Zal Brazilië in 10 jaar tijd de olieproduktie verdubbelen?

Het gerenommeerde energieonderzoeksbureau IEA publiceerde afgelopen week haar jaarlijkse World Energy Outlook. In dat rapport maken de mensen van het agentschap een prognose over de hoeveelheid energie, die de wereldbevolking de komende decennia zal gebruiken en welke energiebronnen daarvoor zullen worden gebruikt.
Het rapport kost (in digitale vorm) 120 euro en dat heb ik niet over voor zo’n boekje dat over één jaar compleet waardeloos is geworden.
Gelukkig zet het IEA de belangrijkste informatie uit de World Energy Outlook gratis ter inzage op het internet.

Het IEA besteedt dit jaar erg veel aandacht aan de oliewinning in Brazilië. In de factsheet “What is Brazil’s energy outlook?” schrijft IEA:

“Brazil’s oil production rises from 2.2 mb/d in 2012 to 4.1 mb/d in 2020 and to 6 mb/d in 2035.”
De Braziliaanse olieproduktie zal stijgen van 2,2 miljoen vaten/dag in 2012 naar 4,1 miljoen vaten/dag in 2020 en 6 miljoen vaten/dag in 2035.

In de presentatie voor de pers vond ik de grafiek, die deze cijfers illustreert.
brazoil2013

De werkelijke olieproduktie van Brazilië is de afgelopen 2 jaar niet gestegen. In 2011 bedroeg de dagelijkse produktie 2,19 miljoen vaten. In 2012 was dat 2,15 miljoen. En volgens het grafiekje hieronder (afkomstig uit een IEA-publicatie) blijft de dagelijkse produktie in 2013 het gehele jaar lager dan in 2011.

brazilokt2013iea

In het grafiekje hierboven staat ook een prognose voor het jaar 2014 (de stippellijn). Over 12 maanden blijkt of deze prognose uitkomt.

In juni vergeleek ik de feitelijke Braziliaanse olieproduktie al eens met de optimistische prognose van het Amerikaanse Energy Information Agency.
Aan die grafiek heb ik de nieuwe prognose van het IEA toegoevoegd.

brazilprognos

De rode balkjes geven de prognose uit de World Energy Outlook 2013 weer. De grijze balkjes de feitelijke Braziliaanse produktie. Het grijze stippellijntje is een lineaire extrapolatie van de produktiegroei tussen 2005 en 2013.

Gigantische investeringen
Het IEA verwacht dat de Braziliaanse olieproduktie min of meer verdubbelt in de komende 10 jaar (2013 tot 2023). En die verdubbeling zal moeten komen uit de deepwater oil, de olievelden in het Santos-bekken waar de zee meer dan 2 kilometer diep is. Het winnen van de olie op 5 km. diepte onder een zoutlaag is een enorme technologische en peperdure uitdaging.
In de komende 5 jaar zal er meer dan 200 miljard dollar geïnvesteerd moeten worden. In de Factsheets bij de World Energy Outlook meldt het IEA ook dat:

A pivotal factor in shaping Brazil’s energy outlook will be the country’s success in maintaining high levels of investment, which average $90 billion per year. Almost two-thirds of this is required in the oil sector and more than a quarter to expand power generation and the transmission network. The heaviest burden lies with Petrobras, the world’s largest deepwater operator, placing an emphasis on its ability to deploy resources effectively across a huge and varied investment programme.

De diepzee-olie die kilometers diep begraven ligt onder de zeebodem in het Santos-bekken, zal alleen gewonnen en verbrand kunnen worden tot CO2 als banken en andere investeerders dat mogelijk maken. De CO2-uitstoot zal alleen gaan dalen als banken en andere investeerders stoppen met het financieren van dit soort projecten.
De ontwikkelingen worden niet bepaald door burgers en politici, maar door een handvol geldschieters. En die investeerders vragen aan de deskundigen van het IEA of ze wel of niet moeten investeren in de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras.

4 gedachten over “Zal Brazilië in 10 jaar tijd de olieproduktie verdubbelen?

 1. paradoxnl

  Hoi Hans,

  Bedankt voor het heldere stuk! Het zou me niet verbazen dat het IEA naar de buitenwereld toe een optimistische toon wil aanslaan (al dan niet onder druk van invloedrijke groeperingen/ organisaties).
  Het is natuurlijk nog even afwachten, maar het zou me erg verbazen dat de optimistische verwachtingen van het IEA zelfs in afgezwakte mate gerealiseerd zullen worden.

  In het artikel waarin onderstaande link naar verwijst, wordt er, net zoals jij in je artikel hierboven al deed, de nodige kanttekeningen geplaatst (kanttekeningen afkomstig van het IEA) bij hun (IEA) naar de buitenwereld berichte zeer optimistische verwachtingen t.a.v. de toekomstige Braziliaanse olieproductie:

  http://www.worldbulletin.net/?aType=haber&ArticleID=122829

  Het optimistische deel:
  “Brazil’s oil production rises from 2.2 million b/d in 2012 to 4.1 million b/d in 2020 and to 6 million b/d in 2035, making it the world’s sixth-largest oil producer in 2035,” the agency’s long-term energy report predicted.

  Kanttekening bij de optimistische verwachtingen:
  But it cautioned that, “This growth is heavily dependent on highly complex and capital-intensive deepwater developments, where Brazil is set to consolidate its position as the global leader, accounting for almost 60% of global deepwater production in 2035.”

  En een van de redenen waarom de productie in het jaar 2013 onder de verwachtingen bleef, aldus het artikel:
  “Production within Brazil has declined or stagnated since 2013, as aging equipment has needed to be shut down often for maintenance work, and producing fields have started to mature and yield less oil. In order to ramp up production again, Petrobras’ $237 billion investment plan focuses on drilling new wells and developing new prospects, including its huge subsalt fields, discovered since 2007”.

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je reactie, Paradox.
   Leuk om te lezen dat mijn ‘(complot) theorie’ afgelopen week ook in andere hoofden is ontstaan.

   Gail Tverberg schreef jaren geleden al over dit scenario: investeringen zullen bepalen of de olieproduktie zal gaan afnemen of licht zal stijgen,
   Het is wrang dat een klein groepje superkapitalisten kan sturen wat Braziliaanse bedrijven en arbeiders in de komende 20 jaar zullen gaan doen. Net of de directeuren en werknemers van Petrobras geen vrije wil hebben, maar als slaven 21e-eeuwse pyramides gaan bouwen voor de farao’s.
   Er komt snel nog een aflevering in de peakoil-serie.

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je reactie, Lars.
   Politici en directeuren van centrale banken willen de economie stimuleren. Ze verlagen de rente en kopen staatsobligaties op zodat er steeds makkelijker geld geleend kan worden.
   Dat goedkope geld wordt vooral ingezet om het fossiele tijdperk te verlengen.
   Er wordt een koolstofbubbel opgeblazen: verliesgevende projecten (schaliegas, diepzee-olie en oliewinning in de poolstreken) kunnen toch worden uitgevoerd.

   Aanbevolen leesvoer: het weblog van Gail Tverberg Our Finite World.
   http://ourfiniteworld.com/2013/11/15/whats-ahead-lower-oil-prices-despite-higher-extraction-cost/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s