Wereldwijd steeds meer (financiële) problemen met energievoorziening

Spanje
Zes jaar geleden nam de Spaanse regering een wet aan om het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen te stimuleren. De regering zou 25 jaar lang een gegarandeerde kilowattuurprijs betalen, zodat de mensen, die zonnepanelen kochten hun investering konden terugverdienen. De regeling was een groot succes. In Spanje staat inmiddels voor 3386 MW aan zonnepanelen, twee keer zoveel als in de VS.
Maar de Spaanse regering is teruggekomen op de belofte en de subsidie op zonne-energie zal dit jaar worden afgeschaft. Duizenden Spanjaarden, die met geleend geld zonnepanelen kochten, komen nu in grote problemen.

spain

India
India is een netto-importeur van steenkool. In 2012 steeg de import van steenkool met 26% tot 135 miljoen ton(!!!).

indiacoal

In de periode april-oktober 2013 steeg de steenkool-import met 20% t.o.v. 2012. En men verwacht dat India zeker tot 2017 grote hoeveelheden steenkool zal blijven importeren.
De import van steenkool kost India miljarden. Door de stijgende kosten van de steenkoolimport is het tekort op de handelsbalans van India opgelopen tot 4,8% (van het BNP). De regering wil dat tekort terugdringen, maar dat wordt erg moeilijk als de steenkoolimport blijft stijgen.

VS
De koude-inval in de VS doet het aardgasverbruik sterk stijgen. De capaciteit van het pijpleiding-netwerk schiet tekort. In het koude noordoosten moet men 20 keer zoveel betalen voor aardgas als de mensen, die boven de gasbronnen in Louisiana en Texas wonen.
Om de nieuwe schaliegasbronnen aan te sluiten op het netwerk zijn grote investeringen nodig. Maar de schaliegasbronnen produceren slechts enkele jaren veel gas. De aanleg van een gaspijpleiding moet in korte tijd worden terugverdiend.

Door de lage aardgasprijs switchen elektriciteitsproducenten van steenkool naar het goedkopere gas. Hierdoor stijgt de vraag naar aardgas. Voorlopig is dat nog geen probleem.
Energiebedrijven verwachten dat de aardgasproduktie zal blijven stijgen. Het Energy Information Agency (EIA) heeft de afgelopen jaren de produktieprognose ook telkens moeten verhogen (zie het plaatje hieronder).

gasprognose

Maar zal deze verwachting, een stijgende produktie tot 2025, ook waargemaakt kunnen worden?

6 gedachten over “Wereldwijd steeds meer (financiële) problemen met energievoorziening

 1. 7penselen

  Spanje : Zegt iets over de ONbetrouwbaarheid van de overheid. De overheid had de regeling voor nieuwe systemen al eerder moeten sluiten toen het duidelijk werd dat het financieel onhaalbaar dreigt te worden en niet nu voor iedereen dit te stoppen. De onbetrouwbare overheid is tegenwoordig een factor waar een ieder, die van (zo) een regeling van de overheid gebruik maakt serieus in het achterhoofd moet houden. – Slechtere reclame voor duurzame energieprojecten kan je niet hebben. Nogmaals maakt dit duidelijk dat regeren vooruitzien is en niet in achteruitkijkspiegeltjes kijken en dan paniekvoetbal is.

  India: Normaliter in een economie geldt dat je eerst investeert voor rendement later. Zo wil India met de steenkool hoogstwaarschijnlijk gebruiken om hun eigen industrie / economie op te zetten. Dat mag in eerste instantie wat kosten. Maar men vergeet een ding en dat is dat voor energieverkwistende industrie weinig plaats meer is in een wereld waarin fossielen steeds schaarser wordt en door toenemende milieu en klimaatproblemen het verbruik moet reduceren. De werkelijke crisis zal dus overal nog moeten komen. – Als de geïmporteerde steenkool voornamelijk consumptief gebruikt wordt denk ik dat we het woord BRIC-landen uit het woordenboek kunnen schrappen. Althans voor India.

  VS: Schaliegas is sterk overschat en trekt een zware wissel op de schaarse resource natuur, land en schoon water. Men stelt zich niet de vraag of grote steden in dit soort koude gebieden nog haalbaar zijn. Ik denk dat het hoog tijd wordt om de urbanisatie serieus in twijfel te trekken en eens te gaan beseffen dat het erg onlogisch is dat koude gebieden drukke bevolkingscentra kunnen worden. Ander beleid lijkt me hier volkomen op zijn plaats.

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je reactie. Ik denk inderdaad ook dat het BRIC-tijdperk alweer voorbij is. In Brazilië, India en Rusland wil de econome niet meer groeien.
   In de VS moeten ze nog ontdekken dat er na schaliegas en Light Tight Oil niets meer overblijft. Schaliegas en LTO komen uit de source-rock. Als je het brongesteente leeggezogen hebt, dan is er echt niets meer over.

 2. Hans

  Mooie stukjes Hans! vooral de link naar de Spaanse situatie is verhelderend. Dank hiervoor.

  Spanje: Ik schrik van het enorme aantal van 500.000 van de 600.000 die met geleend geld in die panelen hebben geïnvesteerd. Als je dan zo’n reactie leest van Mr. Cruz, heb ik wel met ze te doen daar. Verder sluit ik me aan bij reacties op dit artikel van 7penselen hierboven. De overheid is een van de meest onbetrouwbare handelspartners.

  India: de Binnenlandse olieproductie van India loopt langzaam terug sinds Nov. 2010. Ik vraag me dus een beetje af waarom ze dus maar plannen hebben om op grote schaal steenkool te importeren tot 2017, volgens mij hebben ze dat tegen/na die tijd ook nog hard nodig. Of mis ik iets?

  VS: Een groot probleem heeft de VS met transport van het Shaliegas/olie. Dat bleek onlangs weer hier:http://nos.nl/artikel/592163-olietrein-ontploft-in-north-dakota.html
  Crude oil peak had hier een stuk over een paar maanden terug:http://crudeoilpeak.info/the-high-cost-of-railroading-unconventional-crude

  1. Hans Verbeek

   Bedankt, Hans.
   In Spanje gaat het om 50.000 van de 60.000 investeerders (jij hebt 1 nulletje teveel).

   Het transport van schaliegas en olie in de VS wordt m.i. onderschat. Moet je voor een gebied dat maar 10 jaar aardgas (of olie) levert pijpleidingen aanleggen?
   Maar ja, dat is hun probleem en niet het onze.
   Blijf ook het weblog van Paradoxnl lezen. Hij pikt altijd net andere nieuwtjes en ontwikkelingen op als ik. http://paradoxnl.wordpress.com/

   1. Hans

    Klopt Hans, dat was even een “slip of the pen”.

    Van Paradox site, mis ik al heel lang niets meer, veel te boeiend.
    Overigens volg ik inmiddels meerdere sites over dit thema.

 3. Block

  Van die zonnepanelen is in Belgie ook gebeurd hoor. Eerst een vaste prijs per kw/u garanderen voor 20 jaar. Maar wel 5 jaar later een zonnepanelentaks(netvergoeding) aanrekenen.

  Er zijn er genoeg die een groene lening aangingen bij hun bank.

  Paradox is inderdaad ook een interessante blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s