De onderwijszeepbel: onderwijsuitgaven en studieschulden lopen steeds hoger op

Als erin een bepaalde sector van de economie steeds meer wordt geïnvesteerd, dan dreigt daar een zeepbel te ontstaan. Op een gegeven moment wordt er zoveel geïnvesteerd dat het rendement of resultaat niet meer toeneemt, maar zelfs afneemt. Dan spreken we van diminishing returns.

In Nederland stijgen de onderwijsuitgaven en de studieschuld harder dan het Bruto Nationaal Produkt. In het ‘Jaarboek Onderwijs in cijfers’ van het CBS vond ik daar cijfers over.

CBSonderwijs

De overheidsuitgaven aan onderwijs stegen tussen 2000 en 2011 met meer dan 70% (van 23,2 miljard naar ruim 40 miljard).
Per hoofd van de bevolking stegen de uitgaven tussen 2000 en 2011 met 64%.

In 2008 werd in Nederland 5,5% van het BNP uitgegeven aan onderwijs. In 2009 was dat al 5,9%. Dat is hoger dan de het gemiddelde van de 21 Europese OESO-landen (dat stond in 2009 op 5,8%).

Naast deze groeiende overheidsuitgaven stijgt ook het bedrag dat studenten zelf in het onderwijs investeren. De totale studieschuld van alle studenten aan universiteiten en hogescholen loopt schrikbarend snel op. De studentenorganisaties ISO en LSVb schatten in maart 2012 de totale studieschuld op 5,8 miljard euro. De studieschuld groeit volgens schattingen met 20 euro per seconde (31,5 miljoen per jaar). Er gaan steeds meer jongeren studeren, dus de verwachting is dat de studieschuld nog sneller zal gaan oplopen.

In de VS lopen de gezamenlijke studieschulden ook snel op. De totale studieschuld bedraagt daar al 1 biljoen dollar.
Veel studenten zullen na hun studie werk gaan doen waarvoor ze niet hadden hoeven studeren. Volgens schattingen zal zelfs 50% een baan vinden, die ze ook zonder studie hadden kunnen krijgen. Deze studenten hebben grote problemen om hun studieschuld terug te betalen.

In het filmpje hieronder wordt de Amerikaanse schuldenproblematiek uitgelegd. En er wordt zelfs een mogelijke oplossing aangedragen.

Hoe we in Nederland ooit de groei van onderwijsuitgaven en studieschulden zullen stoppen weet ik niet. Zolang geen enkele politieke partij op onderwijs wil en durft te bezuinigen, zal de onderwijszeepbel blijven groeien.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s