Peakoil: de produktie en de winst van oliemaatschappijen krimpen

peakoil2013

Afgelopen week publiceerden BP en Shell hun cijfers over het 3e kwartaal van 2013.
BP meldde dat de winst met 34% daalde t.o.v. het 3e kwartaal van 2012. Onder de streep hield BP 3,69 miljard dollar over. Flink hoger dan het tweede kwartaal van 2013, toen BP een enorme Russische belastingsaanslag moest betalen. Maar een stuk lager dan de $5,02 miljard van vorig jaar.

Shell rapporteerde een winstdaling van 32%. De winst bedroeg afgelopen kwartaal $4,2 miljard tegen $6,6 miljard vorig jaar.

Opvallend is dat beide oliemaatschappijen ook een daling van de produktie rapporteerden. De olie- en gasproduktie van BP daalde op jaarbasis met 2,3% tot 2,21 miljoen vaten per dag. Hierbij wordt de olieproduktie in het Rusland (een gezamenlijk project met Rosneft) buiten beschouwing gelaten.
De olie- en gasproduktie van Shell daalde ook, met 2% tot 2,9 miljoen vaten. Men verwacht dat ook in het 4e kwartaal de produktie lager zal uitvallen.

De olieproduktie van Shell, BP en andere oliemaatschappijen is al jaren aan het afnemen. Op de website Crude Oil Peak staat een mooi overzichtsartikel over deze trend.
In de grafiek hieronder zie je dat de produktie van grote oliemaatschappijen tussen 1998 en 2006 piekte en daarna begon af te nemen.
oilmajors2013

De produktie van ruwe olie en natural gas liquids (NGL’s) door Shell daalde van 2002 tot 2011 al ruim 30%.

shellcrudeandNGL

De olie- en gasproduktie van de oliemaatschappijen zal blijven dalen. Daardoor dalen de inkomsten van oliemaatschappijen. Alleen door hogere prijzen van olie, gas, benzine enzovoorts kunnen de inkomsten weer stijgen.
Omdat de makkelijk winbare olie opraakt, zullen oliemaatschappijen steeds meer geld moeten uitgeven aan onderzoek en exploitatie. Het is maar de vraag of de stijgende investeringen nog wel rendement zullen opleveren. Shell heeft voorlopig de peperdure boorplannen in de Beaufortzee bij Alaska op de lange baan geschoven.

5 gedachten over “Peakoil: de produktie en de winst van oliemaatschappijen krimpen

 1. Hans

  Bapista heeft ook al problemen gekregen met z’n olie activiteiten.

  Quote:
  Batista verwierf zijn centjes door de investeren in de mijnbouw en de exploitatie van gas en olie langs de Braziliaanse kust. Zo was zijn bedrijf OGX een poosje geleden nog het op één na grootste olievehikel van Brazilië. Niemand had dan ook verwacht dat het zo zou lopen, zeker anderhalf jaar geleden niet, toen de Braziliaanse economie een bloeiperiode doormaakte. Het bedrijf van Batista kwam toen bijna om in de geldschieters die daar wel een centje uit wilden slaan. Maar toen ging het mis.
  Bron:
  http://www.quotenet.nl/Nieuws/Hoe-Brazilie-s-rijkste-zakenman-in-anderhalf-jaar-zijn-miljarden-zag-verdampen-86373

  1. Hans Verbeek

   Rob, ik denk dat het opraken van de makkelijk winbare olie, de hoofdoorzaak is van de huidige crisis. Maar economen en politici negeren dit probleem alsof het onbelangrijk is.
   Een voorbeeld daarvan staat op Sargasso:
   http://sargasso.nl/britain-held-back-business-culture-eu/
   Het verhaal van het “Centre for European Reform” staat vol economisch jargon, maar de woorden oil en energy komen er niet in voor.
   Worden we opzettelijk voorgelogen over de oorzaak van de recessie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s