Oliewinning wordt steeds megalomaner; de acties van Greenpeace ook

Om ook de moeilijk winbare olie uit de aardkorst te halen moeten gigantische bedragen worden geleend van investeerders. Met die investeringen worden gigantische, megalomane projecten opgestart. Oliewinning uit teerzand in Canada en de oliewinning in de Noordelijke IJszee zijn goede voorbeelden van de
De projecten waarmee oliemaatschappijen hun produktie op peil proberen te houden getuigen van grootheidswaan.

olifantmuis

De milieu-organisatie Greenpeace wil oliewinning in het Noordpoolgebied tegenhouden om milieuvervuiling te voorkomen en de mondiale CO2-uitstoot te beperken.
Om zoveel mogelijk publiciteit te krijgen kiest Greenpeace bewust haar actiedoelen uit. De Greenpeace-actie tegen het Russische boorplatform Prirazlomnaya in de Pechorazee heeft geleid tot een internationale rel en ongekend veel aandacht van de media.
In de Noordzee zijn momenteel meer dan 100 boorplatforms op zoek naar olie en gas. Maar een actie tegen de oliewinning in de Noordzee zou slechts één dag media-aandacht opleveren.

Zoals de oliewinning steeds duurder wordt, zo worden ook de acties van Greenpeace steeds duurder. Om de actievoerders weer uit de Russische gevangenis te krijgen zijn dure advocaten nodig, die naar St. Petersburg moeten vliegen. De Nederlandse regering besteedt belastinggeld om een procedure aan te spannen bij het Zeerechttribunaal. De minister van Buitenlandse Zaken kan zich even niet aan belangrijker werk wijden en moet onbezoldigd de belangen van Greenpeace behartigen.
Zoals de oliemaatschappijen steeds meer geld vragen om de olieproduktie op peil te houden. Zo vraagt Greenpeace steeds meer geld van donateurs voor haar ‘spectaculaire media-acties’.

Ik vind kleinschalige van individuele Nederlanders veel leuker en effectiever. Eén van die grassroots-actievoerders is Anne van Dalen. Zij trekt een jaar lang door Nederland, op blote voeten, om zoveel mogelijk zwerf-afval op te ruimen.
Anne is inmiddels in het zuiden van Brabant aangekomen en wipte afgelopen week even de grens over naar België.


(klik op de foto voor een video)

Anne wordt niet gearresteerd en voor haar hoeven geen advocaten in het vliegtuig te stappen. Maar ze heeft al honderden kilo’s zwerfafval opgeruimd en het goede voorbeeld gegeven aan veel gewone Nederlanders.
Als je Anne wilt steunen in haar actie, dan kan dat via haar website of door haar een overnachting aan te bieden.
Haar goede humeur werkt aanstekelijk.

3 gedachten over “Oliewinning wordt steeds megalomaner; de acties van Greenpeace ook

 1. 7penselen

  Greenpeace. Goed bedoeld, maar de actiemethoden zijn nog erg jaren ’80. Zo ook kun politieke verhaal van dat de consensus met aanpassingen vast te houden zijn. De actie in zeker niet megalomaner, maar de actie is gewoon misgegaan door knullige voorbereiding. Bijzonder naïef dat ze bepaalde zaken rond het zeevaart tribunaal niet weten en ook dat de actie van Pussy Riot en de gevolgen ervan geen alarmbellen doen rinkelen. Het is gewoon een standaard Greenpeace actie, maar ze hebben zich vergrepen aan de “beer” Rusland. Hun actie methoden zijn een herhaling van zetten en breken allang niets meer open, maar nu is het misgegaan en is het ineens een mediageniek gebeuren. En de GP!30 komen in het nieuws, maar niet waar het om zou moeten gaan.

  Omtrent de oliewinning van beer Rusland. Gezien de makkelijke olie op begint te raken begint men aan de moeilijke olie en dankzij het smelten van de poolkappen alsmede de olieschaarste begint noordpool olie erg aantrekkelijk te worden. En bij de oliewinning speelt milieu eenmaal geen rol, immers de vervuiling bij oliewinning is op meerdere plaatsen groot. Vooral moeten we niet vergeten dat Rusland dit doet, omdat er vraag is naar olie. Als we zonder olie kunnen zou Rusland nooit op het idee gekomen zijn om op de Noordpool te gaan boren. Dus in die zin lijkt me campagnes om het oliegebruik te reduceren en aan bewustwording te doen een betere strategie, dan constant dezelfde soort actie te doen.

  Mijn lijkt dat Greenpeace beter zichzelf kan evalueren, zowel qua verhaal als actiemethoden.

  1. Hans Verbeek Berichtauteur

   Ik denk niet dat Greenpeace naïef was. Tijdens de voorbereidingen zullen er genoeg mensen gezegd hebben: Rusland aanpakken is link, denk aan Pussy Riot.
   Ik denk met mijn aluminiumhoedje op dat Greenpeace willens en wetens een internationale rel heeft uitgelokt.

   Persoonlijk denk ik dat bewustwording bij gewone Nederlanders (de grassroots) effectiever is de CO2-uitstoot te verlagen en af te kicken van fossiele brandstoffen.

   1. 7penselen

    Wellicht is naïef niet het beste woord. Ik probeer even goed te omschrijven hoe ik het zie hoe het gebeurd is.

    Het feit dat de directeur van Greenpeace, die Greenpeace vergelijkt met Mandela en Ghandi doet mijn denken aan een fiks portie zelfoverschatting alsmede door morele superioriteit denken dat je met alles wegkomen. Van wij zijn voor een goed milieu, dus wij kunnen dit en dat allemaal straffeloos doen en het is eigenlijk nooit echt misgegaan. Doordat ze over zichzelf denken dat ze moreel superieur zijn zijn ze blind voor het feit dat het mis kan gaan. Nee ik spreek niet over een kleine groep activisten, die iets on-handigs hebben gedaan (zoals Pussy Riot – overigens heb ik zeker symphatie voor hun), maar over een grote professionele organisatie, die hun activisten slecht voorbereid op pad heeft gestuurd, hetgeen ik verwerpelijk vind. En GP, die o.a. zich niet verdiept heeft in het zeerecht (de brede uitleg van het begrip piraterij alsmede de uitzonderingspositie van Rusland) alsmede Rusland omgaat met activisten. Ook de opmerkingen van dat ze nooit hebben gedacht dat medewerkers in het gevang kunnen draaien zegt mij al genoeg. Het is juist deze morele superioriteitshouding en arrogantie die Greenpeace de das heeft omgedaan.

    Zonder meer grassroots is veel effectiever, ook kan grassroots een bijdrage leveren aan een verandering van levensstijl. De tijd dat we van overheden en organisaties iets kunnen verwachten ligt achter ons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s