Blijven er na 2014 ook nog NAVO-troepen in Afghanistan?

Twaalf jaar geleden begon operatie ‘Enduring Freedom‘. Oorspronkelijk was de invasie van Afghanistan bedoeld om de handlangers van de 22 vliegtuigkapers van 11 september 2001 gevangen te nemen en nieuwe aanslagen van Al Qaida te voorkomen. Maar uiteindelijk ontspoorde de aanval van NAVO-troepen in een langdurige militaire interventie in de burgeroorlog tussen verschillende partijen en stammen in Afghanistan.

President Obama heeft aangekondigd dat hij in 2014 de Amerikaanse troepen zal terugtrekken uit Afghanistan. Maar de laatste maanden groeit de twijfel of hij die belofte zal houden.
President Karzai heeft al aangekondigd dat de VS niet alle troepen zal terugtrekken. De VS wil 9 (!!) militaire bases vestigen op Afghaans grondgebied, met het bijbehorende militaire personeel.
James Corbett zet een aantal feiten voor ons op een rijtje en speculeert over de redenen waarom de VS ook na 2014 militairen in Afghanistan zal houden.

In de komende maanden zullen er dwingende redenen worden gevonden om de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan, de grootste opiumproducent ter wereld, te rechtvaardigen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s