Koud douchen: spaart energie en klimaat en is gezonder

Het opwarmen van water om warm te kunnen douchen kost veel energie. Volgens berekeningen besteden Nederlandse huishoudens ongeveer 20 procent van hun aardgasverbruik aan het opwarmen van water voor douche, bad en de afwas.
Als je met koud water doucht kun je dus besparen op je aardgasrekening. En als iedereen dat doet, kunnen we nog langer profiteren van de aardgasvoorraad in de Nederlandse bodem.

Verlaag je CO2-uitstoot
Ongeveer 11% van de CO2-uitstoot van de gemiddelde Nederlander is het gevolg van het opwarmen van water. Korter douchen zorgt niet alleen voor een lager waterverbruik, maar ook een lagere CO2-uitstoot. Koud douchen is nog beter. Een koude douche is (waarschijnlijk) korter dan een warme douche. En er ontstaat geen CO2 als je het water niet verwarmt.

Koud douchen is gezonder
Met koud water douchen heeft positieve gevolgen voor je gezondheid. De belangrijkste effecten zijn:
– versterkt het immuunsysteem
– verbetert de bloedsomloop
– verhoogt energieverbruik en de verbranding van vet

In Siberië is een onderzoek gedaan waarbij één groep schoolkinderen dagelijks in badkleding naar buiten gaat, zichzelf insmeert met sneeuw en een emmertje koud water over zichzelf heengooit. Een controlegroep ondergaat de behandeling niet.
Na zes maanden bleek dat gezonde kinderen (die geen griep of verkoudheid hadden gehad) vaker voorkwamen in de groep, die met sneeuw gemasseerd waren en buiten een koude douche hadden gehad.

4 gedachten over “Koud douchen: spaart energie en klimaat en is gezonder

 1. Hans

  Nadat ik twee jaar geleden een operatie heb gehad, mocht ik me niet douchen i.v.m. het helen van de wond, tijdelijk moest ik me gewoon met een washand wassen. Sindsdien doe ik dat een paar keer in de week, afgewisseld met douchen. Het bespaart water(meer dan je denkt) en belangrijker voor mij, zo’n 12 minuten per ochtend(hoef cabine niet uit te drogen, etc), wat ik langer in bed kan blijven liggen. Eigenlijk had ik dat veel eerder moeten weten. Vroeger waren ze zo gek nog niet.

  Daarnaast heb ik het gevoel, dat ik me fitter voel en heb ook altijd begrepen, dat douchen(zeker te vaak) helemaal zo goed niet is i.v.m. een overdaad aan water voor je huid.

  1. Hans Verbeek Berichtauteur

   Dat laatste heb ik ook ondervonden: je huid droogt uit door met warm water te douchen.
   Ik douche bijna nooit langer dan 2 min.

 2. John Jorna

  Als er zon is, wordt mijn tapwater door de zon verwarmd. Aanstaande zaterdag kunnen mensen het komen bekijken tussen 13.00 uur en 16.00 uur in Odijk. Deze GL-actie wordt in het hele land gehouden. In Odijk op twee adressen en in Bunnik op vijf.
  Deze zomer was het water zelfs 80 graden warm geworden en stopte de pomp, die het water omhoog naar de collector pompt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s