Overheidsschulden in de eurozone lopen steeds verder op

De berichten over de dood van eurocommissaris Olli Rehn van Monetaire Zaken zijn schromelijk overdreven. Maar hij is wel erg stil gebleven bij het verschijnen van de nieuwste cijfers over de begrotingsdiscipline in de Europese Unie.

Gisteren publiceerde Eurostat een nieuw overzicht van de staatsschuld van de 28 landen in de Europese Unie. In het tweede kwartaal van 2013 hebben zes landen hun schuldenlast verlaagd t.o.v. het eerste kwartaal: Letland, Litouwen, Luxemburg, Hongarije, Denemarken en Duitsland. In de 22 andere Europese landen is de schuld verder opgelopen.
De totale staatsschuld van de eurozone bedraagt 93,4% van het gezamenlijk BNP. Dat is fors hoger dan de 60% die afgesproken is in het Stabiliteitspact.

Ten opzichte van een jaar eerder (2e kwartaal 2012) is in 25 van de 28 Europese landen de staatsschuld verder opgelopen. In Griekenland, Spanje, Ierland, Cyprus, Portugal en Slovenië steeg de staatsschuld in het afgelopen jaar meer dan 10%. In de figuur hieronder heb ik die balkjes rood gemaakt.

eupublicdebtincrease2013

Eigenlijk hebben alleen Duitsland en Letland hun staatsschuld serieus kunnen verlagen (de groene balkjes in de grafiek).
De Nederlandse staatsschuld groeide in één jaar tijd van 68,4% tot 73,9% van het BNP (geel omlijnd).

Als de rente op staatsleningen laag is, dan kan het weinig kwaad om de staatsschuld iets hoger te laten oplopen. De rente, die Nederland het afgelopen jaar moest betalen, was erg laag. Voor een 10-jaarslening was het slechts 1,65%.
Maar momenteel is de rente op 10-jaarsleningen een stuk hoger: 2,10%. Bij een oplopende staatsschuld lopen de rentelasten nu dus extra snel op.

Voorlopig ziet het er niet naar uit dat Nederland zijn staatsschuld serieus kan verlagen. Er zullen bezuinigen nodig zijn om de oplopende rente te kunnen betalen… of de regering Dijsselbloem besluit om nog maar wat meer staatsleningen (ongedekte cheques) uit te schrijven.
Ik verwacht dat de Nederlandse staatsschuld (en de gezamenlijke Europese schuld) in het tweede kwartaal van 2014 nog hoger zal zijn opgelopen.
Het Stabilieteitspact ligt in de prullie en wat Olli Rehn zegt wordt door bijna niemand meer serieus genomen.

Addendum:
In 2008 bedroeg de Nederlandse staatsschuld 347 miljard euro.
Ik dacht toen al dat Nederland die schuld nooit zal kunnen aflossen.
Momenteel is de Nederlandse staatsschuld al 442 miljard. Die schuld zal nog verder oplopen en zal nooit afgelost kunnen worden.

5 gedachten over “Overheidsschulden in de eurozone lopen steeds verder op

 1. Wan

  “27 principles”
  The following list is neither definitive nor exhaustive, but it summarizes the main points of Four Horsemen: The Survival Manual and is provided here as a starting point for further discussion.
  Creating a set of principles on which to base a successful process of global political and economic change has to be a collaborative project. To this end everyone is welcome to comment or make suggestions for their improvement.Bron : Renegade Economist (Ook op Youtube; check “The Four Horsemen”
  Original site is down
  http://theeconomicrealms.blogspot.be/2013/01/the-27-principles-reference-renegade.html

  1. Wan

   LETS staat voor “Local Exchange and Trading System”

   Vrij vertalen we dit wel eens als “lokaal uitwisselings systeem”. Het ruilsysteem in deze vorm ontstond in een plaats in Canada waar op korte termijn de werkverschaffing en dus rechtstreeks de inkomsten van mensen wegtrok. Uit noodzaak gingen zij weer ruilen, maar dan wel op een eigentijdse manier. Nadien heeft het idee zich snel verspreid over de hele wereld.

   Eva knipt mijn haar. Precies zoals ik het wil. Gewoon thuis in mijn keuken, terwijl we kletsen over LETS en andere ditjes en datjes. Dat bespaart me heel wat saaie bezoekjes aan het kapperssalon, een hoop tijd en een geforceerde babbel. Ik laat Richard wel eens genieten van een heerlijke maaltijd. Ik kook voor hem dan een extra portie. Voor mij geen werk en voor hem een aangename afwisseling. Richard tuiniert graag. Hij helpt samen met Theo bij Marko de tuin heraanleggen. Een zware klus als je het alleen wil doen, en een onvergetelijke dag met z’n allen. Diezelfde Marko kan dan weer goed sleutelen. Hij herstelt de fiets van Eva in een handomdraai.

   Eva doet iets voor mij. Ik doe iets voor Richard. Richard en Theo helpen Marko. Marko doet iets voor Eva. Zo werkt LETS.

   1. Hans Verbeek

    Bedankt voor je reacties, Wan.
    Ik ben een voorstander van lokale munten en systemen als LETS.
    Maar ja, ze werken alleen lokaal, binnen een kring van mensen, die elkaar vertrouwen. Voor handel met olie-exporterende landen zijn ze onbruikbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s