Minder aardgas produceren: wat een briljant idee

De winning van aardgas in Groningen is de oorzaak van kleine aardbevingen in het gebied. Deskundigen verwachten dat de frequentie en de intensiteit van de aardbevingen zal toenemen als de winning van aardgas doorgaat. Er kunnen mogelijk zelfs bevingen optreden met een kracht van 5 op de schaal van Richter.

Er gaan nu stemmen op, ook in de Tweede Kamer, om de winning van aardgas te beperken en op die manier de aardbevingen te voorkomen. De partij Groenlinks stelt voor om de gasproduktie met 40% te verlagen. Laten we eens kijken naar de cijfers om te begrijpen wat een beperking van 40% betekent.

In 2012 werd er in Nederland 76 miljard kuub aardgas geproduceerd en . Ongeveer 34 miljard kuub daarvan kwam uit het Groningse gasveld.
Als de produktie uit het Groningse veld met 40% wordt beperkt, dan daalt de totale Nederlandse gasproduktie met 14 miljard m³ tot 62 miljard m³.
Het binnenlands verbruik van Nederland bedraagt ongeveer 38 miljard m. Bij een produktie van 62 miljard m³, blijft er dus maar 24 miljard m³ over voor de export. In 2012 bedroeg de netto-export van Nederlands aardgas nog 32 miljard m³. Door een beperking van de aardgaswinning in Groningen met 40% daalt de export van aardgas met 25%.

Volgens het CBS bedraagt de waarde van de aardgasexport zo’n 11 miljard euro per jaar. Als de aardgaswinning in Groningen met 40% wordt teruggebracht scheelt dat 2,7 miljard euro aan aardgasbaten.
De Nederlandse regering zal in dat geval 2,7 miljard euro moeten bezuinigen.
Vroeger of later zal de export van aardgas gaan afnemen: op de lange termijn zullen de aardgasbaten als sneeuw voor de zon verdwijnen en zal er structureel 11 miljard euro bezuinigd moeten worden.

Binnenlands verbruik beperken
Een andere optie is het binnenlands aardgasverbruik terug te dringen met 14 miljard m³. In 2012 was het binnenlands verbruik 38 miljard m³. en dat verbruik met 14 miljard m³ verminderen komt neer op een verlaging van 37%.

Een gulden midden-oplossing, waarbij het binnenlands verbruik wordt beperkt en de export van aardgas wordt verminderd lijkt me het beste scenario. De overheid zal dan geleidelijk structurele bezuinigingen kunnen invoeren. En de Nederlandse bevolking kan geleidelijk aan het eigen gasverbruik terugdringen. En daarmee wordt de CO2-uitstoot verder omlaag gebracht.
Het terugdringen van het binnenlands aardgasverbruik kan worden versneld door invoering van een ‘aardgastax’ op elke kubieke meter aardgas. Een hogere gasrekening zorgt ervoor dat isolatie en warme truien sneller worden terugverdiend. 🙂

Ik vind het beperken van de aardgaswinning een prima idee. Ik hoop dat de politiek snel actie onderneemt en de aardgaswinning gaat beperken, zodat de Nederlandse CO2-uitstoot sneller omlaag gaat, het aantal aardbevingen in Groningen afneemt en er nog wat aardgas overblijft voor de volgende generatie Nederlanders.

5 gedachten over “Minder aardgas produceren: wat een briljant idee

 1. NevenA

  Ik heb ook nog een idee. Je sluit een buis aan op faculteiten economie door het hele land. Vervolgens leg je aan de aldaar aanwezige economen uit dat economische groei niet oneindig is, en wat dat impliceert voor het huidige systeem. Rijk zal uw oogst aan aarsgas zijn! 😛

 2. 7penselen

  Is allang bekend dat dit sowieso de tweedehelft van dit decenium (2015-2020) al merkbaar gaat worden. Nu met de aarbevingen zal het proces nu alleen maar bespoedigen.

  Wel heeft het verminderen van de aardgas productie door politiek besluit of door natuurlijk gegeven het feit dat de overheid jaarlijks vele miljarden aan inkomsten mislopen, die in deze tijden van bezuinigen ook weer als extra bezuiniging op het bord van de burgers komen. En kijk hoe de burgers reageren? Vertrouwen in de politiek en banken is weg en het geloof in de groei leugen blijft, omdat de media deze leugens blijven spuien. Gevolg: Politiek populisme. Ook zie ik verkeerde bezuinigingen / hervormingen, zoals het verder flexibiliseren van de arbeidsmarkt, wat een recept is van meer van hetzelfde, terwijl je naar een tragere economie toe moet en verkeerde investeringen, zoals snelwegen en andere grootschalige infra.

  En nog steeds blijft de politiek doorpushen met de economen fantasieverhaal over economische groei terwijl steeds duidelijker wordt dat dit onhaalbaar is. Het meest wrange is niet de bezuinigingen, maar de stuitende totale visieloosheid aangaande een toekomst waar geen of althans veel minder fossielen en andere resources zijn. En in die richting zie je geen enkele hervormingen, immers de hervormingen, die nu worden doorgevoerd zijn op een neoliberale groei-economische dogmatische grondslag. Waar blijft het huishoudboekje met de natuur, leefomgeving en resources. Als men hier eens serieus naar gaat kijken zou er voor een flink deel heel ander beleid komen.

  Aan de gasbel komt binnenkort langzamerhand een einde en hopelijk komt er ook een einde neoliberale groeiwanen. Maar ik vrees dat de economische leugens pas stoppen als we een volledige economische crash hebben. (Al dat drukpersgeld leidt uiteindelijk tot hyperinflatie en vergeet vooral niet de exponentiele curve hoe zoiets gaat gebeuren.)

  @NevenA hahahahahaha

  PS. Maar kunnen we de poltiek ook niet op het aarsgas netwerk en de papierwinkel aan de hout uuh papier vergassingsinstallatie leggen. Dit levert meer op dan die economen. By the way. Hoe zit het met de broeikasgassen van deze aarsgas installatie?

 3. Reactie

  Ook tenminste één van de energiebedrijven denkt dat gas een mindere rol in de toekomst zal gaan spelen:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/5151/Vincent-wil-zon/article/detail/3254141/2012/05/11/Huizen-krijgen-over-paar-jaar-geen-gasaansluiting-meer.dhtml

  Met daarnaast Ecuador die het wel begrepen lijkt te hebben:
  http://www.cuencahighlife.com/post/2013/08/04/Correa-is-making-good-on-his-promise-to-eliminate-government-subsidies-for-LP-gas-and-gasoline.aspx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s