Van warme douches komen aardbevingen

De wantoestanden in de bio-industrie ontstaan doordat wij met zijn allen teveel vlees eten en daar te weinig voor willen betalen.
Als we maar één dag per week vlees eten en daar het drievoudige voor willen betalen, dan worden megastallen overbodig. Dan kun je bij een ambachtelijke slager een eerlijk stuk vlees kopen van een dier dat een redelijk normaal leven heeft gehad.

De aardbevingen in het noorden van het land worden veroorzaakt door de gaswinning. Omdat wij ons huis in de winter warm stoken en elke dag een warme douche nemen van langer dan 5 minuten.
Als we de verwarming wat lager zetten en slechts één kamer van het huis verwarmen, dan hoeft er minder aardgas gewonnen te worden.
Als we maar 3 keer per week douchen, korter dan 5 minuten en het liefst met koud water, dan scheelt dat over heel Nederland miljoenen kubieke meters aardgas.

Afgelopen jaar haalde de Nederlandse Aardolie Maatschappij ruim 54 miljard m³ aardgas uit de bodem onder Groningen. Dat is 14% meer dan in 2012.
In januari 2011 stelde minister Verhagen van Economische Zaken voor het Groningenveld een productieplafond vast van 425 miljard m³ voor de periode 2011 tot en met 2020. Dat komt neer op een jaarlijks gemiddelde van 42,5 miljard m³.
In 2011 werd dit plafond met 10% overschreden. In 2012 lag de produktie 12% boven het afgesproken plafond en afgelopen jaar bedroeg de overschrijding meer dan 25%.
We kunnen ervan uit gaan dat ook in 2014 het produktieplafond wordt overschreden.

Deskundigen van het Staatstoezicht op de Mijnen adviseerden de produktie van gas zo snel mogelijk te verminderen vanwege het toenemende aantal stevige aardbevingen in Groningen. Een produktievermindering van bijvoorbeeld 30 procent zou al leiden tot 30 procent minder bevingen.

30% minder aardgas: wat betekent dat?
Een produktiebeperking van het Groningenveld van 30% komt neer op 12,8 miljard m³ aardgas. Als je uitgaat van de produktie van 2013 (54 miljard m³) dan komt die 30% uit op ruim 16 miljard m³.
We kunnen natuurlijk 12,8 miljard m³ aardgas uit Noorwegen of Rusland importeren. Maar bij de huidige prijs kost die hoeveelheid aardgas 8,3 miljard euro. Het is natuurlijk slecht voor de Nederlandse economie als we ruim 8 miljard euro aan Noorwegen of Rusland moeten betalen voor een grondstof, die al decennialang gratis voor ons is.

Gasverbruik verminderen de beste oplossing: op korte en lange termijn
De produktiebeperking, die de deskundigen voorstellen, is niet eenmalig, maar zal vanaf 2014 vast worden ingevoerd. Daarom is het ook op de lange termijn verstandig om het Nederlandse aardgasverbruik drastisch te beperken.
Allereerst kunnen we de verspilling aanpakken. Huizen beter isoleren en de Nederlanders oproepen om de thermostaat lager te zetten. De overheid kan het goede voorbeeld geven door in openbare gebouwen de thermostaat lager te zetten.
Aardgas gebruiken als brandstof voor stadsbussen is voor de luchtkwaliteit. Maar om het aardgasverbruik te beperken moeten we op zoek naar andere alternatieven.

douche

Verspilling door lang en warm douchen
Het verwarmen van leidingwater en dat warme water het riool in laten lopen, lijkt ook een behoorlijke verspilling.
Bijna 20% van het Nederlands aardgasverbruik gaat op aan het verwarmen van water voor de badkamer en de keuken. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de gewoonte om met warm water te douchen bijdraagt aan het aantal aardbevingen in Groningen.
We kunnen dus aardbevingen in Groningen voorkomen door korter te douchen en met koud water te douchen. Het lijkt me goed dat de overheid de Nederlanders oproept om korter te douchen en met koud water te douchen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s