Zal ons energieverbruik toenemen of juist verder dalen?

In de laatste jaren daalt het energieverbruik in Europa en in de Verenigde Staten. Het Europese en Amerikaanse energieverbruik piekte in de periode 2005-2007 en daalt sindsdien gestaag.

energieplafondvseu

In 2012 was het Europese energieverbruik al 9% gedaald t.o.v. het piekverbruik. Het Amerikaanse energieverbruik lag al 10,7% lager.

Omdat energie in de vorm van fossiele brandstoffen erg duur is geworden en omdat fossiele brandstoffen steeds moeilijker winbaar zijn, kun je verwachten dat in Europa en de VS steeds zuiniger met energie omgesprongen zal worden. M.a.w. het energieverbruik zal vermoedelijk nog verder dalen.

De Mountains & Oceans-scenarios van Shell
Enkele maanden geleden publiceerde oliemaatschappij Shell een prognose voor het toekomstig energieverbruik getiteld ‘New Lens Scenarios‘.
De auteurs kiezen ervoor om twee mogelijke toekomstscenario’s uit te werken. In het optimistische scenario, Mountains, zal het energieverbruik en het verbruik van fossiele brandstoffen na een periode van economische stagnatie weer gaan stijgen.

mountains&oceans

In het andere scenario, Oceans, zal het energieverbruik de komende decennia stabiliseren en op huidige niveau blijven.
Shell waagt zich niet aan een limits-to-growth-scenario, waarbij het energieverbruik steeds verder zal afnemen.

Prognoses voor het aardolieverbruik
Shell geeft voor de Mountains en Oceans-scenarios ook prognoses voor de hoeveelheid aardolie, die de wereldeconomie zal gaan verbruiken.

oilscenarios

Shell verwacht voor beide scenario’s een stijgend aardolieverbruik tot 2030. In het Oceans-scenario zal het aardolieverbruik tot ca. 2045 blijven toenemen. In het Mountains-scenario zal de wereld sneller overstappen op alternatieve energiebronnen en zal het aardolieverbruik in 2045 ongeveer gelijk zijn aan het huidige olieverbruik.

Of de deskundige prognoses van Shell zullen uitkomen is twijfelachtig. Andere deskundigen, zoals Abdullah Salem El Badri, secretaris-generaal van OPEC, verwacht dat de vraag naar aardolie het komende jaar zal dalen.

Is de produktie van ruwe olie nog altijd aan het stijgen?
De produktie (en dus ook het verbruik) van ruwe aardolie is de afgelopen 9 jaar niet significant gestegen. Volgens de JODI-database schommelt de produktie van ruwe olie en condensaat (C+C) sinds begin 2004 tussen 70 en 74 miljoen vaten per dag.

De cijfers van het Amerikaanse EIA zijn een klein beetje rooskleuriger en laten sinds 2004 nog een lichte stijging zien tot ca. 76 miljoen vaten per dag.

Een gedachte over “Zal ons energieverbruik toenemen of juist verder dalen?

  1. Wan

    Solar, wind, onderwaterturbines, wavepower, etc combineren met V2G (vehicle to grid) – NO NUKES! NO FOSSILS! De tientallen Mark 1 kernreactoren (zelfde type Fukushima) en sommige Mark 2 hebben een spent fuel pool die een omgekeerde pendel vormen op 30 meter hoogte! En dan bouwen op breuklijnen. 1 ramp, 1 dag doet 40 jaar goedkope energieopwekking (water koken) teniet. Fukushima zal 500 miljard dollar kosten. Fiets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s