Opruimen van oude Noordzee-olieplatforms kan erg duur worden

De olieproduktie in de Noordzee is over haar hoogtepunt heen In de afgelopen 10 jaar daalde de produktie met 60% van 5 miljoen vaten per dag naar 2 miljoen vaten per dag.

noordzeeolie2013

In de komende jaren zal de olieproduktie verder afnemen. En de kosten van onderhoud van de produktie-platforms zullen op den duur hoger worden dan de dalende opbrengst. Steeds vaker zullen oliemaatschappijen produktieplatforms sluiten en gaan afbreken.
Ik ben bang dat de oliemaatschappijen de kosten van het opruimen van olieplatforms onderschatten.

ekofisk

Het plaatje hierboven laat installaties op Ekofisk 1 zien in het Noorse deel van de Noordzee. De afbraak van de installaties begon a in 2005 en zal dit jaar voltooid worden.
De foto komt uit een overzichtsartikel waarin een aantal grote olie-installaties worden bekeken.

Op basis van de eerste afbraakklussen probeert de olie-industrie de totale kosten van het opruimen van de olieplatforms te schatten.
In maart 2012 organiseerde the Royal Academy of Engineering een workshop over dit onderwerp. De deskundigen schatten dat de kosten (voor het Britse deel van de Noordzee) geleidelijk zullen oplopen van 0,5 miljard pond in 2010 tot meer dan 1,5 miljard pond (1,8 miljard euro) per jaar tussen 2017 en 2020.

kosten01

Tel je al deze kosten bij elkaar op, dan kom je uiteindelijk boven de 30 miljard pond ofwel 36 miljard euro uit.

kosten02

Het mag duidelijk zijn dat de betrokken oliemaatschappijen dit geld niet opzij hebben gezet. De afbraak- en opruimkosten zullen worden uit de inkomsten van de oliemaatschappijen.
De winsten van oliemaatschappijen staan al onder druk omdat de kosten van exploratie en exploitatie steeds hoger worden: het kost steeds meer om moeilijk winbare olie uit de aardkorst te halen. Het afbreken van afgeschreven installaties zal de winst nog verder drukken.
In het verslag van de workshop staat te lezen dat de Britse overheid de oliemaatschappijen tegemoet zal komen door belastingvrijstelling.

taxrebate

Omdat de olie-industrie via de Petroleum Revenue Tax al miljarden aan extra belasting heeft afgedragen, kan de overheid de belastingvrijstelling, die kan oplopen tot 60% van de kosten (20 miljard pond), uitleggen aan de kiezers.
Zoals de Britse belastingbetaler geprofiteerd heeft van de olieproduktie in de Noordzee, zo draait de Britse bevolking ook deels op voor het afbreken en opruimen na afloop van het Noordzeefeestje.

Mark MacArthur, olie-expert van het Britse adviesbureau EC Harris, meent dat de kosten van van afbraak van de olie-installaties, niet goed ingeschat kunnen worden. Het is onbekend terrein en er zijn veel onzekere factoren. Ter illustratie van deze mening:
In 2005 schatte de olie-industrie de kosten op ca. 10 miljard pond; in 2010 was deze schatting al opgelopen tot de 30 miljard pond.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

5 gedachten over “Opruimen van oude Noordzee-olieplatforms kan erg duur worden

  1. Hans

    Groot-Brittannië heeft een zeer kleine topklasse een eveneens zeer kleine middenklasse en een mega grote onderklasse. Je kunt je afvragen hoe fair dat is om de mensen die er toch al niet zo veel van hebben gehad, voor (een groot deel van)de kosten op te laten draaien.

  2. 7penselen

    De vraag is wie gaat dat dan betalen. De burger is verarmd en oliebedrijven hebben te weinig gereserveerd voor de ontmanteling van olieplatformen en beleggers in oliemaatschappijen schijnen nog steeds geen verliezen te kunnen nemen.

    En het lijkt tegenwoordig steeds meer mode te worden dat bedrijfstegenvallers gewoon gesocialiseerd kunnen worden en dit met een milieupraatje in de mond van de burger wordt gesplitst, terwijl aan de top flinke winsten worden gemaakt.

    Sorry ik denk dat extreme rijkdom aangepakt moet gaan worden, om zo de naderende economische collapse en milieu rommel op te kunnen ruimen. Dan maar nog meer socialisme, maar dan van het “goede” soort. En ook erg verbijsterend is te noemen dat geen enkele multinational nog belasting betaald over de winsten door allerlei belastingconstructies in de diverse landen en de bonussen en bedrijfswinsten steeds verder de pan uitrijzen. – Nog ongeloofwaardiger is de all-time highs op de beurzen, die gecreëerd worden door QE en andere monetaire verruimingspolitiek. – En er zal ook hard gewerkt moeten worden aan transitie politiek naar een duurzame, menselijke en meer regionale toekomst. Een toekomst die veel minder olie nodig heeft en stabiel is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s