Roestende en lekkende pijpleidingen: de erfenis van het olietijdperk

Afgelopen week lekte in de Chinese stad Qingdao een oliepijpleiding. Toen arbeiders het lek reapareerden is de pijpleiding in brand gevlogen en ontploft. Bij dit ongeluk vielen 52 doden en tientallen gewonden.

Eerder deze maand raakte een olieboring in Texas een gasleiding. De vrijkomende gaswolk ontplofte en het boorplatform werd daarbij verwoest.

Het lijkt wel of er steeds meer pijpleidingen bijkomen en of de leidingen ook steeds vaker lek raken. Kijk maar eens naar deze lijst op Wikipedia.
In Nigeria, Mexico en in de VS zijn dit soort ongelukken schering en inslag.

Explosies en brand maken direct slachtoffers. Maar als het vuur gedoofd is en de pijpleiding gerepareerd is, moet de weggelekte olie nog worden opgeruimd. De kosten van het opruimen zijn door de oliemaatschappijen niet ingecalculeerd. De oliemaatschappijen maken zich er met een Jantje-van-Leiden vanaf. Vaak blijft de grond en het water nog jarenlang verontreinigd met olie.
De documentaire “Oil Shock: USA’s creaking energy infrastructure” vertelt het verhaal van een lekkende oliepijpleiding in Mayflower in Arkansas.

Er zal steeds minder olie door de pijpleidingen stromen en uiteindelijk zal de oliestroom opdrogen. Ik denk niet dat de oliemaatschappijen geld opzij gezet hebben om de afgeschreven, nutteloze pijpleidingen weer op te ruimen. Over 100 jaar zullen de pijpleidingen er nog altijd liggen als gedenktekens aan het tijdperk van de fossiele brandstoffen.

Een gedachte over “Roestende en lekkende pijpleidingen: de erfenis van het olietijdperk

  1. 7penselen

    Dat olie passé is duidelijk, maar het is uiteindelijk wel de wetgever (overheid), die milieu eisen kan stellen omtrent oliepijpleidingen en ook kan afdwingen dat in onbruik geraakte leidingen op een fatsoenlijke manier worden afgevoerd. Maar zolang de overheden naar de pijpen danst van grote multinationale ondernemingen en banken en de MKB en de burgers niet zien staan zal er ook geen beleid hiervoor komen.

    En hoogste vreemd dat er voor de afvoer van gebruikte leidingen geen kosten worden berekend. Immers schade aan het milieu wordt kennelijk niet in bedrijfskosten meegenomen, waardoor milieuschade een vorm van winst wordt, tenzij de wetgever dit verplicht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s