IEA-deskundigen overschatten Braziliaanse oliepotentieel al jarenlang

Britse wetenschappers met belangen in vaccinbedrijven hebben de ernst van de epidemie van de Mexicaanse griep in 2010 overdreven.
De prognoses van deskundigen zijn niet altijd even betrouwbaar. Soms proberen deskundigen met hun cijfers, bewust of onbewust, het beleid in een bepaalde richting te sturen.

De deskundigen van het IEA dachten in oktober 2009 dat Braziliaanse olieproduktie over het jaar 2010 gemiddeld zou uitkomen op 2,75 miljoen vaten per dag.
Uiteindelijk kwam de produktie uit op gemiddeld 2,13 miljoen vaten per dag. De schatting van het IEA was ruim 20% te hoog.

In oktober 2010 schatte het IEA de olieproduktie van Brazilië voor 2011 in op 2,37 miljoen vaten per dag. Ook dat bleek te hoog ingeschat: Brazilië produceerde in 2011 dagelijks gemiddeld 2,21 miljoen vaten. De schatting was ongeveer 6% te hoog.

De schatting voor de Braziliaanse olieproduktie in 2012 (gemaakt in oktober 2011) was 2,34 miljoen vaten per dag.
NB. dit is lager dan de schatting voor men eerder voor 2011 en 2010 maakte. Het lijkt of het IEA leert van eerdere miskleunen.
Maar opnieuw bleek de inschatting te rooskleurig.
In 2012 pompte Brazilië dagelijks 2,16 miljoen vaten olie op: 7,5% minder dan de prognose van de knappe koppen in Parijs.

Een jaar geleden (oktober 2012) dacht het IEA dat in 2013 de olieproduktie van Brazilië zou uitkomen op 2,39 miljoen vaten per dag. Over de eerste 9 maanden van 2013 bedraagt de feitelijke gemiddelde produktie slechts 2,09 miljoen vaten per dag.
Het IEA zit voorlopig voor 2013 12 % te hoog met haar schatting.

Wat verwacht het IEA voor 2014?
Momenteel denken de knapste koppen van het IEA dat Brazilië in 2014 dagelijks 2,28 miljoen vaten per dag zal oppompen. Dat is de laagste schatting in de afgelopen 5 jaar. Het IEA leert wel van haar overschattingen. Maar het heeft ook de plicht om investeerders niet af te schrikken met doemscenario’s. Men schijnt te denken: liever tien keer te hoog gegokt, dan één keer te laag.
Daarom denk ik dat ook deze schatting te rooskleurig zal zijn. De werkelijke olieproduktie van Brazilië voor 2014 zal uitkomen tussen de 2,10 en 2,20 miljoen vaten per dag.
De voorspellingen die het IEA doet voor Braziliaanse oliewinning op de lange termijn vind ik zeer ongeloofwaardig.

Ik meldde al eerder dat Petrobras (de Braziliaanse staatsoliemaatschappij) zich diep in de schulden moet steken om de olieproduktie op peil te houden en te laten groeien.
Dankzij het optimisme van het IEA zijn er genoeg investeerders te vinden, die de risicovolle Petrobras-projecten willen financieren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s