Ons dagelijks verpakkingsmateriaal

afval1-original

Ik werk in een supermarkt en ik zie waar al het verpakkingsmateriaal, dat Anne opruimt, vandaan komt. Elke week komen er vrachtwagens vol verpakkingsmateriaal naar mijn supermarkt. En elke week komen er duizenden klanten dat verpakkingsmateriaal kopen.
Het draait natuurlijk om het voedsel dat in het verpakkingsmateriaal zit. De verpakking is bijzaak. Maar het werkt verhelderend als je hoofdzaak en bijzaak omdraait.

De afgelopen jaren zie ik in de supermarkt een trend naar kleinere porties. Het aantal één en tweepersoonshuishoudens groeit. de markt speelt daarop in: voedsel wordt in steeds kleinere porties verkocht. Je kunt ook zeggen dat er steeds meer verpakkingsmateriaal zit om dezelfde hoeveelheid voedsel.
Als ik tien jaar geleden in de supermarkt een container leegmaakte, dan was van elke kilo op die container ongeveer 200 gram verpakkingsmateriaal. Tegenwoordig zit in elke kilo misschien al 300 gram verpakkingsmateriaal en nog maar 700 gram voedsel. Bij sommige produkten koop je in feite meer verpakkingsmateriaal dan voedsel.
De supermarkt wordt steeds meer een verpakkingsmateriaalwinkel in plaats van een winkel waar je eten koopt.

Een deel van het verpakkingsmateriaal kunnen de klanten weer inleveren. Ze krijgen dan statiegeld terug. Het is ondoenlijk om statiegeld in te voeren voor alle verpakkingen. Daarom roept de overheid de mensen op om het verpakkingsmateriaal zonder statiegeld scheiden en in de juiste recycle-container stoppen. Plastic bij plastic, glas bij glas en papier bij karton.
De kringloop van recycling is niet waterdicht. Er lekt teveel verpakkingsmateriaal weg. Dat wordt verbrand als afval of beland in de open lucht voor de blote voeten van Anne.
Het moet beter.

Voor de toekomst heb ik mijn hoop gevestigd op de verpakkingsvrije supermarkt. Net als de bij ouderwetse kruidenier uit grootmoeders tijd worden daar het voedsel afgewogen waar je bij staat: een pond suiker, een liter melk en 3 kilo aardappelen. De klanten nemen zelf zakken, tassen, flessen en kannen mee, waar het voedsel in gaat. De toekomst zal steeds meer gaan lijken op het verleden.

In de verpakkingsvrije supermarkt kun je ook voedsel kopen, dat in de eigen regio is geproduceerd. Biologisch vlees, scharreleieren, kaas, streekbieren enzovoorts. De weg van producent naar consument is korter en voor iedereen zichtbaar. Geen bananen en sinasappels meer, maar wel vlierbessenjam en boekweitmeel.
Misschien werk ik over 5 jaar in de eerste verpakkingsvrije supermarkt in Delft. Ik heb nog een klein duwtje nodig.

3 gedachten over “Ons dagelijks verpakkingsmateriaal

  1. NevenA

    Kijk, dat is nog eens een goed idee. 🙂

    Ik overweeg wel eens om al het verpakkingsmateriaal van een supermarkt te verzamelen en het daar dan voor de deur te dumpen. Maar goed, we kopen nu zoveel mogelijk op de boerenmarkt, geven de voorkeur aan voedingsproducten waar weinig verpakkingsmateriaal omheen zit, en hopelijk gaan we de komende jaren steeds meer uit onze eigen tuin halen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s