De toekomst van het landelijk elektriciteitsnet: steeds meer wind- en zonne-energie?

Op het weblog van Gail Tverberg staat een interessant verhaal over de bijdrage van wind- en zonne-energie aan de elektriciteitsvoorziening. Tverberg betwijfelt of windmolens en zonnepanelen echt nuttig zijn voor onze energievoorziening. Zij somt 10 nadelen op van deze energiebronnen.
Ik zal een paar van die nadelen hier bespreken, voor de complete lijst kun je het originele Engelstalige verhaal lezen.

Wind en zonne-energie kunnen aardolie niet vervangen.
De vloeibare brandstoffen met een hoge energiedichtheid, die we uit aardolie halen, worden voornamelijk gebruikt voor transportmiddelen (vliegtuigen, treinen en auto’s). Windmolens en zonnepanelen leveren geen vloeibare brandstoffen, maar elektriciteit. Slechts een klein deel van de auto’s en treinen zullen met elektrische energie kunnen rijden.

Dat windmolens en zonnepanelen de CO2-uitstoot verlagen is twijfelachtig
Het is erg moeilijk om in te schatten of er minder CO2-uitgestoten wordt als er meer windmolens en zonnepanelen worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Er blijft altijd behoefte aan conventionele elektriciteitscentrales, in de nacht en als er weinig wind is. De bouw en fabricage van windmolens en zonnepanelen verhoogt juist de CO2-uitstoot. Voor de produktie van zonnecellen van zuiver silicium moet de grondstof verhit worden tot 1600 graden Celsius. Dit vergt enorm veel energie.
De levensduur en de terug-verdien-periode van wind- en zonne-energiecentrales zijn moeilijk te bepalen. Windmolens en zonnepanelen nemen decennialang ruimte in, die daardoor niet benut kan worden voor landbouw of iets anders.

In de praktijk valt de levensduur van windmolens tegen
Windmolenfabrikanten beweren dat hun molens 20 tot 25 jaar meegaan. Maar er is onderzoek dat suggereert dat de efficiëntie van windmolens sneller afneemt. Na een periode van 10 jaar zou de hoeveelheid elektrische energie, die een windmolen levert al met 1/3e deel zijn afgenomen. De werkelijke ‘economische levensduur’van windmolens zou tussen de 12 en 15 jaar bedragen.

De produktie van windmolens en zonnepanelen veroorzaakt zware milieuvervuiling
Voor windmolens en zonnepanelen zijn zeldzame aardmetalen nodig, die hoofdzakelijk in China gewonnen worden. De winning en zuivering van deze metalen veroorzaakt (in China) grote hoeveelheden giftig chemisch afval. Als we de produktie van windmolens en zonnepanelen sterk willen verhogen zal er enorm veel zwaar giftig afval ontstaan.
Bij de produktie van zonnepanelen ontstaat o.a. galliumarsenide, cadmium-telluride en koper-indium-gallium-diselenide.

Gail Tverberg is in mijn ogen nogal negatief over de bijdrage van duurzame energiebronnen. Ze ziet erg veel beren op de weg.
Toch is het leerzaam om (zoals Gail) eens na te denken over het voortbestaan van het landelijk elektriciteitsnet. Moeten we alles op alles zetten om met windmolens een elektriciteitsnet in stand te houden dat 24 uur per dag 365 dagen per jaar voldoende vermogen levert?
In India, Pakistan en veel Afrikaanse landen is er vaak sprake van stroomuitval. Daardoor wordt de economische groei en industriële produktie beperkt. Ik vind dat persoonlijk helemaal niet zo slecht.
Ik kijk ook graag terug naar het verleden toen een molenaar op een windstille dag geen graan kon en hoefde te malen. Hij werd er niet ongelukkig van om zijn werktijden aan te passen aan de grillen van Moeder Natuur. Hetzelfde gold voor arbeiders die een watermolen als krachtbron gebruikten. In droge periodes was er gewoon geen werk te doen.

Ik zie wel een mooie toekomst voor windmolens en zonnepanelen weggelegd in de lokale energievoorziening. Een boerenbedrijf of een kleine fabriek kunnen onafhankelijk van het landelijk elektriciteitsnet zelf hun energie opwekken met windmolens of zonnepanelen. Dat betekent dat het werktempo en de arbeidstijden variabel zullen worden en aangepast moeten worden aan de weersomstandigheden en de seizoenen. Net als vroeger.

watermolen2_medium

6 gedachten over “De toekomst van het landelijk elektriciteitsnet: steeds meer wind- en zonne-energie?

 1. 7penselen

  Goed dat hier aandacht voor is. Wind en zonneenergie worden bejubbeld als oplossingen voor het energie en duurzaamheidsprobleem, terwijl de schaduwzijden van deze energievormen niet aan het licht komen. Ik denk niet dat dit de enige groene nepoplossingen zijn. Denk ook aan elektrisch rijden, waarbij de recycleerbaarheid van de auto’ s alsmede de accu’ s een groot probleem (Denk maar aan het Prius vs Hummer verhalen) vormen en ook de spaarlampen, waarvoor de kwikmijnen in China weer zijn open gegaan. En ondertussen leven we in de illusie dat we goed bezig zijn. Dat laatste is eigenlijk nog het gevaarlijkst. Mensen, die denken dat ze goed bezig zitten, terwijl ze op een andere manier de zaak even hard aan het vernøken zijn. Verder wordt door deze schijn groene oplossingen geen echte vragen meer gesteld omtrent duurzaamheid en de toekomst, omdat men in de waan leeft dat men op de goede weg is met het oplossen van de problemen. Ik denk dat alleen een kleinschalige aanpak en een lowtech tot oplossingen kan leiden, maar dat is tegen de mindset van vandaag de dag.

 2. Takki

  Er is al lang een oplossing voor een andere manier van elektriciteit opwekken en dat is doormiddel van geothermische energie, maar daar weten ze de bevolking nog wijs te maken dat dat erg duur is………het is echter dat als ze dat doorvoeren er MINDER belasting centen binnen komen.
  En verhalen dat het erg duur is om te boren en dat het diep is bla bla.
  Het boren is kunstmatig duur gemaakt! Leges, concessie rechten etc etc Verticaal boren is eenvoudig anders dan horizontaal boren naar olie of gas.
  En het diep aardwarmte zit er al 4,2 miljard jaar, die raakt niet zo snel op zodat ze die bang makerij ook niet meer kunnen gebruiken wat ze met olie wel doen, daarom hebben ze de gasprijs ook aan de olie prijs gerelateerd.
  Geothermiche kracht centrales kunnen overal staan op industrie gebieden en zorgen gelijk voor een mooie verdeling van stroom leveranties bv elke provincie haar eigen bron en werkgelegenheid….maar dat wil men niet.
  Er is nog veel te doen mensen

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je aanvulling, Takki.
   Ik denk dat we aardwarmte ook goed kunnen gebruiken voor verwarming. Daar gebruiken we nu nog het makkelijk winbare aardgas voor.

   Er is nog veel te doen mensen
   Maar dat hoeft niet per se, Takki. We kunnen ook heel gelukkig zijn zonder elektriciteit en centrale verwarming.

 3. roland

  De energetische terugverdientijd van windmolens en zonnepanelen is al vaker berekend, waarmee de forse bijdrage tot minder CO2 uitstoot bekend is, tenminste als je dat wil weten.
  Stroom kan worden omgezet in gas of methanol, bruikbaar voor mobiliteit.

 4. Geert Van De Velde

  Beste,

  Ik wilde even reageren omdat ik net veel met energie ben bezig geweest.
  Wat ik vast stel is dat de vraag naar energie steeds groter wordt, en steeds sneller toeneemt. Uit de vele artikelen die ik gelezen heb, blijkt dat het PROCENTUEEL aandeel aan hernieuwbare energiebronnen sterk toeneemt ten opzichte van het totaal van alle energiebronnen voor energieproduktie. Maar ook dat tegelijkertijd het AANTAL energiecentrales dat op STEENKOOL werkt, ook NOG STEEDS TOENEEMT. Met andere woorden, we hebben wel meer niet-vervuilende energiebronnen, maar we hebben ook steeds meer en meer VERVUILENDE energiebronnen, EN DIT AANTAL NEEMT NOG STEEDS TOE.
  (dit blijkt toch uit wat ik tot nu toe gelezen heb)
  Als het aantal hernieuwbare energiebronnen toeneemt, en het aantal vervuilende energiebronnen neemt ook toe, dan wil dit zeggen dat we met de toename van de hernieuwbare energiebronnen de toenemende vraag naar energie niet kunnen compenseren.

  Dus eigenlijk moet ik besluiten dat we (op wereldschaal) absoluut niet goed bezig zijn.

  Met vriendelijke groet,

  Geert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s