Aardgas en aardbevingen beginnen steeds meer bij elkaar te horen

In Groningen zorgt de aardgaswinning voor bewegingen in de ondergrond. Die bewegingen zijn soms ook aan het aardoppervlak waar te nemen, dan spreken we van aardbevingen.
De aardbevingen worden steeds frequenter en steeds heviger en het staat onomstotelijk vast dat de gaswinning de oorzaak is.
In de jaren zestig van de vorige eeuw, toen de gaswinning begon, hadden wetenschappers helemaal geen idee dat aardgaswinning tot bevingen zou leiden. Er zijn geen voorzorgsmaatregelen genomen en er is geen fonds opgezet om aardbevingsschade en devaluatie van onroerend goed te compenseren.

gasveld

Ook in de VS leidt de winning van aardgas tot aardbevingen, De laatste jaren wordt een nieuwe techniek toegepast om aardgas te winnen: hydraulic fracturing.
Bij deze techniek wordt in de ondergrond het gesteente opengebroken om het opgehoopte aardgas, ook wel schaliegas genoemd, vrij te maken. Ook bij deze verstoring van de ondergrond treden bewegingen op, die tot aan het aardoppervlak voelbaar zijn.
In een gebied in Texas, waar veel schaliegas gewonnen wordt, traden afgelopen maand 16 aardbevingen op. Van nauwelijks merkbaar tot behoorlijke bevingen met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter.

Aardgas is misschien een schone brandstof in vergelijking met steenkool of aardolie. Maar ook aardgaswinning heeft zo zijn nadelen, zoals we in de toekomst steeds vaker zullen merken.

Advertenties

Een gedachte over “Aardgas en aardbevingen beginnen steeds meer bij elkaar te horen

  1. henk

    Lees het boekje hierover van de dr. M.W. van de Sluis te Assen reeds uitgegeven in de vorige eeuw (+/- 1980? uitgegeven) als waarschuwing op de arogante wijze waarop de NAM destijds handelde.
    Deze man gaf toen al aan dat er grote gevaren waren , alles inclusief kaarten van het gebied waar het allemaal zou gaan gebeuren en de reden waarom daar meer dan in andere gebieden.
    Echter is deze man toen volledig de bodem ingestampt door alle officiele instanties , maar pas nu blijkt dat hij al die tijd gelijk had.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s