Peakoil in Europa: Italiaans olie- en gasverbruik daalt zeer snel

peakitaly

Ugo Bardi is professor aan de universiteit van Florence, hij is fysisch chemicus. Bardi houdt een weblog bij over de Grenzen aan de Groei, getiteld Cassandra’s Legacy, de erfenis van Cassandra.

Deze week schrijft Ugo Bardi over het snel dalende olie en gasverbruik in Italië. Hij gebruikt de cijfers van het BP World Energy Statistics Yearbook voor zijn veelzeggende grafieken.
Hieronder het Italiaanse aardolieverbruik tussen 1960 en 2012.

ItaliaPetrolioEng

In het jaar 2000 verbruikte Italië nog 1,93 miljoen vaten olie per dag. In 2012 was dat olieverbruik afgenomen met 30% tot 1,35 miljoen vaten.
Je kunt dat olieverbruik ook omreken naar het aantal vaten per hoofd van de bevolking.
In 2012 verbruikte de gemiddelde Italiaan nog 8 vaten aardolie, in 2000 lag het aardolieverbruik nog 50% hoger op 12 vaten per hoofd van de bevolking.

percapitaItalyoil

Ugo Bardi laat in zijn blogpost zien dat het dalend aardolieverbruik tot gevolg heeft dat de Italianen minder autorijden.
In 2007 werd er totaal 84 miljard kilometer gereden op de Italiaanse wegen. Vijf jaar later in 2012 was dat nog maar 76 miljard kilometer.

trafficototale

Sinds 2006 daalt ook het aardgasverbruik in Italië. In de grafiek hieronder laat Bardi het aardgasverbruik uitgezet en de som van beide fossiele brandstoffen.

Italy_Oil_Gas

Gaat het olie- en gasverbruik ook in Nederland dalen?
Is Italië een uitzonderlijk land of een zeer zwakke economie? Nee, waarschijnlijk zal het aardolieverbruik in alle Europese landen snel gaan dalen. Dus ook in Nederland.
De olieproduktie binnen Europa daalt gestaag. Dat betekent dat Europa olie moet gaan importeren uit andere continenten. Ook andere landen willen die olie uit Rusland, Afrika en het Midden-Oosten kopen. Daardoor wordt de olie te schaars en te duur voor Europeanen om te verspillen aan plezierritjes en toerisme.
Ook in Nederland daalt het olie- en aardgasverbruik, maar nog niet zo snel als in Italië. Maar de trend is onomkeerbaar en ook in Nederland zal het olieverbruik en het aantal gereden kilometers gaan dalen.

Een gedachte over “Peakoil in Europa: Italiaans olie- en gasverbruik daalt zeer snel

  1. 7penselen

    Dit laat duidelijk zien dat het verloop van peakoil sneller gaat dan gedacht. Ik denk dat dit zich ook in de rijkere landen zich zo gaat ontwikkelen en dat we hier helemaal niet omheen kunnen. Het vervelende van Nederland is, is dat het juist op de oude fossiele brandstoffen economie is gestoeld en totaal inflexibel is om naar een nieuwe transitie economie over te gaan.

    Ook hebben we de mindset tegen en laten we ons graag paaien door loze beloften van groei of groei uit geknoei met statistieken, terwijl economische groei, zoals we kennen, infeite onmogelijk is in deze tijd. Het feit dat er nog over nieuwe snelwegen gepraat wordt vertelt mij dat er nog volledig in de ontkenningsfase zitten. Laat staan wat er over oplossingen gedacht wordt Ik bedoel dan echte oplossingen en niet over oplossingen met grote problemen, zoals windmolens, e-auto’s, spaarlampen etc. om alleen het slechte gevoel weg te drukken in het kader van wij doen er wat aan. Vol verbazing zie dat er nog veel mensen naar de grote stad trekken, terwijl dit niet bepaald de place to be is als de gevolgen van peakoil echt doorzetten. Ik denk eerlijk gezegd dat Nederland en zeker de randstad niet de plaats waar je wilt zijn als de fossielen echt schaars worden.

    De ontkenningsfase is verstikkend en uiteindelijk levensgevaarlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s