Sommige olievelden zullen nooit worden geëxploiteerd

Het tijdperk van de makkelijk winbare fossiele brandstoffen loopt op zijn einde. Om onze dagelijkse dorst naar olie te kunnen lessen moeten de oliemaatschappijen steeds meer moeite doen en steeds hogere kosten maken. De olievelden, die onze benzine en kerosine moeten leveren liggen steeds verder weg en ze zijn ook steeds kleiner.

rig_2147293b

Afgelopen week meldde oliemaatschappij Chevron dat het Rosebank-olieveld in de Noordzee waarschijnlijk niet geëxploiteerd zal worden vanwege de hoge kosten. Het olieveld bevat naar schatting 200 miljoen vaten ruwe olie. Met deze hoeveelheid olie kan de wereld 3 dagen vooruit. Maar voordat de olie naar boven gehaald kan worden moet er 10 miljard dollar geïnvesteerd worden.
Chevron betwijfelt of die investering terugverdiend kan worden. Per vat Rosenbank-olie wordt er 50 dollar geïnvesteerd. Om de investering terug te verdienen en een behoorlijk rendement te kunnen geven aan de investeerders is een olieprijs van zeg maar 70 dollar per vat nodig.
Het is opvallend dat Chevron openlijk twijfelt of de investeerders hun investering ooit terugverdienen. Andere oliemaatschappijen doen juist hun best om de toekomst zo rooskleurig mogelijk af te schilderen.

Kenia
Ondertussen wordt er ook in Kenia naar olie gezocht. Dat zoeken naar olie begon al in de jaren 30. De laatste jaren ontdekt de Britse maatschappij Tulow Oil bij proefboringen eindelijk de olie waar men al zo lang naar zoekt. Het nieuws werd aangekondigd op Global Times, een Chinese nieuwswebsite. Oliemaatschappij Tulow denkt dat er misschien wel 10 miljard vaten olie te winnen zijn in Kenia. Daarmee kan Kenia 300 jaar in de eigen behoefte voorzien. De oliehonger van de hele wereld kan met die 10 miljard vaten maar 4 maanden worden gestild.

Bloomberg bracht in augustus al het nieuws dat Kenia vanaf 2016 aardolie wil gaan exporteren. Het is nog even afwachten of dat zal gaan gebeuren, want Kenia is nog altijd een netto-importeur van olie en olieprodukten.
Op de website van het EIA kun je zien dat Kenia dagelijks 80.000 vaten olie importeert.

keniaoilimport

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s