Peak-industrie: Europese produktie blijft maar krimpen

In 1973 legde de Club van Rome ons geduldig uit dat er Grenzen aan de Groei bestaan. Als het gebruik van grondstoffen en energie verder zou stijgen, dan komt er vanzelf een moment waarop de stijging afvlakt en overgaat in een daling.
In Europa blijkt de maximale industriële produktie al 5 jaar achter ons te liggen.

indprodeu2013

De industriële produktie in de 28 landen van de EU (de zwarte lijn in de grafiek) is sinds 2011 met 2,5% afgenomen, aldus Eurostat. T.o.v. de piek-produktie in 2008 is de daling al meer dan 10%
De roze lijn laat de industriële produktie binnen de eurozone zien. Deze daalde de afgelopen 2 jaar met ruim 3%. En sinds 2008 is de produktie al bijna 15% afgenomen.
In de eurozone en in de totale Europese Unie wordt nu minder geproduceerd dan in 2004.

De industriële produktie zal misschien nog wel eens een maandje of een trimester stijgen. Maar de lange termijn trend wijst op een voortdurende krimp van de Europese industrie.
De voorspelling van de Club van Rome is uitgekomen. Dit verhaal zul je nooit horen in de reguliere mainstream media.

Advertenties

13 gedachten over “Peak-industrie: Europese produktie blijft maar krimpen

 1. 7penselen

  Dit is mijn inziens i.d.d. een peak-verhaal, maar de meeste mensen zullen zeggen dat de crisis nog niet voorbij is en dat na de crisis (dat steeds verder uitgesteld wordt) alles weer beter wordt en de economie en ook de productie gaat groeien.
  Volgens mij was het begin in het begin jaren ’70 al mis en heeft men een boel leugens en economische dope/pep gebruikt om de zaak gaande gehouden, maar dat lukt nu niet meer. Er is in de eind jaren ’60 / begin jaren ’70 het boek verschenen van de Club van Rome met de titel “Grenzen aan de groei”, die voor het einde van de groei door resource schaarste waarschuwde, maar kennelijk heeft men hier niets mee gedaan. Erger nog niemand hoor je nog spreken over dat boek, terwijl nu de verwachtingen aan het uitkomen zijn.

  Er zijn steeds grotere hoeveelheden drukpersgeld nodig om de economie van een collapse te behoeden. Buiten de economie ook de resource en de milieu/klimaatproblemen en het economische evenwicht dat naar de opkomende economieën gaan. Kortom een eindig verhaal.
  Een boel politici en mainstream nieuws die fungeren als het orkest van de Titanic, terwijl het schip aan het zinken is. In een wereld met eindige resources en opkomende economieën (China), die nu druk op resource jacht gaan blijft er steeds minder voor de oude economieën over. Het is eigenlijk misdadig te noemen dat constant het B.G.A.B. (Binnenkort Gaat Alles Beter) verhaal rondzingt, terwijl dit systeem op allerlei manieren fundamenteel failliet is en het aantal groei-gelovigen in de wereld alleen maar toeneemt.

  Nog wranger is dat er niet over economische en maatschappelijke transitie maar een menselijke, duurzame en meer regionale economie gesproken wordt. Als de boel klapt zien we wel weer verder denkt men kennelijk.

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je reactie, 7penselen.
   Het boekje Grenzen aan de Groei is altijd in mijn achterhoofd blijven hangen. Toen ik in 2003 hoorde over peakoil, ging er een belletje bij mij rinkelen. Het blijkt dus toch echt waar.
   We kunnen er nu weinig meer aan doen. Klagen en erover piekeren heeft geen zin.
   Accepteer het en maak er het beste van.

  2. Paradoxnl

   Hoi 7Penselen,

   Bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik kan me er goed in vinden!

   Terzijde:
   Zelfs de hoeveelheid aan betaalbare hoge kwaliteitssteenkool raakt m.i. in hoog tempo uitgeput.
   Onderstaan mijn Engelstalige reactie over mijn beeld ten aanzien van de wereldwijde steenkoolsituatie (sorry voor het Engels, op mijn ‘eigen’ blog ga ik er nog een Nederlandstalig artikel over schrijven).

   “In my opinion the coal industry (in particular the coal lobby) wants to give ‘the people’ the impression that there is enough (cheap) coal to feed the world’s energy (coal) need for many decades into the future.

   Althought there are huge amounts of coal in the ground, (according to statistics on the EIA website or WCA website) the amount of recoverable ‘high quality’ coal (hard coal) is less than half of the estimated total amount of extractable coal.
   And the world economy is still very dependent on huge daily amounts of cheap high quality coal (the hard coal: Bituminous and Anthracite).

   In most articles about coal reserves, they are only talking about total recoverable coal reserves and total yearly coal production (consumption). All types of coal are thrown on one heap.
   At the website of the WCA (World Coal Association) I found no reserves numbers about the different types of coal. I found only the total reserve number (all types of coal thrown at one heap).

   Only at the EIA website I found some numbers about resp. the amount of recoverable high quality (hard coal) reserves and low quality coal reserves.

   http://www.eia.gov/cfapps/ipdb

   Although there are lots of uncertainties about the amount of recoverable coal reserves, according to the EIA:
   1) In 2008 the total amount of recoverable coal was about
   948,000,000,000 short tons
   2) In 2008 the amount of recoverable hard coal was about 445,000,000,000
   short tons of hard coal (this is the high qualty coal).
   3) In 2011 the total yearly production of coal was about 8,500,000,000 short tons
   4) In 2011 the total yearly production of hard coal (good quality coal) was about 7,300,000,000 short tons.

   So, about 85% of total yearly coal production is high quality coal! The amount of recoverable hard coal (high quality coal) is less than half of total recoverable coal reserves.
   At current production rate, the total amount of recoverable hard coal is consumed in about 56 years. Of course last menioned is not realistic, because e.g. the low hanging fruit (the cheap, easy to get hard coal) is (based on what I have
   read) almost gone. The remaining recoverable reserves of hard coal are the (harder to get/ more expensive higher hanging fruit.
   Theoretically, if word coal consumption is increasing at the same rate as in the period between 2000 and 2012 (out of my head almost 5% increase per year), all recoverable hard coal would be consumed in less than 30 years.
   [calculation: 7,300,000,000*(1.05^30 -1)/0.05 = 485,000,000,000] [485,000,000,000 is larger than 445,000,000,000.].

   Because the low hanging fruit of hard coal is already in low supply, more and more tonnage of harder to extract hard coal is needed to get the same amount of thermal energy or the same amount of cokes.
   Probably metallurgical coal (for cokes production) will be in short supply very soon. Maybe the end of cheap coal will be much sooner than a lot of articles (especially the articles from the coal industry) will suggest.

   1. 7penselen

    @Hans. Interessant artikel.
    Weet iemand hoe dit zit met de Europese luchtvaartmaatschappijen en metname de low-budget aircarriers, zoals EasyJet en Ryanair? Immers dit is geen typisch Australisch fenomeen, maar een wereldwijd fenomeen. Ik heb wel al verhalen gehoord van baanloze piloten, die met monsterlijke schulden zitten, maar verder gaat dat verhaal niet.

   2. Paradoxnl

    @Hans,

    Bedankt voor de link, interessant om te zien in welke mate de brandstofkosten in de loop der tijd bijdroegen aan de totale kosten van genoemde vliegmaatschappij.

   3. Hans

    @ 7penselen: geen idee. Buiten de verhaaltjes van piloten die min of meer gedwongen worden om maar zo zuinig mogelijk te vliegen en met maar net genoeg brandstof in de tanks, weet ik er ook niet meer van.

    Wel kun je op deze site zien(onderaan), dat er zo’n 15 liter kerosine wordt geraffineerd uit een barrel olie van 159 liter. Erg weinig eigenlijk. Een Boeing 757(wat een veel gezien type is), gaat zo’n 43k liter in de tank(2866 vaten olie nodig dus om zo’n kast vol te tanken!). Een 747 zelfs 200k(afhankelijk welk type). Ik denk dat o.a. de luchtvaart een vrij goede graadmeter gaat vormen, voor wat het verloop van peak-oil zal betekenen. Overigens wordt de luchtvaart zwaar gesubsidieerd(heb ik begrepen), dus op die manier wordt het sterk onttrokken aan de prijzen die wij voor een vlucht betalen.

    http://www.eia.gov/energyexplained/index.cfm?page=oil_refining

   4. Hans Verbeek Berichtauteur

    Veel luchtvaartmaatschappijen draaien met verlies. De jaarlijkse exploitatierekening wordt aangevuld met staatssteun, uitgifte van nieuwe aandelen of met geleend geld.
    Alitalia heeft, dacht ik, al 10 jaar geen winst gemaakt… elk ander bedrijf was allang failliet verklaard, maar Alitalia bestaat nog. Echt heel raar, maar iedereen vindt het normaal.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Financial_situation_of_Alitalia

 2. jhon

  Peak oil bestaat niet !
  http://www.ftm.nl/column/australie-schatrijk-dankzij-enorme-olievondst/
  Peak industrie bestaat niet !
  Er is geen innovatie in Europa.
  • kondratieff-golf
  is een lange golfbeweging, waarvan één cyclus een periode van 30 à 50 jaar betreft. De golfbeweging kan opgevat worden als een schommeling in de trend (productiecapaciteit). Deze schommeling kan worden verklaard door het gelijktijdig optreden van baanbrekende innovaties (de zogenaamde basisinnovaties). Hierdoor ontstaan er periode van vette en magerige jaren. Tot nu toe kan men vijf perioden van vette jaren onderscheiden.
  Eerste periode vette jaren van ongeveer 1780 tot 1815 met als basisinnovaties de textielindustrie, het toepassen van waterkracht, het aanleggen van havens, kanalen en verharde wegen en straten.
  Tweede periode vette jaren van ongeveer 1845 tot 1875 met als basisinnovaties de spoorwegnetten, de gasverlichting en de telegraaf.
  Derde periode vette jaren van ongeveer 1890 tot 1916 met als basisinnovaties de elektrotechniek, de automobielindustrie en de opkomst van de chemie.
  Vierde periode vette jaren van ongeveer 1944 tot 1975 met als innovatie de snelle verspreiding van een reeks duurzame huishoudelijke consumptiegoederen.
  Vijfde periode vette jaren van ongeveer 1995 tot misschien 2020? met als innovatie de talrijke ICT-toepassingen
  Let wel dat tussen de perioden van vette jaren de perioden van magere jaren liggen!
  (bron: ESB nr 4245, blz 171; artikel van Alfred Kleinknecht, hoogleraar innovatie, TU De

  1. 7penselen

   De reacties onder dat genoemde artikel spreken boekdelen. En wat is de Opbrengt per investeringsratio? Of beter gezegd hoeveel vaten levert de investering van een vat olie op. Hoe zit het met de klimaat en milieuproblematiek? Is het überhaupt nog wel wenselijk om al die olie op te pompen? Kijk naar de milieu en klimaatproblemen. Als je het broeikasgas probleem niet serieus wilt nemen kijk dan wel naar de fijnstof problematiek en andere vervuiling. En verder zegt een respondent zegt dat dit voor c.a. 7 jaar is.

   En wat heb je aan al die theorieën, zoals de Kondratieff golf als de tijden serieus veranderd zijn? Als er geen meer dan serieuze en schone vervanger voor olie komt is de Kondratieff golf definitief verleden tijd. En reken dat we om dit systeem te handhaven veel meer energie nodig gaan hebben om alles te kunnen recyclen, immers andere grondstoffen worden ook schaars. Ook zou alles schoon moeten gaan gebeuren. Dit zijn behoorlijk heftige kaders. Bovenal zou de mensheid zich ook geestelijk beter moeten ontwikkelen, anders helpen we onszelf alsnog om zeep.

  2. Hans

   De in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
   Ik geloof niet meer in mooie verhaaltjes. Ze hebben ons al genoeg zeepbellen voorgeschoteld.

  3. Paradoxnl

   Die zogenaamde grote olievondst in Arckaringa (Alternatieve naam is Coober Pedy) is blijkbaar nog steeds een flinke media hype.
   Deze olievondst betreft namelijk op zijn best 233 miljard olie-equivalent vaten. Dus geen 233 miljard vaten aan olie maar een vondst met een energie inhoud van op zijn best 233 miljard olievaten. Er is sprake van een zogenaamde hype cycles om menig groot investeerder lekker te maken om flink wat geld te pompen in de exploitatie van aardolie en aardgas.

   Volgens onafhankelijke analisten bestaat een groot deel van deze 233 miljard olie-equivalent vaten hoogstwaarschijnlijk uit onconventioneel (lees duur en lastig winbaar) aardgas en heel belangrijk voor een groot deel uit kerogen. Slechts een klein deel zal van de olie in de grond aldaar, zal bij hoge olieprijzen economisch winbaar zijn en een groot deel zal in de vorm van aardgas gewonnen worden.

   Kerogen is fossiel materiaal, welke wanneer het flink verhit wordt ook olie oplevert. Kerogen omzetten in bruikbare olie is nog lang niet economisch winbaar. Een relatief klein gedeelte van die 233 miljard olie-equivalent vaten kan mogelijk wel economisch winbare olie opleveren, maar hierbij zullen erg hoge olieprijzen nodig zijn.
   Bijvoorbeeld, in het westen van de VS zit grofweg een geschatte hoeveelheid van 2000 miljard vaten aan olie in de vorm van kerogen in de grond…addertje onder dhet gras, geen enkel vat is er ondanks erg hoge olieprijzen economisch winbaar.
   De hierboven vermelde zuid-australische vondst is totaal niet te vergelijken met de van oorsprong goedkoop economisch winbare oliereserves van goede kwaliteit in Saoedi-Arabie. In saoedi arabie betreffen de oliereserves namelijk wel echte olie en geen olie-equivalenten. Zacht uitgedrukt een wezenlijk verschil…

   “The unrisked prospective resources for unconventional reservoirs in the Arckaringa Basin have been estimated by Gustavson to be 233 billion barrels of oil equivalent (233 BBOE) and by D &M to be 103 billion barrels oil equivalent (103 BBOE)

   “Analysis presented in these reports indicates that the Stuart Range formation and the underlying Boorthanna and Pre-Permian formations are rich in oil and gas prone kerogen that may form the basis of a new liquids-rich shale play”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s