Het aardgasloze tijdperk

Ondanks de vondst van aardgas in Coevorden 1948 zou het nog 10 tot 15 jaar duren voordat aardgas de belangrijkste brandstof in Nederland werd.
In 1960 bleek dat er enorm veel aardgas in de Groningse bodem zat. In de jaren daarna werd heel Nederland aangesloten op een netwerk van leidingen en begon het aardgastijdperk voor Nederland.
Voor 1960, in het aardgasloze tijdperk, gebruikten de Nederlanders kolengas, steenkool, turf en hout als brandstof voor verwarming en om te koken.

Het aardgas in de Nederlandse bodem raakt op. Het is een eindige energiebron. Het is moeilijk in te schatten hoe lang de aardgasreserves nog zullen meegaan. Onderstaande grafiek is afkomstig uit het Energierapport 2011 van het ministerie van Economische Zaken.

nlgastoekomst

In 2013 produceert Nederland nog ongeveer 70 miljard m³. In 2025 zal die produktie afgenomen zijn tot ca. 40 miljard m³, de hoeveelheid aardgas, die Nederland jaarlijks zelf verbruikt. Nog eens 10 jaar later in 2035 bedraagt de produktie nog maar 15 miljard m³. Als we voldoende aardgas kunnen kopen en importeren, dan zal aardgas ook in 2035 nog de belangrijkste brandstof zijn in Nederland. Zo niet, dan zal voor een groeiend deel van de Nederlanders een nieuw aardgasloos tijdperk beginnen.

Deskundigen en belanghebbenden uit de aardgasindustrie zijn heel optimistisch over de aardgasvoorziening in 2030. Degenen, die sombere verwachtingen hebben worden niet aan het woord gelaten in het filmpje hieronder.

Advertenties

2 gedachten over “Het aardgasloze tijdperk

  1. paradoxnl

    Hans, bedankt voor de video’s en mooie grafieken!

    Volgens de grafiek over de verwachte Nederlandse aardgasproductie is de productiedaling nu al gaande. Dat is sneller dan dat ik op de hoogte was.
    Er is in de video’s inderdaad geen enkel serieus tegengeluid te horen. Alleen optimistische geluiden over de rol van Nederland als gasrotonde zijn te horen. M.i. zal de realiteit laatstgenoemde optimisme achterhalen.

  2. j.scholtens

    Er zijn wel degelijk tegengeluiden, b.v door de Partij voor het Noorden, en door red het noorden. Punt is dat men in Nederland niet veel op heeft met die gebieden die buiten de randstad vallen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s