Makkelijk winbare energie raakt in snel tempo op

Onze huidige samenleving (of economie) is opgebouwd met makkelijk winbare fossiele brandstoffen. In Europa begon dat met makkelijk winbare steenkool. In de 20e eeuw kwam er goedkope, makkelijk winbare aardolie op de markt. Transport werd eenvoudiger en er werden snelwegen aangelegd.

gas-pump

De Europese economie werd ingericht op overvloedige beschikbaarheid van vloeibare brandstoffen. De afstand tussen producent en consument werd groter. De afstand tussen woonplaats en werkplaats ook. Er is nooit rekening gehouden met het duurder worden van energie of het opraken van makkelijk winbare aardolie.
In Nederland was er zeer makkelijk winbaar aardgas voor handen. Alle huizen en gebouwen konden ’s winters makkelijk verwarmd worden. Er werden steeds grotere huizen gebouwd zonder rekening te houden met het opraken van het makkelijk winbare aardgas.

Inmiddels beginnen overal ter wereld  de makkelijk winbare fossiele brandstoffen op te raken. Richard Miller, die voorheen als geo-chemicus voor BP werkte, vertelde onlangs tijdens een lezing in Londen dat de goedkope, makkelijk winbare aardolie razend snel opraakt. Als voorbeeld noemt Miller het Forties-olieveld het grootste olieveld in de Noordzee. De olieproduktie van dat veld daalt met 9% per jaar. Ofwel elke 8 jaar wordt de olieproduktie van Forties gehalveerd.

Om de huidige samenleving en economie in stand te kunnen houden, gaan olie- en gasmaatschappijen voor ons op zoek naar de moeilijk winbare olie- en gasvoorraden. De olie- en gasmaatschappijen kunnen heel gemakkelijk geld lenen van banken en investeerders, zolang ze kunnen voorspiegelen dat er nog enorme voorraden aardolie en aardgas zijn.

EROEI

Netto-energie-rendement, Energy Return on Investment (EROI)
Wat banken en investeerders niet weten is dat onze huidige samenleving (economie) helemaal niet kan voortbestaan op de moeilijk winbare fossiele brandstoffen.
Om alle voorzieningen in onze economie, zoals infrastructuur, openbaar vervoer, medische zorg en onderwijs, in stand te houden zijn er energiebronnen nodig met een hoog netto-energierendement (EROI) nodig. Deskundigen zoals prof. Charles Hall denken dat onze gecompliceerde maatschappij een energierendement nodig heeft van 12:1. Dat betekent dat door investeren van één vat olie in de oliewinning 12 nieuwe vaten olie gewonnen kunnen worden.

Een andere energiedeskundige, David Murphy, schreef onlangs over het netto-energierendement in een speciale uitgave van de Britse Royal Society.
Murphy denkt dat het wereldwijde energierendement van oliewinning inmiddels is gedaald tot 17:1. Dat betekent dat je met de energie uit 1 vat aardolie nog altijd 17 vaten aardolie kunt winnen. Maar in de VS, waar zwaar geïnvesteerd wordt in moeilijk winbare schalie-olie en in oliewinning uit teerzand, schat Murphy het energierendendement op 11:1.

Met makkelijk winbare aardolie, met een energierendement (EROI) van 20:1 tot 50:1, blijft er veel surplusenergie over voor dingen als toerisme, ruimtevaart, onderwijs en medische zorg. In de VS daalt het energierendement en de hoeveelheid surplus-energie snel. Volgens David Murphy heeft de VS nu eigenlijk al een tekort aan surplus-energie voor ruimtevaart, toerisme, onderwijs en medische zorg. De VS kunnen zich deze luxe activiteiten alleen nog permitteren door olie te importeren en de binnenlandse oliewinning met geleend geld te financieren.

Zoals altijd sluit ik af met de constatering dat de trend onomkeerbaar is: de makkelijk winbare energie is voor altijd op, het wordt alleen nog maar moeizamer.

(niet getreurd: de mensheid heeft voor hetere vuren gestaan en ijstijden overleefd)

2 gedachten over “Makkelijk winbare energie raakt in snel tempo op

  1. 7penselen

    Dat de makkelijke winbare olie opgeraakt is echt niet het ergste wat ons overkomt. Het ergste zijn de politiek en de mainstream media, die ons hier niet over inlichten en goedkope en leugenachtige groeiplaatjes voorschotelen. Ik krijg sterk het idee dat men peakoil denkt op te lossen met elektrisch rijden, terwijl er voor 1001 andere zaken ook olie nodig is en stroom ook van iets gemaakt moet worden. Ook aan het concept auto is niets veranderd en vrolijk rijdt er weer een persoon in een 4 persoonsauto. Ergo ik krijg het idee dat elektrisch rijden een afleidingsmanoeuvre is voor de realiteit. We doen dit en we hebben geen problemen meer. En men gelooft de e-auto onzin ook nog.

    Als de politici en de media wel hun werk goed zouden doen zouden we ons als mensheid goed voorbereiden op de nieuwe situatie. Zo zou i.p.v. een trek naar de steden een trek naar het platteland moeten komen en zou men in moeten zetten op transitie naar een kleinschaligere en duurzamere economie. Wat denk ik nog veel aan goede politici als Joop den Uyl, die in 1973 (ten tijde van de oliecrisis) zijn toespraak op de T.V. hield dat er andere tijden aankomen. Tijden van resource schaarste.

    Immers regeren is vooruitzien. En nu kijkt men bijna allemaal in achteruitkijkspiegels. De meeste partijen naar het neoliberale jaren ’90, de SP en 55+ naar de jaren ’70 en de PVV naar de jaren ’50. Alleen de Partij voor de Dieren begrijpt dat dit niet zo langer kan.

  2. Pingback: Thorium, de oplossing voor kernenergie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s