De Verenigde Staten produceren meer olie, maar gebruiken juist minder olie

De Verenigde Staten werken met man en macht aan het verhogen van de olieproduktie. Er worden miljarden geïnvesteerd en nieuwe technieken gebruikt om olie, die tot dusver niet economisch exploiteerbaar was, te winnen. Het gevolg is dat er langzamerhand steeds meer aardolie op de Amerikaanse markt komt.

In januari 2011 produceerde de VS 8,6 miljoen vaten olie per dag. In augustus 2013 was dat bijna 30% meer: 11,0 miljoen vaten per dag.

usprod2013

Maar ondanks de hogere olieproduktie kan de VS nog altijd niet voorzien in de eigen oliebehoefte. Het binnenlands olieverbruik van de VS ligt ver boven de binnenlandse produktie.
In de periode 2004 – 2007 verbruikte de VS dagelijks 20,7 miljoen vaten aardolie. In de laatste 5 jaar is het verbruik flink gedaald.

oilcons20032013

In september 2013 bedroeg het aardolieverbruik 18,5 miljoen vaten per dag, dat is gelijk aan het gemiddelde verbruik over 2012.

uscons2013

Het dalende aardolieverbruik komt vooral tot uitdrukking in het dalend aantal autokilometers, dat de Amerikanen afleggen. In het verleden heb ik hier regelmatig over geblogd. Maar nu is er ook een wetenschappelijke publicatie verschenen, over de afname van het autogebruik in de VS.
In juli van dit jaar publiceerde Michael Sivak van het Transportation Research Institute van de University of Michigan een artikel getiteld: ‘Has motorization in the US peaked?‘ (Is de automobiliteit in de VS over het hoogtepunt heen?).

Om de Amerikaanse olieproduktie te kunnen laten stijgen wordt er in de oliewinning meer brandstof gebruikt. Er wordt meer geboord, er is meer personeel nodig en er moet meer apparatuur verplaatst worden naar de nieuwe oliewingebieden. De oliewinning in de VS stijgt wel, maar waarschijnlijk stijgt het olieverbruik van de oliewinning sterker.
De netto-opbrengst aan aardolie, energy-return-on-energy-invested (EROEI), is waarschijnlijk nog altijd aan het afnemen. Dat betekent dat er ondanks de stijgende olieproduktie, netto steeds minder energie overblijft om vrijelijk te besteden in de samenleving.

De olie-industrie kan erg makkelijk geld lenen van investeerders en banken voor de exploitatie van moeilijk winbare koolwaterstoffen. De investeerders hebben voldoende vertrouwen in de mooie prognoses van de oliemaatschappijen.
Consumenten kunnen steeds moeilijker geld lenen voor een nieuwe auto of om hun stookkosten te betalen. De Amerikaanse vraag naar aardolie en aardolieprodukten zal verder afnemen. Dat de aardolieproduktie verder blijft stijgen is een paradox.

2 gedachten over “De Verenigde Staten produceren meer olie, maar gebruiken juist minder olie

  1. zinneninzuidoost

    De afhankelijkheid van buitenlandse olieproductie zal verminderen. De reden om onbetaalbare oorlogen te voeren in olieproducerende regio’s zal daardoor ook verdwijnen.
    Of de al gemaakte schulden nog afbetaald kunnen worden en of de productie en het verbruik van olie in evenwicht zullen komen zijn twee andere onoplosbare problemen.

  2. Hans

    Ik betwijfel dat. Als ik het goed heb begrepen, gebruikt men voornamelijk conventionele olie(van de bestaande olievelden) om te raffineren tot benzine en diesel. Deze is al(waarschijnlijk)wereldwijd over z’n piek heen. De olie wat men in Amerika nu vooral extra produceert is on-conventionele olie dwz, teerzand-olie en schalie-olie en dat proces is (te) duur om daar benzine en diesel van te maken(op grote schaal). Dus blijft Amerika toch nog zeer afhankelijk van oa, het Midden Oosten. Volgens mij zwijgen ze over die reden. Ook is de ene olie de andere niet(kwaliteit).
    Dat ze liever geen oorlog meer voeren is meer een financiële(lijkt me), ze hebben er het geld eigenlijk niet meer voor, maw dat kost ze te veel(geld en grondstoffen) maar als puntje bij paaltje komt, moeten ze wel, al is het om machtsvertoon(wat al sterk onder druk staat). Dit is althans hoe ik er over denk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s