Zal de koolstof-zeepbel klappen of leeglopen?

Een bubbel ontstaat als een bepaalde sector van de economie met hooggespannen verwachtingen overdreven veel investeringen aantrekt.
Tussen 1997 en 2000 was er sprake van een wereldwijde internet-zeepbel. Overal ter wereld dachten bedrijfjes veel geld te kunnen verdienen aan de exponentiële groei van het dataverkeer via internet. Banken leenden veel geld uit. Ondernemers beloofden investeerders gouden bergen en bergen goud. In het voorjaar van 2000 liep de internetbubbel heel snel leeg.

Momenteel beloven olie- en gasmaatschappijen dat door nieuwe technologie enorme reserves aan moeilijk winbare olie en onconventionele gasreserves geëxploiteerd kunnen worden. Voor de kust van Brazilië liggen enorme aardolievoorraden (op 5 tot 10 km dipte) te wachten op investeerders. In Canada liggen nog miljarden vaten olie in de vorm van teerzand. En bijna overal ter wereld kan door hydraulic fracturing schaliegas gewonnen worden.
De resterende (moeilijk winbare) fossiele brandstoffen lijken bij de huidige olie- en gasprijs een buitenkansje voor investeerders.
Over schaliegas en teerzandolie klinken dezelfde enthousiaste verhalen, die we in 1999 hoorden over internetbedrijven als World Online en Netscape.

Koolstof-zeepbel
Sommige economen waarschuwen nu dat de verwachtingen over investeringen in olie- en gaswinning te hoog gespannen zijn. Deze economen spreken van een carbon-bubble ofwel een koolstof-zeepbel.

Tegenvallers
In de VS blijkt de produktie van schaliegas een verliesgevende activiteit, zolang de gasprijs zo laag blijft als nu. Royal Dutch Shell verlaagde de waarde van haar Amerikaanse schaliegasreserves met $2 miljard. En Chesapeake Energy moest een jaar geleden het volume van haar ‘bewezen’ schaliegasreserves met 24% naar beneden bijstellen.
De winning van olie en gas in diepzee en rond de Noordpool blijkt moeilijker dan gedacht. Bij de exploitatie van een diepzee-oliebron in de Golf van Mexico, ging het hightech-boorplatform Deepwater Horizon verloren en moest BP miljarden schadevergoeding betalen. Gazprom is voorlopig gestopt met ontwikkeling van het Shtokman-gasveld. De Noorse oliemaatschappij Statoil presenteert mooie plannen op haar website, maar moest het Johan Castberg-project in de Barentszee voorlopig uitstellen. Bovendien blijkt daar geen waardevolle olie, maar moeilijk transporteerbaar aardgas in de zeebodem te zitten.

Zo zijn er veel voorbeelden te vinden van tegenvallende resultaten en opbrengsten.

Stijgt de olieprijs of gaat-ie dalen?
Of de enorme investeringen in olie- en gaswinning terugverdiend kunnen worden hangt af van de prijs van aardolie en aardgas. Als de olieprijs verder stijgt, dan wordt het rendement op investering hoger. Hoewel bij een hoge olieprijs de vraag naar olie zal dalen en de mondiale economische groei zal afnemen.
Het immer optimistische International Energy Agency (IEA) voorziet dat de olieprijs de komende jaren zal gaan dalen, omdat er steeds meer olie op de markt zal komen.

ieaoilpriceestimate2013

Bij een lagere olieprijs zal de koolstofbubbel gaan leeglopen. Olie- en gasmaatschappijen zien hun winsten dalen en stellen investeringen uit. Investeerders van buiten de sector trekken zich terug en zoeken een andere manier om een hoog rendement te halen (vastgoed, obligaties, voedsel of valuta).
De komende jaren zal blijken of oliemaatschappijen genoeg winst blijven maken om te kunnen blijven investeren in riskante projecten.

4 gedachten over “Zal de koolstof-zeepbel klappen of leeglopen?

  1. Paradoxnl

   Inderdaad sssst. Die zogenaamde grote olievondst in Arckaringa (Alternatieve naam is Coober Pedy) was een tijdje terug een flinke media hype.
   Deze olievondst betreft namelijk op zijn best 233 miljard olie-equivalent vaten. Dus geen 233 miljard vaten aan olie maar een vondst met een energie inhoud van op zijn best 233 miljard olievaten. Er is sprake van een zogenaamde hype cycles om menig groot investeerder lekker te maken om flink wat geld te pompen in de exploitatie van aardolie en aardgas.

   Volgens onafhankelijke analisten bestaat een groot deel van deze 233 miljard olie-equivalent vaten hoogstwaarschijnlijk uit onconventioneel (lees duur en lastig winbaar) aardgas en heel belangrijk voor een groot deel uit kerogen. Slechts een klein deel zal van de olie in de grond aldaar, zal bij hoge olieprijzen economisch winbaar zijn en een groot deel zal in de vorm van aardgas gewonnen worden.

   Kerogen is fossiel materiaal, welke wanneer het flink verhit wordt ook olie oplevert. Kerogen omzetten in bruikbare olie is nog lang niet economisch winbaar. Een relatief klein gedeelte van die 233 miljard olie-equivalent vaten kan mogelijk wel economisch winbare olie opleveren, maar hierbij zullen erg hoge olieprijzen nodig zijn.
   Bijvoorbeeld, in het westen van de VS zit grofweg een geschatte hoeveelheid van 2000 miljard vaten aan olie in de vorm van kerogen in de grond…addertje onder dhet gras, geen enkel vat is er ondanks erg hoge olieprijzen economisch winbaar.
   De hierboven vermelde zuid-australische vondst is totaal niet te vergelijken met de van oorsprong goedkoop economisch winbare oliereserves van goede kwaliteit in Saoedi-Arabie. In saoedi arabie betreffen de oliereserves namelijk wel echte olie en geen olie-equivalenten. Zacht uitgedrukt een wezenlijk verschil…

   “The unrisked prospective resources for unconventional reservoirs in the Arckaringa Basin have been estimated by Gustavson to be 233 billion barrels of oil equivalent (233 BBOE) and by D &M to be 103 billion barrels oil equivalent (103 BBOE)

   “Analysis presented in these reports indicates that the Stuart Range formation and the underlying Boorthanna and Pre-Permian formations are rich in oil and gas prone kerogen that may form the basis of a new liquids-rich shale play”.

  2. Hans Verbeek

   De link waar je naar verwijst (moneymorning.com) is nu precies wat ik bedoel met het opblazen van een zeepbel.
   De publicatie is gericht op investeerders, mensen, die door een massa geld kunnen bepalen waar energie en grondstoffen aan besteed zullen worden. Geld is een middel om bepaalde activiteiten, die op zichzelf niet zinvol zijn, te stimuleren of mogelijk te maken. Voorbeelden zijn het maken van kunstmatige eilanden bouwen, supersonische vliegtuigen maken en zeer moeilijk winbare olie toch uit het gesteente proberen te halen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s