaal, Hans. Het is maar hoever men terug in de tijd wilt/kan/moet gaan(als ik het even zo mag beschouwen). Er zullen echter veel zaken zijn, die we inmiddels als basaal zijn gaan beschouwen, vrees ik. En dan bedoel ik niet autootje rijden of vliegen.

   1. Hans

    Tja, ik moet ronduit erkennen dat voordat ik op jouw site(en later van Paradox) terecht kwam ik ook totaal geen weet had van deze problemen. Natuurlijk weet je dat wel, ergens in je achterhoofd, maar dan niet dat dit op zo’n korte termijn(relatief gezien) al zo prangend zou zijn of kunnen gaan worden. Het heeft mijn kijk op de huidige(basale) wereld inderdaad, totaal veranderd. Hoewel geen fijne boodschap (jij ziet dat anders, denk ik), geniet ik nu(ook) veel meer van de weelde die we nu(nog) hebben. Jammer eigenlijk, dat daar zo weinig mensen weet van hebben of de realiteit onder ogen willen/kunnen zien.

    Overigens wel een zeer interessant stukje, als dit soort mannen zich zo gaan uiten. Dat zou toch alle alarmbellen aan het rinkelen moeten gaan zetten. Maar de mainstream zal denken/geloven, dat dit puur om de poen te doen zal zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s